Τα Δρακόσπιτα στα Άνω Στύρα Εύβοιας

τα Δρακόσπιτα στα Άνω Στύρα
Αν ακούτε δρακόσπιτα και περιμένετε να βρείτε δράκους να βγάζουν φωτιές από τα σωθικά τους, βασιλοπούλες κλεισμένες σε πύργους και βασιλόπουλα να τρέχουν για βοήθεια, μάλλον διαβάζετε κάποιο παραμύθι στα παιδιά σας... Φύγαμε λοιπόν για τα δρακόσπιτα στα Άνω Στύρα...

Εδώ θα ανεβείτε ψηλά στο βουνό πάνω από τα άνω Στύρα, θα σκαρφαλώσετε στο γλιστερό μονοπάτι ανάμεσα από πουρνάρια, μεγάλες κουμαριές και παλιές βελανιδιές, θα αγναντέψετε από ψηλά την απίστευτη θέα και όταν θα φτάσετε τελικά, γιατί θέλει κόπο και υπομονή η ανάβαση, αν και αρκετά εύκολη, θα σας μαγέψει το περιβάλλον.

Εδώ θα ζήσετε για λίγο στην παλαιολιθική εποχή, στο 5000 π.Χ
Θα αισθανθείτε σαν  τους “The Croods”… που ψάχνουν να βρουν φαγητό σε σπηλιές με τα ρόπαλα στην πλάτη!!!
Θα ψάχνετε τον τρόπο που ανέβηκαν πριν από 5.000 χρόνια όλοι αυτοί οι τεράστιοι βράχοι εδώ επάνω …
Θα αναρωτιέστε με τι μέσα, και με τι γνώσεις, οι τότε κάτοικοι, τους τοποθέτησαν με αυτόν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά τρόπο, πως τα έφεραν μέχρι εκεί, πως τα σήκωσαν τόσο, πως πως πως …
Θα φανταζόσαστε πως ζούσαν, για ποια χρήση τα κατασκεύασαν τόσο ψηλά, τόσο μακριά και απόκρημνα.
Ήταν άραγε τόποι λατρείας, αφιερωμένα σε κάποιον αρχαίο θεό, ή ήταν τα μέρη που ζούσαν ….
Και τελικά οι απορίες θα σας συντροφεύουν στην επιστροφή σας και εκεί απλά θα θαυμάσετε την φύση θα πλάσετε την δική σας ιστορία με δράκους, μάγισσες και βασιλοπούλες και φυσικά θα έχετε μία υπέροχη ιστορία για να διηγηθείτε στους φίλους σας.

Τελικά όλοι ακόμα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν την ύπαρξη αυτών των πέτρινων κατασκευασμάτων.
Άλλοι λένε ότι ήταν τόποι λατρείας περίεργων παλαιολιθικών θεών, άλλοι ότι ήταν για να προστατεύονται οι βοσκοί και τα κοπάδια τους, άλλοι πιστεύουν ότι ήταν “φρυγαλίες” δηλαδή πύργοι επικοινωνίας.
Οι θεωρίες πολλές αλλά καμία αποδεδειγμένη, όλα παίζουν επάνω στο τραπέζι των αρχαιολόγων…
Όποια θεωρεία και να ασπαστείτε δεν μπορείτε ποτέ να ξεχάσετε το μεγαλείο του χώρου και την ομορφιά που προσφέρει το μαγικό αυτό τοπίο, χαμένο μέσα στα καταπράσινα βουνά της Εύβοιας.
Η εκδρομή απλή, εύκολη, κατάλληλη για τα παιδιά σας, ιδανική για ένα πικνίκ στην φύση, αλλά έχει λιγάκι σκαρφάλωμα που όμως με λίγη βοήθεια και πολύ περιπέτεια άνετα τα καταφέρνει και ένας μπόμπιρας πέντε έξι ετών.
Άλλωστε για την περιπέτεια ζούμε όλοι…

Χάρτης για δρακόσπιτα Άνω Στύρων
Βρείτε τον Χάρτη εδώ https://maps.app.goo.gl/QwbTMZcV6s93Wxro7

Ξεκινάτε από Αθήνα και σε 45 λεπτά φτάνετε στην Αγ. Μαρίνα, μετά τον Σχοινιά, από εκεί που φεύγουν τα ferry boat για τα Ν. Στύρα.
Η διαδρομή μαγική οι γλάροι σας ακολουθούν σε όλο το ταξίδι σας, ζητώντας το κουλουράκι τους και εσείς ταΐζετε, ξανά ταΐζετε και στο δεύτερο, τρίτο κουλούρι, μαζί με τον κλασικό βαπορίσιο ελληνικό, έχετε φτάσει στα Νέα Στύρα.
Από εκεί σε 10-15 λεπτά φτάνετε στα Άνω Στύρα και στρίβετε αριστερά για Κύμη και Χαλκίδα.
Μετά από λίγο συναντάτε μία ταμπέλα για Δρακόσπιτα στρίβετε δεξιά και αρχίζετε να ανηφορίζετε για Δρακόσπιτα…

Προσοχή στις ταμπέλες ακολουθείτε πιστά γιατί αλλιώς χαθήκατε …
Ανεβαίνουμε τώρα για 20-30 λεπτά σιγά σιγά τον βατό χωματόδρομο πηγαίνοντας προς την κορυφή του βουνού που είναι πάνω από τα άνω Στύρα με το κάστρο στην κορυφή του.
Σταματάτε που και που, θαυμάστε το τοπίο, βγάλτε τις φωτό σας και συνεχίζετε μέχρι την διχάλα με την διπλή ταμπέλα Κάστρο δεξιά και Δρακόσπιτα αριστερά.

Προχωρούμε προς τα αριστερά και φυσικά αναρωτιέστε που πάω χάθηκα και τα τοιούτα θετικά, μέχρι που φτάνετε στο  μεγάλο πλάτωμα που και εκεί ουσιαστικά τελειώνει και ο δρόμος.
Φυσικά δρακόσπιτα πουθενά αλλά μην στενοχωριέστε φτάσατε!
Τα δρακόσπιτα σας περιμένουν καλά κρυμμένα πίσω από μεγάλες παλιές βελανιδιές και τα ψηλά πουρνάρια.
Παρκάρετε στην αλάνα και θα βρείτε μπροστά σας την ξύλινη πινακίδα που σας οδηγεί στο μονοπάτι.
Και τώρα τα σακίδια στην πλάτη και αρχίζει η ανάβαση στο μικρό ανηφορικό μονοπάτι.

Μετά από δεκαπέντε, είκοσι λεπτά θα αντικρίσετε μπροστά σας ξαφνικά τα πέτρινα χαμηλά κτίσματα χωμένα μέσα στην γη αγναντεύοντας τα απέναντι βουνά και μακριά την θάλασσα.
Το τοπίο όπως είπα, μαγικό σαν από παραμύθι πραγματικά με δράκους και βασιλοπούλες.
Τεράστιες πλάκες η μία επάνω στην άλλη, τέλεια αρχιτεκτονικά, σχηματίζουν 4-5 καλύβες όλες με ανοικτή οροφή με χαμηλές εισόδους που μάλλον μας λέει και το ύψος των κατοίκων της εποχής, τότε πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Η επιστροφή ακόμα πιο εύκολη θα σας οδηγήσει σιγά σιγά για απογευματινή βόλτα στην κλασική πλατεία του χωριού στα Άνω Στύρα, για ένα καφέ και γλυκό στο παραδοσιακό γλυκοπωλείο καφενείο του Σαμαρτζή με θέα την εκκλησία του χωριού και όλη την πλατεία.
Και μετά η βόλτα στην επάνω μεριά, με τον γέρικο πλάτανο, τα τρεχούμενα νερά και το παλιό ελαιοτριβείο θα σας οδηγήσει στην ταβέρνα “Το Στέκι των Δειπνοσοφιστών” για ένα λουκούλλειο μαγειρευτό κόκορα με μακαρούνες και την κόκκινη σαλτσούλα να θυμίζει σπιτικές γεύσεις.

Και η επιστροφή μαγική με τον ήλιο να δύει για άλλα μέρη βάφοντας τον ουρανό με τα γνωστά του πορτοκαλοκόκκινα χρώματα και τους γλάρους, χορτασμένους πλέον,  να συντροφεύουν ήρεμα τον γυρισμό σας.

Picture

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αχαρτογραφητη Ελλάδα
GiorgioGrigor

Εντυπώσεις από το παραδοσιακό πανηγύρι του Σταυρού στην Φασολού Σίφνος

Παραμονή του Σταυρού …Σίφνος, Φάρος, Φασολού…Τότε στο μακρινό 2017, μετά την μεγάλη γιορτή του Τσελεμεντέ…Σήμερα οι σκέψεις μου και η καρδιά μου εκεί στο τότε…

Read More »
Αχαρτογραφητη Ελλάδα
GiorgioGrigor

Περιστεριά οι Μυκήνες της Μεσσηνίας

Ήταν τέλος Οκτώβρη, νωρίς το μεσημέρι, όταν φεύγοντας από τον Παλιό νερόμυλο ο φίλος μου πλέον μυλωνάς γύρισε και μου είπε εμπιστευτικά τάχαμ αλλά με πολύ καμάρι.Να

Read More »
Ναός Ποσειδώνα Σούνιο καβοκολώνες
Αχαρτογραφητη Ελλάδα
GiorgioGrigor

Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο Καβοκολώνες

Όταν ακούτε Σούνιο ή καβοκολώνες, σίγουρα το μυαλό σας πάει αυτόματα στον Ναό του Ποσειδώνα και την απίστευτη Δύση από εκεί.
Μπορεί να είναι το δεύτερο πιο ταξιδεμένο μνημείο της Αττικής και να μην είναι ο απόλυτος “tastelocal” προορισμός, αλλά πρέπει να τον επισκεφτείτε τουλάχιστον μία φορά.

Read More »