Παγκόσμια ημέρα Οινοτουρισμού Παπαγιαννάκος

αμπελώνας στην Αττική
Όπως κάθε χρόνο την παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού την αφιερώνουμε στον “οίνο τον αγαπητό” και στα οινοποιεία που μας υποδέχονται με ανοικτές πόρτες ! Σήμερα θα επισκεφτούμε τον αμπελώνα της Αττικής και το πρωτοπόρο βιοκλιματικό οινοποιείο  Παπαγιαννάκος !
αμπελώνας Αττικής


Ο αμπελώνας Αττικής είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα από τότε που ο θεός Διόνυσος ευλογούσε τα αμπέλια και τα έπινε μέχρι τελικής πτώσης…
Εδώ στον αμπελώνα της Αττικής ο βασιλιάς του αμπελώνα είναι το Σαββατιανό, η ποικιλία που γέμιζε το βαρέλια της παλιάς Αθήνας.

Σήμερα το Σαββατιανό μαζί με τον ροδίτη κατέχουν το 80 % του Αττικού αμπελώνα.
Ο αμπελώνας εμπλουτίστηκε με νέες ποικιλίες όπως το Syrah το Merlot το Cabernet και την Μαλαγουζιά που έδωσαν στην πορεία άριστα αποτελέσματα.
Η κλασική παλιά ρετσίνα, φυσικά από Σαββατιανό,  η κορωνίδα του αμπελώνα από παλιά, πέρασε από το απλό βαρέλι στο μπουκάλι και έδωσε νέα πνοή στην ρετσίνα της καρδιάς μας,  που ταιριάζει τέλεια με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.
Βρισκόμαστε στο κέντρο του αττικού αμπελώνα.
Το αργιλώδες έδαφος και τις καιρικές συνθήκες να είναι ιδανικές για να ευδοκιμήσουν τα αμπέλια, έχουμε σήμερα μια μεγάλη ζώνη με πολύ αξιόλογα κρασιά!
Σε απόσταση αναπνοής ο μυστηριακός αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας με το ιερό της Θεάς Αρτέμιδος και πιο πέρα οι μαγευτικές παραλίες Αττικής με την θάλασσα να δίνει την δροσιά της σε ολόκληρο τον αμπελώνα.
Δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής ο Μεσαιωνικός Πύργος της Βραυρώνας, που δεσπόζει στην γύρω περιοχή και πρέπει να τον επισκεφθείτε για να τον θαυμάσετε!
Ανάμεσα σε αμπέλια και συκιές, λίγο έξω από το Μαρκόπουλο φτάσαμε στο βιοκλιματικό οινοποιείο Παπαγιαννάκος, χαμένο κάπου ανάμεσα απ’ το Μαρκόπουλο και την Βραυρώνα με θέα τον κάμπο και τα λοφάκια της γύρω πανέμορφης περιοχής.

Η ιστορία του κτήματος

Αρχές του αιώνα περίπου  το 1900 ο παππούς Παπαγιαννάκος “γεμίζει” το πρώτο βαρέλι με μούστο για το πρώτο του κρασί!
Το θρυλικό από τότε Σαββατιανό!
Η κλασσική παραδοσιακή ποικιλία της Αττικής…
Καρπός ζωντανός, πλούσιος, ενεργειακός.
Το ζεστό μεσογειακό κλίμα και το εύφορο Aττικό χώμα κάνουν την αρχή.
Μια μοναδική πορεία ξεκινά.
Σήμερα μετά από πολλά χρόνια και από γενιά σε γενιά, έφτασε στο σήμερα, να είναι το πρώτο, βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα .

Η ξενάγηση στο οινοποιείο

​Το οινοποιείο έχει μία μοναδική αρχιτεκτονική  εμφάνιση που δίνει έμφαση στην επισκεψιμότητα χωρίς να παρεμποδίζεται η διαδικασία της οινοποίησης.
Ξεκινάμε ατενίζοντας τις τεράστιες δεξαμενές από ψηλά και με την κόρη τέταρτης γενιάς Μαρία Χριστίνα να μας εξηγεί την διαδικασία από τον τρύγο μέχρι την δεξαμενή αλλά και την ιστορία της οινοποιίας από τον προπάππου στο σήμερα!
Κατεβαίνοντας στο υπόγειο βρίσκουμε το κελάρι που παλαιώνουν τα κρασιά μέσα σε δρύινα παλιά και καινούργια βαρέλια σε ατμόσφαιρα μυσταγωγική!
Δίπλα ακριβώς το υπέρ μοντέρνο συσκευαστήριο με όλες τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και ειδικά στον πλέον απαιτητικό Καναδά.

​Ανεβαίνοντας στον όροφο με θέα ολόκληρη την περιοχή βρίσκουμε την σάλα όπου γίνονται οι γευσιγνωσίες και οι εκδηλώσεις.
Είμαστε παρέα με ολόκληρη την οικογένεια Παπαγιαννάκου, που μας σερβίρουν και μας εξηγούν για τα χαρακτηριστικά των κρασιών τους.

​Και έφτασε η ώρα της δοκιμής …

Πρώτο και καλύτερο φυσικά το απλό καθημερινό εμβληματικό κρασί της Αττικής γης… το θρυλικό Σαββατιανό.
Το αστραφτερό και μυρωδάτο Σαββατιανό, που ο Παπαγιαννάκος έκλεισε αριστοτεχνικά στην φιάλη με σήμα τον κόκορα!
Λαμπερό με αρώματα φρούτων, ελαφρύ και ιδανικό για σχεδόν όλα τα καθημερινά μας Ελληνικά μας κλασικά παραδοσιακά φαγητά.

​Το περασμένο από βαρέλι Σαββατιανό, ένα άλλο, εντελώς  διαφορετικό κρασί, ακόμα πιο μεστό, πιο περιεκτικό σε αρώματα και σώμα.
Μετά από γευστικές περιπλανήσεις σε Merlot, Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και Cabernet αλλά και στο εμβληματικό Ασύρτικο του κτήματος φτάσαμε και στην γευστική δοκιμή της μαγικής κλασσικής ρετσίνας!

Η Ρετσίνα…

​Τώρα εσείς οι ειδικοί θα πείτε μα ρετσίνα, θα δοκιμάσεις…
Ναι αγαπητοί Ρετσίνα!
Ο Παπαγιαννάκος κατόρθωσε και έφτιαξε μία ρετσίνα με “γράμματα κεφαλαία”, άξια να συνοδεύσει με απαιτήσεις πολλά από τα κλασσικά μας Ελληνικά παραδοσιακά πιάτα.
Άλλωστε κάνει πάταγο στην Γαλλική αγορά όπου ακριβά εστιατόρια την προτείνουν για μερικά από τα καλύτερα πιάτα τους…
Η μυρωδιά της ρετσίνας λεπτή διακριτική βγαίνει στην επίγευση χαρίζοντας μάλλον παρά προβληματίζοντας με την ιδιαίτερη γεύση της.
Υπάρχει τόσο, όσο για να μπει περήφανα στην ετικέτα με κεφαλαία γράμματα.

​Την δοκίμασα την επομένη με κόκορα Μπαρδουνιώτικο κοκκινιστό (μια συνταγή της Μάνης) και ήταν η τέλεια επιλογή!

​Και κλείσαμε με το γλυκό αρωματικό Μελία…
Αρώματα γιασεμιών και εσπεριδοειδών ξεχείλιζαν από την υπέροχη Μαλαγουζιά του κτήματος με τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα και την λιπαρή υφή.
Το τέλειο συνοδευτικό για σαλάτες και τρυφερά καλαμάρια και σουπιές…
αλλά και το ιδανικό επιδόρπιο για σοκολάτες!

Τελειώνοντας, ατενίζουμε τον κάμπο πίνοντας ένα ποτήρι αρωματικό γλυκό “Μελία” και ευχόμαστε στην οικογένεια Παπαγιαννάκου  τα καλύτερα κρασιά από τον φετινό τρύγο και ο κόκορας σύμβολο πλέον του Σαββατιανού,  να διαλαλεί παντού τα υπέροχα κρασιά τους!

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και μπορείτε να κάνετε και εσείς μια βόλτα στον Αττικό αμπελώνα για να γνωρίσετε τα κρασιά του κτήματος
Παπαγιαννάκος Winery
Tηλ. 2299025206
https://papagiannakos.gr/en/

Δείτε στο youtube ολόκληρη την εμπειρία μας από αυτήν την ημέρα…

Σχετικές δημοσιεύσεις