
Τα αγαπημένα στέκια για παγωτό έφτασαν μετά από πολλά χρόνια υπομονής.
Από παιδί θυμάμαι που περιμέναμε το Πάσχα για να βγουν τα παγωτά …
Τα ψυγεία της ΕΒΓΑ, όλο τον χειμώνα σκεπασμένα και απρόσωπα περίμεναν να φθάσει η Άνοιξη και το Πάσχα που ήταν το ορόσημο του Καλοκαιριού.
Και ξαφνικά σαν ένα μαγικό χέρι να ερχόταν από τον ουρανό, γέμιζαν με ξυλάκια κρέμα με επικάλυψη σοκολάτα, απλές βανίλιες ή κακάο αλλά και τα μικρά κλασσικά κυπελάκια με κρέμα και βύσσινο, τα σικάγο ή ακόμα λίγο πιο μετά με το θρυλικό ρόκετ, την πατούσα μπανάνα, το κυπελάκι Lucky cup, το καϊμάκι και τον θεόρατο για τα παιδικά μας μάτια, 4Χ4 πύραυλο.


Παγωτό – Gelato – Icecream σε όλες τις γλώσσες η απόλαυση είναι ίδια!
Λίγο πριν λοιπόν από το Πάσχα όλες οι εταιρείες παγωτών έκαναν αγώνα δρόμου ποια θα έχει πρώτη τα παγωτά της στα ψυγεία και όλοι εμείς, πιτσιρικάδες τότε, δίναμε μεγάλη σημασία ποιο ψυγείο από τα δύο περίπτερα του χωριού, θα γεμίσει πρώτο.
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν, εκατοντάδες γεύσεις σε περιμένουν από τον βαρύ χειμώνα σε πολυτελείς βιτρίνες με γεύσεις κλασσικές, περίεργες αλλά και πρωτότυπες με τα φρούτα να κυριαρχούν και το φρέσκο να διατυμπανίζεται μανιωδώς.
Σαν παιδί είχα τρεις-τέσσερις επιλογές.
Τώρα χαζεύω με τις ώρες πίσω από τις γυαλιστερές βιτρίνες στα αγαπημένα στέκια χωρίς να ξέρω τι να διαλέξω.
στρατσιατέλα, βατόμουρο, καρπούζι, μπισκότο, ροδάκινο, σύκο-μέντα, σοκολάτα μπίτερ, βανίλια Μαδαγασκάρης και άλλα πολλά.
Αλλά η κλασσική σοκολάτα και η βανίλια θα είναι πάντα οι βασιλιάδες της απόλαυσης κατά την ταπεινή μου γνώμη !!!
Και φυσικά πάντα αναπολώ το σπιτικό παγωτό μόκα της μητέρας που ακόμα φτιάχνω ανελλιπώς βάζοντας το στο παλιό μεταλλικό κουτί για να παγώνει σωστά…


Τα παλιά ανεπανάληπτα
Ναι το παραδέχομαι, είμαι παγωτόπληκτος, αθεράπευτα ερωτευμένος, ειδικά με την σοκολάτα σε οποιαδήποτε μορφή της, δεν μπορώ να αντισταθώ!
Κολλάω στην βιτρίνα σαν μικρό παιδί και κάθομαι πλέον με τις ώρες απέναντι στις δέκα διαφορετικές σοκολάτες ανήμπορος να διαλέξω …
Περιφέρομαι στα αγαπημένα Αθηναίικά στέκια για παγωτό ψάχνοντας το τέλειο…
Στις μνήμες μου ακόμα υπάρχουν οι παλιές γεύσεις του Σικάγο από τον Φλόκα της Κηφισίας του μπανάνα-σπλιτ και του μαγικού Πες-Μελπά, των μυστηριωδών κασάτο αλλά και του πρωτοποριακού παγωτού μουστάρδα της Τούλας στο Παγκράτι…
Όλα αυτά με μεγάλωσαν και με έφεραν αντιμέτωπο με την σημερινή πλούσια πραγματικότητα!
Τα ταξίδια μου στην γείτονα Ιταλία με έστελναν στις παρυφές του Παραδείσου και γυρνώντας πίσω μια γενική απογοήτευση κατέκλυζε την γεύση μου…
Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά ότι πλέον έχουμε παγωτατζίδικα με γευστικό φρέσκο παγωτό άξιο σύγκρισης με τους γείτονες!


Η πρώτη εμπειρία
Η πρώτη μου γευστική επαφή με το “φρέσκο” Ιταλικό παγωτό έγινε πριν από 25 χρόνια περίπου στο λιμάνι της Σύρου… Εκεί είχε φτάσει ένας Ιταλός μάστορας του gelato και έφτιαχνε από τα πρώτα φρέσκα ιταλικά παγωτά με φρούτα, γευστική σοκολάτα και πρωτότυπες ιταλικές γεύσεις.
Με την στρατσιατέλα και το πεπόνι να πρωταγωνιστούν …
Το Daidadi έκανε θραύση τότε με τις πρωτοποριακές του γεύσεις!
Είχε γίνει το αγαπημένο μας στέκι για παγωτό, απαραίτητο σε κάθε βόλτα στο λιμάνι.

Κατεβαίνεις από το πλοίο και πρέπει να φας οπωσδήποτε το κλασσικό χωνάκι για να πάνε καλά οι διακοπές σου! Ψάχνοντας λοιπόν την καλύτερη σοκολάτα, ή ακόμα καλύτερα θα έλεγα το παγωτό που με κλειστά μάτια θα καταλάβαινα την γεύση του χωρίς να την δω στο καρτελάκι, έφτιαξα την λίστα μου για τα αγαπημένα μου παγωτατζίδικα στέκια, που πραγματικά αξίζουν να κάνω και μερικά χιλιόμετρα παραπάνω για να γευτώ έστω και μία μοναδική παγωμένη μπαλίτσα.
Η “top” κατηγορία των αγαπημένων του #tastelocalgreece είναι αυτή που θα δοκιμάσετε και θα αναγνωρίσετε αμέσως την γεύση που διαλέξατε “με κλειστά μάτια”…
Σε αυτά θα πάτε και θα ξανά πάτε δεύτερη και τρίτη φορά, έστω και αν θα πρέπει να κάνετε μερικά παραπάνω χιλιόμετρα…
Γιατί το παγωτό είναι πάθος !
Η λίστα είναι έτσι όπως μου έρχονται στο μυαλό και παρατηρώ ότι ξέφυγα από τα τέσσερα πέντε που είχα στο μυαλό μου στην αρχή. Ξεπέρασα κατά πολύ την λίστα για το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων …


Χαρά
Τέρμα Πατησίων έρχομαι για να αναζωογονήσω τις αναμνήσεις του Σικάγο.
Να ανασύρω και πάλι την γεύση από το Σικάγο του Φλόκα ή εκείνο του Ζώναρς που τότε ήταν το κλου όλης της κοσμικής Αθήνας…
Σαν να μην έχει περάσει ο χρόνος το Σικάγο της Χαράς, καταφτάνει στο μεταλλικό μπολάκι με τα καβουρδισμένα αμύγδαλά και το σιρόπι σοκολάτας να τρέχει από την κορυφή και να πλημυρίζει το μπολ ακόμα και πάνω από την αφράτη σαντιγί.
Αλλά όλο το κλου είναι το oldies καρφωμένο στρογγυλό μπισκοτάκι στο πλάι!
Τότε ο αριθμός από αυτά τα λεπτά μπισκοτάκια “γλωσσίτσες” ήταν αυτό που χαρακτήριζε την ποιότητα και την μαγεία του Σικάγο!
Τελικά η Χαρά παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα αγαπημένα μας στέκια για παγωτό.


Η παρέα τρώει εκμέκ με παγωτό καϊμάκι αλλά εγώ προσηλωμένος στο αντικείμενο του πόθου ρίχνω μόνο κλεφτές ματιές…
Ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα παγωτατζίδικα της πόλης που ακόμα ζουν και βασιλεύουν με την ίδια ποιότητα.
Πατησίων 339, Άνω Πατήσια
Solo Gelato


Εδώ κλείνω τα μάτια και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην piazza Navona καθισμένος στο σιντριβάνι απολαμβάνοντας ένα αυθεντικό ιταλικό παγωτό.
Το μαγαζί στημένο αλά ιταλικά με τα στρογγυλά σκαφάκια σαν να κρατάνε φυλαγμένα από το κακό μάτι την γεύση και την φρεσκάδα.
Γεύση πραγματικής σοκολάτας που σε στέλνει κατευθείαν στους Μάγια και τους Αζτέκους!
Οι επιλογές πολλές και μαζί με τα καλσσικά θα βρείτε και γιαούρτι μελι κουρκουμα, γαρύφαλομε μοσχοκάρυδο και ρούμι αλλά και καλοφτιαγμένα cantucci για τον καφέ σας…
Απλά, γευστικά, θεϊκά, όπως λέει και το όνομα “απλώς παγωτό”
Ανήκει στην top κατηγορία “με κλειστά μάτια”
Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι
Βάρσος Κηφισιάς


Ότι και να πούμε για τον Βάρσο της Κηφισιάς θα είναι λίγο…
Μπορεί η ατμόσφαιρα να είναι λίγο ντεκαντάνς για τα γούστα σας, αλλά για εμένα είναι απλά κλασικό! Κρατά από πίσω μία ιστορία πολλών ετών, ίσως την μεγαλύτερη, μαζί με το κλασσικό Αφοί Ασημακόπουλοι στην Χαριλάου Τρικούπη και την Στάνη στην Ομόνοια!
Ναι δεν είναι το σούπερ μοντέρνο παγωτατζίδικο με τις τεράστιες βιτρίνες γεμάτο με εκατοντάδες παγωτά… Εδώ λίγα και καλά, θα έλεγα μετρημένα!
Και εδώ το καλό “Σικάγο” κάτω από τα πλατάνια στην πίσω αυλή ή το σπάνιο πλέον, αν το βρείτε, πες-μελμπά θα σας αποζημιώσουν.
Αλλά το καλύτερο για μένα είναι ότι στον Βάρσο βρίσκω όλα τα αξεσουάρ του παγωτού!
Μπισκοτάκια γλωσσίτσες, ξέρετε τα στρογγυλά λεπτά μπισκότα που γινόταν πόλεμος, σιρόπι σοκολάτας ή βύσσινο, καβουρντισμένα αμύγδαλα, μπεζέδες σε όλες τις μορφές, φανταστική σαντιγί και φυσικά παγωτό σοκολάτα, κρέμα ή ακόμα και κασάτο για να μην αναφέρω την φράουλα που τα σπάει!
Κασαβέτη 5, Κηφισιά
Zilions


Το αγαπημένο της κόρης μου, που όπως καταλαβαίνεται πήρε από τον “πατέρα” τον έρωτα του καλού παγωτού! Εδώ τα θέλω όλα κολασμένα …
Παθαίνω κοκομπλόκ μπροστά στην βιτρίνα του και μένω ώρα μπροστά της ενώ ξέρω οτι θα καταλήξω σε κάποια από τις σοκολάτες…
Από τα απλά μέχρι τα περίεργα “Semifredo Charlotte” και από το κλασσικό φουντούκι και το φιστίκι που δύσκολα θα βρείτε αλλού, μέχρι τα δροσερά σορμπέ από μάνγκο, κεράσι, σύκο ή την σορμπέ μαγική σοκολάτα!
Και ο τσακωμός είναι σίγουρος, όταν καταφτάνει η ξεροψημένη βάφλα με τα παγωτά να λιώνουν βασανιστικά επάνω στην νουτέλα, ή όταν εμφανίζεται από μακριά η ζεστή σοκολατόπιτα με μια μπάλα dulce de leche…
Ανήκει στην top κατηγορία “με κλειστά μάτια”
Διονύσου 69, Κηφισιά
Le Greche


Εδώ το παγωτό μιλάει Ιταλικά και μόνο…
Ίσως ένα από τα τρία τέσσερα καλύτερα παγωτατζίδικα από αυτά που όταν κλείσεις τα μάτια καταλαβαίνεις τι παγωτό τρως!
Βιτρίνα που και εδώ κολλάς και δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να πρώτο διαλέξεις.
Δοκιμάστε το φιστίκι και θα ξαναπάρετε δεύτερη και τρίτη μπάλα…
Θα έβαζα πολλά κοσμητικά επίθετα για να τα περιγράψω αλλά μόνο μία δοκιμή θα σας πείσει για την ποιότητα και την γεύση που θα απολαύσετε εδώ…
Ανήκει στην top κατηγορία “με κλειστά μάτια”
Μητροπόλεως 16 Σύνταγμα
Kokkion


Το ανακάλυψα στις βόλτες μου στην κεντρική αγορά και στα περίχωρα που ψάχνω τα μικρά και ακόμα ανεξερεύνητα… Το μαγαζάκι μια σταλιά καλά κρυμμένο από την μάζα των τουριστών της Αθηνάς σε προδιαθέτει να γευτείς το κάτι τις…
Εδώ η σοκολάτα στα καλύτερά της με αρκετές επιλογές και το φρέσκο παρφέ θα σε συνεπάρει. Όσο για τα σορμπέ το kokkion γράφει ιστορία!
Τα δοκίμασα όλα αλλά το μανταρίνι με τζίντζερ με κέρδισε με το λεμόνι και την λουΐζα να ακολουθεί κατά πόδας!
Πρωτογένους 2, Αθήνα
Τούλα

Και αν ψάχνεις βαθιά τις παιδικές σου αναμνήσεις τότε η βόλτα στο Παγκράτι για παγωτό λέγεται Τούλα! Το φημισμένο παγωτό μουστάρδα είναι το must του μαγαζιού…
Ένα χωνάκι μουστάρδα και ξαναγίνεσαι παιδί…
Κυκλοφορείς με κοντό παντελονάκι, κρατώντας το χέρι του παππού Θρασύβουλου που σε μαθαίνει τα γευστικά στέκια του Παγκρατίου της δεκαετίας του εξήντα!
Σαν να μην πέρασε μέρα!
Και φυσικά μην περιμένετε γεύση μουστάρδας απλά το χρώμα του φέρνει στην μουστάρδα.
Η γεύση του είναι προς την καραμέλα μια και φτιάχνεται από σκούρα καραμελωμένα αμύγδαλα, μέλι και μερικά ακόμα μέχρι και σήμερα μυστικά υλικά!
Ευτυχίδου 41, Παγκράτι
Μαραμπού



Όταν φτάσεις στο Παγκράτι, που έχει πάρει τ’ απάνω του σαν γειτονιά τα τελευταία χρόνια, απαραίτητα θα περάσεις και από το Μαραμπού.
Εδώ το παγωτό βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Λίγες και καλές γεύσεις κλασσικές αλλά και ψαγμένες αλά Ελληνικά σε κρατάνε για να τις δοκιμάσεις όλες…
Ιδιαίτερο το παγωτό ρυζόγαλο αλλά και το σορμπέ πεπόνι, το μάνγκο και η φράουλα ήταν εξαιρετικά!
Αρχελάου 17, Παγκράτι,
Η Στάνη Κουντούρα


Εδώ μιλάμε για ιστορία από το 1933…
Το κλασσικό παλιό ζαχαροπλαστείο του Πειραιά έφερε το πολίτικο καϊμάκι, αυτό το γνήσιο χωρίς μαστίχα μόνο με σαλέπι, που το προσφέρει ακόμα και σήμερα. Απαράλλακτο στο ψηλό ποτήρι με βύσσινα και ψιλοτριμμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Εδώ η απλότητα παραβγαίνει με την γεύση και σε γυρνά πίσω στην Σμύρνη και την Πόλη.
Και φυσικά υπάρχει και η τέχνη της υπερβολής. Μπορείς να συνδυάσεις το εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο με μία μπάλα παγωτό. Συνηθισμένο πολύ για το συγκεκριμένο μαγαζί που στέκει εκεί στην πλατεία από τότε…
Δραγάτση 14, πλατεία Κοραή
Arte Italiana



Γενικά έχω κάνει πολλές τρέλες. Αλλά να ξεκινήσω από την Αθήνα να πάω μέχρι το Λαύριο για ένα παγωτό το θεωρώ και για μένα extreme…
Αλλά εσείς αν δεν έχετε την τρέλα μου, να πάτε στο Λαύριο μία εκδρομούλα, να δείτε το “Έγκοιλον Χάος” ή τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο να φάτε στον Ρέρρα και μετά μην ξεχάσετε να φάτε παγωτάκι από τα χέρια του Ιταλού.
Εδώ θα απολαύσετε γνήσιο Ιταλικό παγωτό ένα “gelato” από τα πιο γευστικά της Αθήνας!
Ότι και να διαλέξετε θα αποζημιωθείτε για τα χιλιόμετρα που κάνατε και θα το βάλετε σίγουρα στα μελλοντικά πρέπει!
Ανήκει στην top κατηγορία “με κλειστά μάτια”
Πλ. Ηρ. Πολυτεχνείου 29, Λαύριο
Oggi

Εάν έχετε και λίγο Ιταλικό αίμα ή λίγο από την κουλτούρα του γείτονα και αγαπάτε τιραμισού και ρικότες. Εσείς που ψάχνετε λίγο αέρα Ιταλίας τότε ένα τιραμισού με κρέμα μασκαρπόνε βουτηγμένα σε δυνατό espresso θα το βρείτε εδώ. Θα ανακαλύψετε πιο βαθιά την γλυκιά ένταση από Marsala. Ή ακόμα ένα κατάμαυρο σοκολατένιο πειρασμό που θα σας μεθύσει με την δυνατή μαστιχωτή του γεύση.
Ανήκει στην top κατηγορία “με κλειστά μάτια”
Βουλής 17, Σύνταγμα
Dickie Dee


Βέβαια ξεφύγαμε από τα δέκα αλλά δεν μπορούμε στην λίστα να μην βάλουμε και την κλασσική παιδική ανάμνηση. Το soft παγωτό της “μηχανής” που λέγαμε τότε ακόμα ένα αγαπημένο παγωτό που το βρίσκαμε σε πολλά στέκια.
Για αυτό το χωνάκι έχουν πέσει πολλά παρακάλια. Για ένα ανάμεικτο που κατεβαίνει σαν ρευστή λάβα μέσα στο παλιό κλασσικό απλό χωνάκι!
Ναι αυτό που πάντα τρέχει και λερώνει μπλούζες και χέρια. Που τα γλείφεις σαν τρελός προσπαθώντας να μην χάσεις ούτε μία σταγόνα …
Εδώ ξαναγίνεσαι παιδί…
Βουλής 23, Σύνταγμα
Και μερικά που δεν πρέπει να προσπεράσετε χωρίς έστω μία δοκιμή



Είναι και αυτά στην λίστα με τα αγαπημένα μας στέκια για παγωτό στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Django – Βεΐκου 15, Κουκάκι
Zuccherino – Αγ. Αλεξάνδρου 41 & Ναϊάδων, Π. Φάληρο
Epik Gelato – Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη
Τίλλας – Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια



Mucca – Χαριλάου Τρικούπη 146, Ν. Ερυθραία
Melt – Αιόλου 19, Αθήνα
Il Vero – Βεΐκου 59 Γαλάτσι
Morris Brown – Πλατεία Αναλήψεως 4, Βριλήσσια
Η τρέλα του φρέσκου παγωτού έχει κατακλύσει πλέον την αγορά και τα αγαπημένα στέκια για παγωτό πολλά. Οι σεφ παγωτατζήδες συναγωνίζονται για ακόμα πιο περίεργες και πρωτότυπες γεύσεις.
Η απλή βανίλια όμως αλλά και οι σοκολάτα θα παραμένουν οι βασιλιάδες της γεύσης…
Καλά παγωτά να έχουμε Χειμώνα Καλοκαίρι…