

Νέα ανακάλυψη, νέο στέκι, για το TasteLocalGreece, χαμένο κάπου στα δρομάκια του Περισσού.
Για πολύ λίγους καθ’ ότι μόνο πέντε-έξι τραπέζια στο εσωτερικό του μαγαζιού…
Ελαφρά στο βάθος σιγοτραγουδά ο Καζαντζίδης του εξήντα, από ένα παλιό ράδιο που παίζει λαϊκά…
Το τηγάνι τσιτσιρίζει τον γλυκό σκοπό του και όλα θυμίζουν το τότε…
Απέναντι η μικρή πλατεία με τις μουριές που μόλις αρχίζουν να πρασινίζουν υπόσχεται καλοκαιρινά παραληρήματα με κουτσομούρες και κεφτεδάκια με μπόλικο κοκκινέλι εισαγωγής απ’ το χωριό!
Τα τραπέζια της μικρής τριγωνικής πλατείας μαζεμένα περιμένουν και αυτά ανυπόμονα να καλωσορίσουν την εκλεκτή καλοκαιρινή πελατεία τους…
Πέντε, άντε έξι πιάτα για σχολιασμό, τσίπουρα, κρασί δικό τους και η σκορδαλιά τόσο όσο…


Ο κύριος Γιώργος στις παραγγελίες και η γυναίκα του στα υπέροχα τηγάνια της.
Σου προκαλούν αμέσως την ηρεμία με τις ευγενικές του κινήσεις αργά αλλά σταθερά.
Κινήσεις ήρεμες, που σου δίνουν να καταλάβεις ότι ήρθες να περάσεις λίγες ώρες χαλαρές με καλά και νόστιμα μεζεδάκια.
Γυρνάς στην δεκαετία της απλότητας του εξήντα τότε που ο κόσμος ευχαριστιότανε με πολύ λίγα αλλά καλά. Τότε που παράγγελναν για την παρέα, συζητούσαν έντονα, γέλαγαν δυνατά, τσακωνόντουσαν για την πολιτική και ζούσαν τις στιγμές γεμάτες!!!


Τα φαγητά…
Εδώ η κουτσομούρα, ο γαύρος και ο εξαιρετικός μπακαλιάρος σκορδαλιά δίνουν τον τόνο.
Στην συνέχεια προχωράς στον κιοφτέ με την “χερίσια” τηγανιτή πατάτα απαραίτητη δίπλα στο αγαπημένο ταίρι της!
Ότι πιο φρέσκο βρεθεί στην πρωινή κοντινή ψαραγορά θα μπει στο παλιό μαυρισμένο τηγάνι.
Η μαγείρισσα με τέχνη περίσσια θα σας τα μεταφέρει στο τραπέζι σας!
Το σαγανάκι από παλαιωμένο κεφαλοτύρι που λιώνει στο στόμα και τα λεμόνια άφθονα και κομμένα στην μέση!
Κάνω αναφορά στα λεμόνια γιατί όπως θα έχετε καταλάβει έχω κάποιο θεματάκι με τα λεμόνια. Αυτά που φέρνουν στα μαγαζιά κομμένα στα τέσσερα η μερικά δείγματα κομμένα σε λεπτές φλούδες. Και πάντα γίνεσαι χάλια πιτσιλώντας ταυτόχρονα και όλους τους απέναντι…


Ένα μαγαζί φαίνεται αν είναι σωστό από την τηγανιτή πατάτα!
Η πατάτα θέλει μαστοριά στο τηγάνισμα, καλό ελαιόλαδο και φυσικά σωστή ποικιλία!
Και ναι εδώ η πατάτα είναι Νάξου σε άλλο επίπεδο, μαμαδίστικο, αγνή κριτσανιστή, γευστική !
Όπως θα έχετε καταλάβει είμαι λάτρης του κιοφτέ!
Αυτού του εδέσματος που έχει μεγαλώσει τόσα και τόσα παλληκάρια και κοπέλες σαν τα κρύα τα νερά!
Τον κυνηγώ μετά μανίας και όπου να βρεθώ η πρώτη ερώτηση είναι αν έχουν κεφτεδάκια!
Ναι λοιπόν εδώ έφαγα κεφτέ άξιο να αγαπηθεί…
Ήταν και αυτός μαμαδίστικος σαν της Καλοπούλα στον Υμηττό



Η κριτική
Αλλά για να αξιολογήσετε όλα αυτά και εσείς πρέπει να κρίνετε μόνοι σας καθισμένοι κάτω από την δροσιά της μουριάς. Και επειδή η γεύση είναι εντελώς υποκειμενική, όπως πιστεύω, και βασίζετε βασικά στην ανάμνηση, αλλά και στην πείρα,
Να τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας, να γελάσετε και να ξαναζήσετε τις αληθινές στιγμές της ζωής που τόσο απλόχερα μας έχει δοθεί…
Άντε και καλούς κεφτέδες…
Κύπρου 3, Νέα Ιωνία 142 32
Τηλ. 210 258 1139
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor


Στο #TasteLocalGreece δοκιμάζουμε και προβάλουμε όλα τα αγαπημένα μας στέκια, τα τοπικά προϊόντα που ανακαλύπτουμε. Τα μέρη που επισκεπτόμαστε και ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας και στις γευστικές μας αναζητήσεις. Τα άρθρα μας δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος. Πολλές φορές τα καταστήματα που επισκεπτόμαστε δεν γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αναφορά σε αυτά. Είναι όλα προσωπικές μας εμπειρίες και τα μοιραζόμαστε μαζί σας για να αναδείξουμε τις ξεχασμένες γεύσεις, τη γνησιότητα και την απλότητα που έχει χαθεί από τη ζωή μας.
