Οινομαγειρείο ο Βασίλης ιχθυόσκαλα

Οινομαγειρείο ο Βασίλης κουτσομούρες τηγανιτές
Στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου θα βρεθείτε στο πραγματικό λιμάνι με λάντζες, μηχανικούς και εργάτες να επισκευάζουν τα πάντα. Και όταν ρωτήσετε που θα φάω καλά η απάντηση είναι μία. Φυσικά στο οινομαγειρείο ο Βασίλης!

Το οινομαγειρείο ο Βασίλης, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη, για χαλάρωση, ουζάκι και μεζέ. Αγναντεύω την κίνηση στο μικρό λιμανάκι με τις λάντζες να πηγαινοέρχονται με τις βραχνές φωνές τους πέρα δώθε ανακατεύοντας τα ήρεμα νερά του λιμανιού και αναπολώ.

Οινομαγειρείο ο Βασίλης Ιχθυόσκαλα Picture

Εδώ λοιπόν στην σκιά των παλιών αλευρόμυλων του Αγ. Γεωργίου βρίσκεται το οινομαγειρείο του Βασίλη.
​Τι οινομαγειρείο δηλαδή, μια καντίνα με επέκταση τέντες. Εδώ τα τηγάνια και οι σχάρες μετατρέπουν τα φρέσκα θαλασσινά της Ιχθυόσκαλας σε απλά αριστουργήματα, με τον άρχοντα χταπόδι να κυριαρχεί!!!

χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα Picture
Η ιστορία

Γενικά μου αρέσει η θάλασσα.
Μου αρέσουν τα πλοία, τα καράβια, οι τράτες, οι μαούνες, τα ψαροκάικα, τα καΐκια…
Τρελαίνομαι για τα απλά τα καθημερινά στέκια.
Αγαπώ τους ανθρώπους της θάλασσας γιατί έχουν μέσα τους μια άλλη γαλήνη μία άλλη ηρεμία μια άλλη κουλτούρα, έχουν να σου πουν ιστορίες θαλασσινές γεμάτες περιπέτεια και ομορφιά.
Εδώ λοιπόν στην ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι θα συναντήσεις ανθρώπους της θάλασσας, μεροκαματιάρηδες, καπετάνιους, μηχανικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους που ξέρουν από γεύση, από την απλότητα και την ηρεμία που σου αφήνει στην ψυχή η θάλασσα.

​Εδώ τα θαλασσινά όπως και στο ουζερί Αγορά στην Νέα Ιωνία έχουν την απόλυτη κυριαρχία.
Το ψητό χταπόδι είναι ο βασιλιάς της σχάρας και ακολουθεί κατά πόδας η βασιλοπούλα κουτσομουρίτσα.
Όμοια της σε ομορφιά και γεύση, δύσκολα θα βρείτε …
Μαρίδες, σαρδέλες, γαύροι, και καλαμάρια, είναι οι ακόλουθοι της βασιλικής πομπής που προσγειώνονται στο τραπέζι σου με αμέτρητα στρατιωτάκια από καλό-τηγανισμένες φρέσκες πατάτες.
Μέχρι και γούνα είχε όπως την έτρωγα παιδί στην Νάουσα της Πάρου, από σκουμπρί, ψημένη στα κάρβουνα!
Όλα ψαρεμένα πρωί πρωί εδώ δίπλα από την κεντρική Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι.
​Εδώ που χτυπά η φρέσκια καρδιά των θαλασσινών.
​Και όταν ρωτάς τον σερβιτόρο αν είναι φρέσκια η σαρδέλα, σου απαντά αποστομωτικά…

Picture
Στον Βασίλη

Εδώ λοιπόν δεν θέλει βιασύνη να φάμε για να φύγουμε …
Γρήγορα να παραγγείλουμε…
Μα που είναι τα πρώτα άργησαν …
Όλα αυτά ξεχάστε τα, αφήστε τα πίσω, ηρεμήστε, ήρθατε να διασκεδάσετε, να επικοινωνήσετε όπως παλιά.
Μπορείτε να μιλήσετε, να αναλύσετε την πολιτική κατάσταση, να κουτσομπολέψετε την γειτόνισσα.
Ίσως να ερωτοτροπήσετε λιγουλάκι, να θυμηθείτε ιστορίες από τα παλιά.
Να αναλύσετε αν το παγάκι στο ούζο μπαίνει στην αρχή πριν το ούζο ή μετά. 
Αποφασίσετε αν το τσίπουρο είναι καλύτερο με γλυκάνισο ή όχι,  να να να να … έχετε τόσα πολλά να πείτε!

​Όλα τα καλούδια εδώ, είναι της στιγμής. Θέλουν την ώρα τους, θέλουν όταν φτάσουν στο τραπέζι σας, να είναι αντάξια των προσδοκιών σας…
Γι’ αυτό υπομονή, μια βολτούλα έξω στην ψησταριά θα γεμίσει τα ρουθούνια σας με άρωμα θάλασσας.
Τα κρεμασμένα πλοκάμια θα πλεχτούν στα μαλλιά σας, οι τσίκνες θα πηδήξουν στα ρούχα, σας αλλά εσείς εκεί θα αντισταθείτε στην γνωστή ατάκα…
Αχ θα τσικνιστούμε εδώ πω πω χάλια…
Χωθείτε στην ψησταριά, γυρίστε με την μακρυά μασιά ένα πλοκάμι. Σημαδέψτε το και περιμένετε να ψηθεί να μελώσει για να το απολαύσετε…

Πότε να έρθεις

Η καλύτερη ώρα για να γευθείς το Οινομαγειρείο ο Βασίλης στην Ιχθυόσκαλα, είναι αυτή αμέσως μετά το μεσημέρι.
Τότε που όλοι οι αγχωμένοι και βιαστικοί έχουν φάει και φεύγουν σιγά σιγά.
Αυτή η καλύτερη ώρα, θα σας φέρει μετά από κάμποσα τσίπουρα, στην ωραιότερη στιγμή της ημέρας.
Την ώρα που όλα γαληνεύουν, οι μαούνες και οι λάντζες σχολάνε, οι μαχητές των πλοίων πάνε για ξεκούραση.
Τότε που ο ήλιος χαρίζει αυτό το απίστευτο χρώμα του σε όλη την πλάση.
Αυτό για μένα είναι το απόλυτο που κρύβεται στα απλά καθημερινά, που κρύβεται καλά πίσω από την “ΑΙΓΙΣ” την μεγάλη αραγμένη μαούνα της ιχθυόσκαλας. 
Τσουγκρίστε το ποτηράκι σας, με έναν αγωνιστή ναυτικό, που μπήκε για ένα τελευταίο τσίπουρο, πριν πάει σπίτι.
Ακούστε μια θαλασσινή ιστορία από τις πολλές που θα έχει να σας πει και στην υγειά μας.

Picture

Οινομαγειρείο ο Βασίλης
Ιχθυόσκαλα Κερατσίνι
Τηλ. 210 43 27 213

Σχετικές δημοσιεύσεις

λουκουμάδες Χανίων Κτιστάκη
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Λουκουμάδες Χανίων Κτιστάκη

Όταν φτάσεις στην Ομόνοια μην ξεχάσεις να ψάξεις τους λουκουμάδες Χανίων του Κτιστάκη. Σε περιμένουν να σε στείλουν γευστικά στον Παράδεισο.

Read More »
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Η Παλιά φάβα

Καιρό τώρα άκουγα το όνομα η Παλιά φάβα για ένα ταβερνάκι. στο Παλιό Φάληρο. Άκουγα για τα τέλεια κεφτεδάκια, για μαμαδίστικη κουζίνα και πολλά ακόμα που αποφάσισα να το ψάξω τελικά.

Read More »
Σουβλάκια Ο Λευτέρης ο Πολίτης
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Λευτέρης ο Πολίτης

Πείνασες στην Ομόνοια ?
Σώθηκες γιατί είσαι δίπλα στον Λευτέρη τον Πολίτη το σουβλατζίδικο ορόσημο.

Read More »