Αυτό είναι το σπιτικό, το μαμαδίστικο παγωτό μόκα, με την γεύση που σε φέρνει στην δεκαετία του εξήντα, η παιδική μου λαχτάρα, τότε που η μόκα έκανε τις πρώτες εμφανίσεις της στην κοσμική Αθήνα.
Τότε παλιά, μια φορά και έναν καιρό, το παγωτό ήταν καλοκαιρινή υπόθεση και έπρεπε να περιμένουμε με αγωνία και υπομονή να φτάσει το Πάσχα για να δούμε τα πρώτα παγωτά να γεμίζουν τα ψυγεία.
Αλλά επειδή στο πατρικό μου σπίτι όλοι και ειδικά ο πατέρας μου ήμασταν λάτρεις του θεϊκού εδέσματος ή μητέρα μου έφτιαχνε συχνά αυτό το σπιτικό παγωτό μόκα.
Αυτό με τα τρία υλικά της φυτικής κρέμας…
Τότε στα μπακάλικα της εποχής δεν υπήρχαν κρέμες γάλακτος και όταν ήθελες σαντιγί η μόνη λύση ήταν το μαγικό μεταλλικό κουτάκι “Morfat” που ακόμα και σήμερα καλά κρατεί!


Ήταν το παγωτό σύμβολο της δεκαετίας του εξήντα τότε που οι περίεργες γεύσεις έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στα ζαχαροπλαστεία.
Τότε που ο Τσελεμεντές και το “Morfat” ήταν μέσα σε όλες τις αστικές κουζίνες.
Ακόμα και σήμερα μετά από καμιά πενηνταριά χρόνια η γεύση του έχει αποτυπωθεί στις γευστικές μνήμες και προσπαθεί μάταια να βρει αντικαταστάτη.
Παρακάτω θα βρείτε την κλασσική μαμαδίστικη συνταγή, αυτήν που είναι ακόμα στο παλιό τετραδιάκι με τις συνταγές της μητέρας μου που μπορείτε με φαντασία και διάφορα φρέσκα υλικά, να φτιάξετε και εσείς μαζί με τα παιδιά σας το δικό σας παγωτό.
Μην μου πείτε μα με Morfat …
Ναι ακριβώς όπως την έκανε η μητέρα μου τότε, απλά με τρία υλικά!

Είναι πλέον το κλασσικό σπιτικό παγωτό μόκα που γίνεται πάντα προς τιμή της.
Στις αρχές του Μάη, στην γιορτή της μητέρας που σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού!

Η συνταγή
Μπορείτε εκτός από καφέ να προσθέστε σοκολάτα, κακάο, καφέ, βερίκοκα, γερμάδες, βύσσινο γλυκό, μαρμελάδα φράουλα, μπισκότα. Ή να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να φτιάξετε την δική σας αγαπημένη γεύση.
Σήμερα μετά από μεγάλη έρευνα ανακαλύψαμε το πλησιέστερο στην γεύση με το σπιτικό παγωτό μόκα της μητέρας μου στο Σύνταγμα στην Ιταλική gelateria Le Greche.
Φυσικά και στο Solo Gelato στο Χαλάνδρι αν και ως προς την υφή είναι εντελώς διαφορετικά…
Σήμερα τα παγωτά τα βρίσκεις όλο τον χρόνο και τα αγαπημένα στέκια για παγωτό είναι πολλά !!!


Συστατικά:
Ένα κουτάκι φυτική κρέμα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 γάλα εβαπορέ
3 βανίλιες
4 κουταλιές της σούπας νεσκαφέ
Θα χρειαστείτε ένα μίξερ χειρός και ένα μεταλλικό μπολ με καπάκι (θυμάμαι ακόμα το δικό μας αλουμινίου παραλληλόγραμμο με καπάκι)


Διαδικασία
Βάζουμε στο ψυγείο τα τρία κουτάκια να παγώσουν καλά.
Μετά από δύο ώρες αδειάζουμε την φυτική κρέμα σε μεταλλικό δοχείο. Χτυπάμε να αφρατέψει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Τώρα αν εσείς είστε εναντίον του κλασσικού μπορείτε να αντικαταστήσετε το Morfat.
Με κανονική σαντιγί που θα την χτυπήσετε ή ακόμα θα την αγοράσετε και έτοιμη…
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τα 2/3 από το εβαπορέ. Χτυπάμε ακόμα λίγο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μία λεία πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε το νες-καφέ σε λίγο ζεστό γάλα να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε το υπόλοιπο εβαπορέ για να το κρυώσουμε και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε ακόμα μία φορά και το σπιτικό παγωτό μας μόκα είναι έτοιμο!!!
Αδειάζουμε το μείγμα στο μεταλλικό δοχείο σκεπάζουμε και προσεκτικά για να μην χυθεί το τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Κάθε τρεις ώρες το βγάζουμε και το χτυπάμε ελαφρά να σπάσουν οι κρύσταλλοι.
Αυτό το κάνουμε τρεις με τέσσερις φορές και το μαμαδίστικο παγωτό μας είναι έτοιμο.




Μέχρι και σήμερα όταν φτιάχνω αυτό το σπιτικό παγωτό μόκα και έχω σίγουρο πελάτη τον αγαπημένο μου ξάδελφο. Θα περάσει για το κέρασμα και θα θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές…
Καλή επιτυχία !
Κείμενα Φωτογραφίες GiorgioGrigor