Το Κρητικό τσιγαριαστό κατσικάκι

Το κρητικό τσιγαριαστό κατσίκι είναι μία παραδοσιακή ​συνταγή της Δυτικής Κρήτης που παλιά μαγειρευόταν με άγρια αίγα το κρι κρι δηλαδή που ζει στα Λευκά όρη και στην περιοχή του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της κρητικής κουζίνας που πλέον θα το βρείτε σε ολόκληρη την Κρήτη.
Το φουριάρικο δηλαδή το άγριο κατσίκι είναι εδώ και καιρό απαγορευμένο λόγω της μείωσης του πληθυσμού του.
Η ουσία λοιπόν είναι να βρείτε το καλύτερο δυνατόν κρέας κατσίκι ή αρνί και να το μαγειρέψετε παραδοσιακά…
Με τρία υλικά Ναι με τρία !!!
Αν είσαστε από τους τυχερούς με μπάρμπα στην Κρήτη ή σε κάποιο άλλο νησί τότε θα έχετε και το καλύτερο αποτέλεσμα με γεύση απίστευτη.

Σε κάθε άλλη περίπτωση μην απογοητεύεστε…
Ζητήστε από τον χασάπη σας κατσικάκι χεράκι, σπάλα όπως την λένε και οι χασάπηδες, να σας το κόψει με τον μπαλτά σε μεγάλες μπουκιές.
Βρείτε και ένα πολύ καλό κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είσαστε έτοιμοι.
Τα υπόλοιπα είναι θαλασσινό αλάτι και θυμάρι.

Όπως καταλαβαίνεται το γευστικό αποτέλεσμα έχει σχέση με τα υλικά.
Γι αυτό όσο καλύτερα υλικά βάλετε τόσο πιο κάλο το αποτέλεσμα.

​​Υλικά 
1κιλό κατσίκι ή αρνί σπάλα
1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι – όχι εμπορίου
Θυμάρι το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε.

Εκτέλεση
Πλένουμε με κρύο νερό το κρέας μας το αφήνουμε να στεγνώσει και το πασπαλίζουμε καλά με το αλάτι και την ρίγανη.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για είκοσι λεπτά περίπου να τραβήξει.
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μία στρώση.
Τα αφήνουμε να “τσιτσιρίζουν” και όταν δούμε ότι ξεκολλάνε εύκολα απο την κατσαρόλα τα γυρνάμε.
Όταν τσιγαριαστούν και από την άλλη μεριά χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου γυρίζοντας τακτικά τα κομμάτια για να μην κολλήσουν.
Ναι το φαγάκι αυτό θέλει συνέχεια γύρισμα…
Οι μεταγενέστερες συνταγές προσθέτουν και μισή κούπα κρασί για να αποφύγουν αυτή την φροντίδα, το συνεχές γύρισμα, δηλαδή.
Εμείς στο τέλος επειδή το κατσικάκι που είχαμε ήταν χωριανό χωρίς πολλά λίπη προσθέσαμε για περισσότερη γεύση και μία κουταλιά στακοβούτυρο.

Εξοπλιστείτε με υπομονή βρείτε και φίλο για το ανακάτεμα και θα έχετε ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα που θα έχετε δοκιμάσει!

https://youtube.com/watch?v=s43RAzy-tG4%3Fwmode%3Dopaque

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »