Φάβα υπάρχουν πολλά…
Αλλά σαν το φάβα της Σχοινούσας τον χρυσό του Αιγαίου, σπάνια θα συναντήσετε.
Όταν λοιπόν καταφτάνει στην κουζίνα μου τέτοιο δυσεύρετο προϊόν όπως καταλαβαίνεται γίνεται και η απαραίτητη τσιπουροκατάσταση. Περιμένοντας το φάβα μας να βράσει ήρεμα σε χαμηλή φωτιά να γεμίσει η κουζίνα μας με μυρωδιά Αιγαίου!
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή…
Τηλέφωνο από τον έτερο ταξιδευτή Παναγιώτη που μόλις είχε γυρίσει από τις Μικρές Κυκλάδες με κέντρο την Σχοινούσα.
Έφερα το φάβα… έψαξα πολύ αλλά βρήκα τα δύο τελευταία σακουλάκια !
Καταφτάνω αύριο να το βράσουμε, έχω και κρεμμύδια από την Δονούσα!
Ευτυχία !!!
Εγώ θα βάλω το ελαιόλαδο από την Κυπαρισσία, από τις ελιές του παππού και την κάπαρη από την Άνδρο… Με τρία υλικά τελικά φτιάχνεις ίσως το καλύτερο φαγάκι…
Πρωί πρωί με την αυγή έφτασε ο Παναγιώτης, με ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, φορτωμένος με το σπυρωτό χρυσαφένιο θησαυρό!


Η περιπέτεια
Μαζί με την φωτογράφιση ξεκίνησαν και οι ιστορίες για τις μικρές Κυκλάδες. Για τον μαγικό σύμπλεγμα καταμεσής του Αιγαίου με τους γνήσιους νησιώτες την ήρεμη ζωή και τις μαγικές παραλίες.
Η Σχοινούσα από τα πιο μικρά και τα πιο καταφρονημένα νησάκια του συμπλέγματος σε σχέση με τα κοσμικά Κουφονήσια έχει μια ξεχωριστή γλύκα!
Όλη κι όλη ένας οικισμός με καμιά διακοσαριά κατοίκους που εξαπλώνεται δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου.
Μικρά λοφάκια και μαγικές αμμουδερές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά σε κρατάνε όμηρο όταν βρεθείς κοντά τους.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην μικρή σου βόλτα στο νησί εντυπωσιάζεσαι από την πληθώρα των αιγοπροβάτων και των καλλιεργειών.
Η χαρακτηριστικότερη όμως καλλιέργεια του νησιού είναι “το φάβα”.
Η φάβα Σχοινούσας ο χρυσός του Αιγαίου.


Ιστορία
Το φάβα ο χρυσός του Αιγαίου, από την σπάνια ποικιλία “κατσούνι”, έφτασε πολύ παλιά στο νησί με τους μετανάστες από την αντικρινή Αμοργό. Βρήκε σαν να λέμε τον τόπο του για να ευδοκιμήσει και να διαπρέψει δόξα μεγάλη θα έλεγα….
Η καλλιέργεια δύσκολή και απαιτητική με διαδικασίες επίπονες και χρονοβόρες. Αλλά οι Σχοινουσιώτες το πάλεψαν και πλέον έχουν στα χέρια τους ίσως το πιο καλό φάβα της Ελλάδος. Οι νέοι κατάλαβαν την σημασία της καλλιέργειας και επένδυσαν στο φάβα.
Αποτέλεσμα σήμερα να είναι το κύριο προϊόν του νησιού.
Το φάβα λοιπόν της Σχοινούσας είναι εντελώς διαφορετικό από τον μεγάλο της ανταγωνιστή το φάβα της Σαντορίνης.
Εδώ η ποικιλία είναι το κατσούνι ενώ στην Σαντορίνη η φάβα είναι από το κλασσικό λαθούρι.
Το αποτέλεσμα είναι ένα φάβα πιο γλυκό, πιο βελούδινο, εντελώς διαφορετικό από όσα έχετε δοκιμάσει!
Η πρώτη μου επαφή με το φάβα ήταν πριν από είκοσι χρόνια. Όταν γυρνώντας το Αιγαίο με το φουσκωτό έφτασα και στην Σχοινούσα. Εκεί δοκίμασα το φάβα στο μοναδικό ταβερνάκι του χωριού τότε, την κυρά Ποθητή. Το φάβα, απλό, χωρίς πολλά πολλά, με κρεμμύδι και κάπαρη!
Από εκεί και μετά ένας έρωτας γεννήθηκε και πάντα ψάχνω να βρω το φάβα της Σχοινούσας το φάβα από κατσούνι.



Η συνταγή
Και ή συνταγή για το Φάβα Σχοινούσας τον χρυσό του Αιγαίου, έτσι όπως μας την έδωσε τότε που την φάγαμε.
Όχι περασμένη με το ραβδομπλέντερ σαν παιδικό φαγητό, αλλά όπως την έτρωγαν τότε στα σπίτια τους. Με το σπυρί να σου χτυπάει που και που στο δόντι και να περνάει όλη η γεύση στον ουρανίσκο!
Το φάβα λοιπόν θέλει, να το θυμάστε πάντα, αναλογία ένα προς τρία δηλαδή ένα κιλό φάβα τρία λίτρα νερό.



500 γρ. φάβα Σχοινούσας
1 κρεμμύδι Δονούσας
αλάτι πιπέρι
ένα κρασοπότηρο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
κρεμμύδι και κάπαρη για το σερβίρισμα
Η διαδικασία
Πλένουμε καλά το φάβα Σχοινούσας, τον χρυσό του Αιγαίου, με κρύο μπόλικο νερό.
Σε τρία μέρη νερού προσθέτουμε ένα μέρος Φάβα Σχοινούσας.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά στην αρχή και ξαφρίζουμε συχνά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει.
Όταν το κρεμμύδι λιώσει, περίπου στα σαράντα πέντε λεπτά με μία ώρα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, λάδι και σερβίρουμε με λεμόνι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη.
Τα τελευταία χρόνια το φάβα σερβίρεται πλέον σε μορφή πουρέ με κρεμμύδι στα περισσότερα μαγαζιά. Στα πιο μοδάτα μπορεί να το βρείτε και με καραμελωμένα κρεμμύδια αλλά και με ένα πλοκάμι χταπόδι!


Περιμένοντας το φάβα να τελειώσει, βάλαμε στην κατσαρόλα και πλοκάμια από ένα τεράστιο θράψαλο. Αυτό που ψώνισα την προηγούμενη στην σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας, για να στολίσουμε το φάβα μας και να πιούμε και τα ουζάκια μας.




Η Σχοινούσα…
Στην Σχοινούσα, που θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα, πριν χάσει και αυτή την μοναδικότητα της παλιάς Ελλάδας. Εκεί θα βρείτε δύο μεγάλους οργανωμένους παραγωγούς αλλά και πολλούς ανώνυμους μικρούς για να προμηθευτείτε το Φάβα το Σχοινουσιώτικο.
Ο Μανώλης Κωβαίος ο γιος της κυρά Ποθητής ήταν από τους πρώτους που είδαν μακριά και επένδυσαν στο φάβα. Μαζί με τον Θοδωρή Νομικό είναι σήμερα οι πιο σημαντικοί παραγωγοί μαζί με καμιά δεκαριά μικρότερους.
Και φυσικά θα φάτε το φάβα μαζί με τους υπόλοιπους εκλεκτούς μεζέδες στην βεράντα της κυρά Ποθητής. Θα πιείτε το καφεδάκι σας στο παλιό κλασσικό καφενεδάκι την Χαρά κάτω από τον ίσκιο της κληματαριάς ή καθισμένοι δίπλα στο λουλακί παράθυρο αγναντεύοντας την κίνηση του δρόμου…

Μικρές Κυκλάδες
Παραλία Λιβάδι, Ψιλή άμμος και Τσιγκούρι θα σας αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο με τα καταγάλανα νερά τους. Και για τους λάτρεις της απόλυτης ηρεμίας υπάρχει στα Β.Α. η ψιλή άμμος για καταστάσεις καθολικής μοναξιάς… Εσείς και το απέραντο γαλάζιο ναυαγοί στις μικρές Κυκλάδες!


Οι μικρές Κυκλάδες είναι μαγικές ειδικά στην αρχή του καλοκαιριού.
Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα. Η Κέρος το ακατοίκητο νησάκι έκπληξη και η Αμοργός θα σας εντυπωσιάσουν για την απλότητα, την φιλοξενία και τα καταγάλανα νερά τους!
Προσπαθήστε να επισκεφτείτε την Σχοινούσα προς τα τέλη του Ιούνη. Μπορεί να βρεθείτε σε ένα από τα πιο όμορφα πανηγύρια των Κυκλάδων. Δεν έχουν σχέση με αγίους αλλά με το χρυσαφένιο θησαυρό, το φάβα της Σχοινούσας.
Στην γιορτή του Φάβα οι κάτοικοι τιμούν το προϊόν με ένα μεγάλο γλέντι μαγειρεύοντας το φάβα και από δίπλα μικρά ψαράκια απογειώνουν ουρανίσκους…
Και φυσικά τραγούδι και χορός μέχρι τα πόδια να μην βαστούν άλλο…
Το Φάβα Σχοινούσας ο χρυσός του Αιγαίου έχει κάνει το θαύμα του!

Ψάξτε λοιπόν και εσείς για το φάβα της Σχοινούσας τον χρυσός του Αιγαίου!
Θα το βρείτε σαφώς ακριβότερα από τα άλλα περίπου στα διπλά.
Αλλά όταν θα το δοκιμάσετε θα γίνεται και εσείς λάτρεις της γλυκιάς του γεύσης.
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor
