​Σύζουμα – Μακαρόνια στον ζωμό του κρέατος

​Τα Σύζουμα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κρητικής κουζίνας.
​Ένα φαγητό που θα το βρεις εύκολα σε ολόκληρη την Κρήτη και ειδικά στην Ανατολική.
Είναι το φαγητό της χαράς, το φαγητό της γιορτής και φτιαχνόταν σε ειδικές περιστάσεις γιατί το κρέας ήταν για τις ειδικές περιστάσεις…

​Στους γάμους τα σύζουμα σερβιριζόντουσαν συνήθως στο τέλος του γάμου, λίγο πριν το τέλος του γλεντιού, τα ξημερώματα,  για όσους είχαν πιεί στην διάρκεια και χρειαζόντουσαν κάτι δυναμωτικό!
Τη χαρακτηριστική του γεύση την παίρνει από το τυρί και μάλιστα θεωρείται ακριβό πιάτο γιατί χρειάζεται μπόλικο τυρί πολύ καλής ποιότητας.
Συνήθως χρησιμοποιείται ο ξερός ανθότυρος αλλά και το Κρητικό κεφαλοτύρι ή το “τυροζούλι” που είναι ένα ιδιαίτερο τυρί που παρασκευάζεται συνήθως στα σπίτια.

σερβιρισμένο κρέας με σκιουφιχτά μακαρόνια Picture

Η Κρητική μακαρονάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ιταλική γιατί βασικά δεν σουρώνεται!
Σερβίρεις το μακαρόνι πάντα και με λίγο ζουμί από το κρέας όπως αρέσει στους περισσότερους, και έτσι αποκτά την υπέροχη γεύση της.
Στα χωριά φυσικά τα μακαρόνια τα έπλαθαν οι νοικοκυρές για τα μικρά γλέντια και τα έλεγαν σκιουφιχτά. Με τη έλευση της ξερής πάστας και φυσικά στα μεγάλα γλέντια αντικαταστάθηκαν από τα σπαγγέτι.

Αυτό που χαρακτηρίζει και καθορίζει την Κρητική κουζίνα είναι η απλότητα των υλικών.
Είναι ο τρόπος με τον οποίον μαγειρεύονται συνήθως στην πυροστιά με τα ξύλα.
Είναι η τέχνη της απόλυτης λιτότητας.
Είναι η τέχνη των τριών υλικών.
Των τριών εξαιρετικών φρέσκων τοπικών υλικών.

Αυτή είναι η Κρητική κουζίνα!

​Καλεσμένος λοιπόν του ετέρου ταξιδευτή και φανατικού Κρητικού φίλου Παναγιώτη, τον βρήκα πάνω από την κατσαρόλα να ξαφρίζει το ζυγούρι που του είχε έρθει πεσκέσι από Κρήτη μαζί με δύο τοπ ανθότυρους από μικρούς τοπικούς παραγωγούς για δοκιμή…
Εγώ πεσκέσι τα σκιουφιχτά αγοραστά μακαρόνια και ξεκίνησε η κουβέντα για τα νέα πλάνα του χειμώνα μέχρι να βράσει καλά το ζυγούρι μας…
Μετά όλα ήτα εύκολα και απλά.

Απολαύστε την συνταγή έτσι όπως φτιάχνεται μέχρι και σήμερα στο Καβούσι, το χωριό του Παναγιώτη, στην Ανατολική Κρήτη στο μαγικό Λασίθι!

Υλικά

1,5 κιλό  ζυγούρι ή κατσίκι
3 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι στα τέσσερα
20 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά στακοβούτυρο
500 γρ. μακαρόνια σκιουφιχτά Κρητικά παραδοσιακά
Αλάτι
Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Κρητικό ανθότυρο ξερό τριμμένο

Εκτέλεση

Επειδή εδώ στην Αθήνα το να βρεις Κρητικό ζυγούρι είναι μάλλον απίθανο προσπαθούμε να αγοράσουμε ένα καλό κατσίκι ή ένα ζυγούρι νησιώτικο με αρκετό λίπος και λέμε στον χασάπη μας να το κόψει σε μέτρια κομμάτια.
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό να βράζει σε ψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και τους κόκκους πιπεριού.
Μόλις ξεκινήσει να αφρίζει, ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα, μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό, αλατίζουμε και βράζουμε για δύο ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

​Όταν το κρέας μας μαλακώσει το αφαιρούμε και σουρώνουμε τον ζωμό.
Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.
Μόλις ξαναπάρει βράση ρίχνουμε τα σκιουφιχτά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.
​Φισικά για ακόμα πιο γνήσια γεύση θα σκιουφίσετε μόνοι σας τα μακαρόνια σας !!!
Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε και την κουταλιά από το στακοβούτυρο για περισσότερη γεύση, που στην αυθεντική συνταγή με το καλό κρέας δεν χρειάζεται αλλά εμείς σας το προτείνουμε προαιρετικά.
Τα μακαρόνια δεν τα σουρώνουμε, αλλά παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε σε πιατέλα που έχουμε απλώσει μία δόση τριμμένο ανθότυρο.
Προσοχή όχι πάρα πολλά ζουμιά μην τα κάνουμε σούπα, αν και πολλοί το προτιμούν και είναι φυσικά η παραδοσιακή εκδοχή…

​Στο τέλος ξανά τρίβουμε μια γενναία δόση ανθότυρο ή το τυρί που έχουμε και βάζουμε από πάνω το κρέας το οποίο έχουμε φροντίσει να παραμείνει ζεστό.
​Τρίβουμε φρέσκο χοντρό πιπέρι και μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο!
Το συνοδεύουμε με ένα λευκό Βιδιανό περασμένο σε βαρέλι  ή μία Βηλάνα και τα δύο τοπικές Κρητικές ποικιλίες από τις καλύτερες που κυκλοφορούν στο νησί.
 
Έχουμε ίσως το πιο γνήσιο παραδοσιακό Κρητικό έδεσμα που μαζί με το Κρητικό πιλάφι το λεγόμενο πλέον “γαμοπίλαφο” κρατάνε τα σκήπτρα της Κρητικής γαστρονομίας.
 
Καλή σας όρεξη!


Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

σερβιρισμένο κρέας με μακαρόνια Picture

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »