Σύκα η καλοκαιρινή λιγούρα

Σύκα με τυριά σε πλατό
Όπου και να βρεθείτε στην Ελλάδα σίγουρα έχετε σταματήσει για να "κλέψετε" ένα σύκο από μια συκιά του δρόμου. Τα σύκα είναι η λιγούρα του καλοκαιριού. Αυτή που ξεκινάς και δεν μπορείς να σταματήσεις αν δε φας ότι φτάνεις...

Εδώ στο χωρίο οι συκιές παντού, τα σύκα σε προκαλούν να τα μαζέψεις. Η καλοκαιρινή λιγούρα δεν σταματάει παρά μόνο αφού περάσει το Καλοκαίρι.
Επέστρεψε ο υιός από τις διακοπές με το καθιερωμένο πλέον πεσκέσι!!!
Γυλωμένη μανούρα. 
Το θεϊκό σιφνιώτικο τυρί. 
Μετά το απογευματινό μπάνιο ανεβήκαμε για να τσιμπήσουμε κάτι τις πριν πάμε για κρέατα στο Κλημέντι, το ταβερνείο που αγαπώ. Τι άλλο από σύκα με το τυρί και μερικά παλαιωμένα τσίπουρα…

Σύκα με τυριά σε πλατό
Τα σύκα

Τα σύκα το καλοκαιρινό αυτό φρούτο μαζί με το φραγκόσυκο το βρίσκεις εδώ στην Πελοπόννησο όπου και να κοιτάξεις.

Το σύκο είναι ο εδώδιμος καρπός της συκιάς (Ficus carica), ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που προσφέρει οφέλη για την υγεία όπως η βελτίωση της πέψης και η ενίσχυση της υγείας του δέρματος. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή αποξηραμένο και ταιριάζει σε σαλάτες, πρωινά γεύματα, ή ως γλυκό.

Πόσες ιστορίες έχω ακούσει από τον πατέρα μου για τις συκιές και τις φραγκοσυκιές στο κτήμα τους στην Κυπαρισσία.
Πως τα μάζευα ειδικά τα φραγκόσυκα. Η απαγόρευση από την γιαγιά να μην ανεβαίνουν επάνω στα δένδρα, διότι η συκιά σπάει πολύ εύκολα.

Εκεί στο κτήμα τους λοιπόν είχαν τριών εδώ σύκα.
Τα μαύρα, τα βασιλικά τα λεγόμενα, τα πράσινα και τις τσαπέλες, πιο μακρουλά με μωβ χρώμα μεγάλο κοτσάνι και περίσσια γλύκα.
Εδώ στο κτήμα υπάρχουν μόνο δυο τεράστιες συκιές με πράσινα και δύο μικρές με βασιλικά.
Τα μάζεψα όλα για να φτιάξω και μαρμελάδα.
Μου έφερε και ο γείτονας πεσκέσι καμμιά δεκαριά μεγάλες ώριμες τσαπέλες και ξεκίνησε το πάρτι.

Τα ποτά

Η έρευνα στην κάβα αποκάλυψε έναν Παπαϊωάννου πλαγιές Αη Λιά, Ασύρτικο για να τιμήσουμε την μανούρα.
Έτρεξα στην επάνω μεγάλη συκιά του κτήματος, αυτήν με τα άσπρα σύκα και γέμισα μια λεκάνη!
Ο συνδυασμός  τολμηρός θα έλεγα για την τόσο δυνατή, γεμάτη γεύση της μανούρας.
Προχώρησα όμως, είπα να ξεφύγω από τα κλασσικά μονοπάτια.
Να ικανοποιήσω και τις γευστικές ιδιαίτερα προτιμήσεις του υιού!

Ιστορία

Η γιαγιά μου η Όλγα, η Μεσσήνια αρχόντισσα, μου έλεγε ότι εκεί στα χωριά τους έτρωγαν τα σύκα με σφέλα, μέλι θυμαρίσιο και αμύγδαλα που πάντα υπήρχαν στα κελάρια του σπιτιού…
Όλα τα δυνατά έντονα τυριά θα πήγαιναν φαντάζομαι ιδανικά.
Μία σφέλα δυνατή ή ένα καρίκι από την Τήνο θα ήταν άριστη επιλογή.
Ακόμα και μία gorgontzola ή ένα καλό blue cheese θα ήταν ιδανικά αλλά εκτός τόπου.
Ήθελα κάτι τοπικό όπως την αγαπημένη μου Κασιώτικη Σιτάκα από τα χέρια της Μαρούκλας που δεν είχα πλέον.
Η δοκιμή λοιπόν με την σιφνέικη γυλωμένη μανούρα.

Εγώ είχα δοκιμάσει ένα μέλι ερείκης από την ορεινή Αρκαδία και αποφάσισα και πάλι να πάρω άλλο μονοπάτι.  
Αυτό το σνακ θα έλεγα και όχι γλυκό θα το ταιριάξετε με ό,τι αγαπά η καρδιά σας!
Ένα παλαιωμένο τσίπουρο, ένα δυνατό Ασύρτικο ή ακόμα ένα ημίγλυκο ροζέ, θα του ταίριαζαν απόλυτα. 

Η δοκιμή

Εδώ η παρέα δοκίμασε εκτός από τον Παπαϊωάννου και ένα αφρώδες Spumante που είχε ξεμείνει στο ψυγείο και άρεσε πολύ…
Άντε να βρεις άκρη…

Στο τέλος όλοι ικανοποιημένοι ξεκινήσαμε για Κλημέντι με άγριες διαθέσεις κρεατοφαγίας…

Περιμένω ακόμα τον φίλο μου τον Νίκο να ανοίξουμε την κολοκύθα που φιλάει μέσα της το σπάνιο καρίκι.
Πιστεύω ότι θα είναι το απόλυτο ταίριασμα για το καλοκαιρινό σνακ με τα σύκα. 

Τα υπόλοιπα σχεδόν τρία κιλά θα τα φτιάξω μαρμελάδα σύκο!
Αναμείνατε… Ήδη μπήκαν στην κατσαρόλα!

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »