Σουρντού ψωμί καλλιτέχνημα με γεύση σπιτικά μοναδική

Τα χειροποίητα ψωμιά της Δέσποινας δεν μοιάζουν με κανένα άλλο που έχεις συναντήσει έως σήμερα. Χρησιμοποιώντας άλευρα απ όλη της Ελλάδα, χωριάτικα, λευκά-οργανικά, από πετρόμυλους, από τη Λήμνο έως τη Κρήτη, ακόμη και με χαρουπάλευρα, «διαλύει και επανασυνθέτει» τα γνωστά μονοπάτια της διαδικασίας της παραγωγής του ψωμιού με μια πολύ προσωπική σπίθα σε κάθε της παρασκευή.

Από τη προηγούμενη Παρασκευή, ζω παρέα με δυο υπέροχα ψωμιά που δεν μοιάζουν με κανένα.
Και λέω από τη Παρασκευή γιατί το προζύμι της Despina Bitzaraki κάνει θαύματα όσον αφορά τη ζωή ενός -αποκλειστικά χειροποίητου – ψωμιού που μπορεί να ζήσει έως και 15 μέρες!
Ζυμωμένο περισσότερο από τη ψυχή της και λιγότερο απ’ το στο χέρι της, χρησιμοποιώντας άριστης ποιότητας άλευρα από όλη την Ελλάδα, με συνταγές ξεχασμένες αλλά και δικές της, επανατοποθετεί τη λέξη ΨΩΜΙ και δίνει μια δριμύτατη ηδονή σε αυτή τη διαδικασία που η ταχυφαγεία απαξίωσε το πρωτεύον υλικό σε κάθε Ελληνικό τραπέζι.
Το τι θα πει Ψωμί το νιώθει στην απροσμέτρητη αξία του μονάχα οποίος σταματάει σε κάθε παλαιό φούρνο που συναντά, με την σφοδρή χαρά της στιγμής που ένιωθε όταν γυρνούσε στο σπίτι του έχοντας το μισό ήδη φαγωμένο.
Μια ασυλλόγιστη σπατάλη ζωής που ανακάλυψα ότι στις μέρες μας… συνεχίζεται! 

“Είναι που μου κάτσε καλά, με θέλει κι αυτό, και δεν βλέπω να το αφήνω γρήγορα”

Τα λόγια της Δέσποινας Μπιτζαράκη, μιας χαρισματικής γυναίκας, που σε χαλεπούς καιρούς (πρώτη καραντίνα, Μάρτης του 2020) και όταν όλοι έπιαναν τα τηλέφωνα για να παραγγείλουν από ταχυφαγεία, εμπνεύστηκε και αποφάσισε να ανακαλύψει τη «φιλοσοφική λίθο του ψωμιού».
Μεγαλωμένη στο Καστέλι Πεδιάδος της Κρήτης, από αγροτική οικογένεια, με πατέρα πεισματάρη όσον αφορά τις διατροφικές κατευθύνσεις, η Δέσποινα έμαθε να δοκιμάζει τα πάντα.
​Το πεδίο της ευρύ, το μυαλό και τα χέρια σε αρμονία, χαρά να συναντάς τέτοιους ανθρώπους, που σε κάνουν να χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος.

Εδώ το ψωμί ζει μέρες πολλές, και αιτία είναι το προζύμι.
 
Τα χειροποίητα ψωμιά της Δέσποινας δεν μοιάζουν με κανένα άλλο που έχεις συναντήσει έως σήμερα. Χρησιμοποιώντας άλευρα απ όλη της Ελλάδα, χωριάτικα, λευκά-οργανικά, από πετρόμυλους, από τη Λήμνο έως τη Κρήτη, ακόμη και με χαρουπάλευρα, «διαλύει και επανασυνθέτει» τα γνωστά μονοπάτια της διαδικασίας της παραγωγής του ψωμιού με μια πολύ προσωπική σπίθα σε κάθε της παρασκευή. Αρχικά από το προζύμι, που ταΐζετε προσεκτικά, η διαδικασία της μορφοποίησης του ψωμιού, το πέρασμα του από το ψυγείο για να είναι πιο εύπεπτο και πιο γευστικό. Το κάθε ψωμί της ζυγίζει περίπου ένα κιλό, και ουδεμία σχέση έχει με τα περισσότερα που πουλάνε οι φούρνοι.
​Οι δε συνδυασμοί της ξεπερνούν κάθε φαντασία. Από απλό χωριάτικο, με ελιές και ρίγανη, με φέτα ή κατσικίσιο τυρί, ακόμη και με κακάο-σοκολάτα & καρύδια, εδώ η φαντασία (της) βροντοχτυπά τα φτερά της, φεύγει για τον ουρανό.

​Την Δέσποινα, όταν δεν παραδίδει με το ποδήλατο της  προσωποποιημένες παραγγελίες της στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου, ομορφοδιπλωμένες με την χαρακτηριστική ταμπελίτσα της «ΣΟΥΡΝΤΟΥ» θα την συναντήσεις με το πρόσωπο της κολλημένο έξω από το τζάμι του φούρνου της, περιμένοντας με την ίδια αγωνία κάθε φορά, πως θα βγει το κάθε «παιδί της».
Γιατί σαν παιδί κι αυτή, αρέσει της τα μεγάλα μυστήρια. Αυτά που η καρδιά του ανθρώπου πλάθει και ξεπλάθει.
​Γιατί αυτό το ψωμί, είναι ψωμί καρδιάς.

Μόνο ένα ψεγάδι έχει (για τους σύγχρονους και πάντα βιαστικούς ανθρώπους). Αλίμονο σε όποιον το συνηθίσει. Όλο χειροποίητο, θέλει παραγγελία 2-3 μέρες πιο πριν. Μα θαρρώ ότι αυτό το ψωμί απευθύνεται σε όλους τους υπόλοιπους. Σε αυτούς που μυρίζουν το χώμα μετά από τη βροχή, σε αυτούς που απορούν με το θάμα του κρασιού, σε αυτά τα ανήσυχα πνεύματα που δεν βιάζονται. Σε αυτούς που ζουν το κόσμο μέσα από τη φωτιά, από τη γλυκιά κουβέντα, μέσα απ το ψωμί!


Το Σουρντού της Δέσποινας
Για παραγγελίες….    Τηλ: 694 4321026

Κείμενα Παναγιώτης Μουτσάκης 

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »