Η ανατολή σε βρίσκει με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι.
Το άλλο χέρι κρατά απαλά την λαγουδέρα και ο μονότονος βαρύς ήχος της μηχανής του καϊκιού σε νανουρίζει απαλά.
Το μάτι όμως άγρυπνο ψάχνει το λευκό δοχείο σημαδούρα πάνω στα ήσυχα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
Πρέπει να σηκώσεις τα δίκτυα που έριξες από βραδύς.
Όταν φτάνουν επάνω και οι τελευταίες οργιές αρχίζει η επιστροφή και το ξεψάρισμα.
Μέσα στο τελάρο μερικές λαχταριστές σκορπίνες, ένας δυό σαλούβαρδοι, μερικά μπαρμπούνια, δύο συκιοί, τρεις στήρες, όλα πρώτης τάξεως φρέσκα και λαχταριστά.

Αμέσως σκέφτεσαι πως θα τα μαγειρέψεις.
Όταν όμως είσαι στο Μαθράκι το μόνο που πρέπει να φτιάξεις είναι σκορπίνες Μπουρδέτο.
Με λίγο παραπάνω κόκκινο πιπέρι καυτερό για να τιμήσεις την όμορφη σκορπίνα, φτιάχνεις ένα από τα καλύτερα πιάτα του Ιονίου…
Για την συνταγή χρησιμοποίησαμε…
6 σκορπίνες
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο
4 κρεμμύδια
4 πατάτες χοντροκομμένες
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
2 φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη
2 κ.γ πάπρικα καυτερή
2 κ.γ πάπρικα καπνιστή
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τις σκορπίνες προσέχοντας το κεντρικό αγκάθι στην ράχη τους.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα και τον πελτέ και τα πιπέρια και ανακατώνουμε καλά.
Μόλις σοταριστούν τα κρεμμύδια και αλλάξουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε την ντομάτα, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ένα ποτήρι νερό.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση για δέκα πέντε λεπτά και προσθέτουμε τις σκορπίνες συμπληρώνοντας λίγο νερό μέχρι την μέση των ψαριών αν χρειάζεται.
Αφήνουμε να βράσουν για δέκα πέντε λεπτά και τα γυρίζουμε προσεκτικά.
Βράζουμε ακόμα δέκα πέντε λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να μείνει με το ελαιόλαδο.
Εάν έχει πολλά νερά η σάλτσα σας βγάλτε προσεκτικά τα ψάρια σε μία πιατέλα μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και τα ξανά βάζετε όταν μείνει η σάλτσα με το λάδι.
Έχετε στο πιάτο σας ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά πιάτα του Ιονίου.