Η Αγιορείτικη μαγειρική με τα λίγα και φρεσκότατα υλικά εντυπωσιάζει όλους με την απλότητα και την γεύση της. Δοκιμάστε τον Αγιορείτικο ροφό ή φτιάξτε την συνταγή εναλλακτικά με οποιοδήποτε πετρόψαρο και θα εκπλαγείτε.
Όσο πιο απλά, όσο πιο λιτά, όσο τα υλικά λίγα και διακριτά, τόσο το αποτέλεσμα στην μαγειρική απογειώνει την γεύση και φυλά καλά το αποτέλεσμα στην δεξαμενή των αναμνήσεων.
Η μαγειρική με τα ” τρία υλικά” που φωνάζει και ο φίλος μου ο Παναγιώτης είναι η αρχή που μαγειρεύονται τα φαγητά στο Άγιο Όρος.
Το καλοκαίρι του 2017 βρέθηκα για έναν μήνα στον Παράδεισο…
Στο μακρινό συνοριακό Μαθράκι εκεί που η θάλασσα σμίγει με τον ουρανό και την γαλήνη ταράζει ο παφλασμός της και οι γλάροι στ’ ανοιχτά.
Αύγουστος και επειδή το νησί δεν έχει παπά κάθε χρόνο φτάνει από το Άγιον Όρος ο πατέρας Θεόκλητος να λειτουργήσει αυτήν την μεγάλη μέρα, την μέρα της Παναγιάς.
Τις επόμενες λίγες ημέρες που έμεινε στο νησί μαγείρεψε για εμάς το ψάρι!!!
Το #dolphinsrestaurantMathraki έβγαλε τους ταβάδες του και μαζί με τον πατέρα Θεόκλητο από την μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους και την καταπληκτική του μαγείρισσα Νικολέτα ξεκινήσαμε από βραδύς την προετοιμασία της συνταγής.
Αλατίσαμε το ψάρι και το αφήσαμε όλο το βράδυ στο ψυγείο και φτιάξαμε το κρεμμυδόζουμο!
Βάλαμε και λίγα κολοκυθάκια με μερικές πατάτες να φτουρίσει το φαγάκι και είμαστε έτοιμοι!!!

Συστατικά:
ένα ροφό φρέσκο περίπου 2 κιλά
6 ξερά κρεμμύδια
220 ml ελαιόλαδο
χυμό από 4 λεμόνια
6 σκελίδες σκόρδο
4 πατάτες
4 κολοκύθια
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
μερικούς κόκκους πιπέρι
2 κ.γ. χοντροτριμμένο πιπέρι
αλάτι
Οδηγίες:
Καθαρίζουμε καλά τον ροφό και τον κόβουμε σε φέτες.
Τον αλατίζουμε καλά με χοντρό αλάτι και τον βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει για μία ώρα.
Μόλις βράσουν τα βάζουμε σε μεγάλο μπλέντερ και φτιάχνουμε ένα αραιό κρεμμυδόζουμο.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τον ροφό από το αλάτι και τον βάζουμε μαζί με το κεφάλι σε πλατύ αλουμινένιο ή ακόμα καλύτερα μπακιρένιο ταβά (πλατιά και ρηχή κατσαρόλα)
Προσθέτουμε τα κομμάτια του ροφού, ελαιόλαδο, τις πατάτες χοντροκομμένες τους κόκκους το πιπέρι, τα σκόρδα ολόκληρα, αλατίζουμε και σκεπάζουμε με το κρεμμυδόζουμο.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για μία περίπου ώρα, ανακινώντας την κατσαρόλα συχνά και ποτέ με κουτάλα για να μην μας κολλήσει ειδικά προς το τέλος του ψησίματος.
Στα τελευταία δέκα πέντε είκοσι λεπτά προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι αφήνουμε για μισό λεπτό και κατεβάζουμε από την φωτιά .
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Αφήνουμε το ψάρι να κρυώσει λίγο σκεπασμένο και μετά σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε τον πατέρα Θεόκλητο από το κελί των Αγίων Θεοδώρων της μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους που μας μαγείρεψε την συνταγή.
Το ροφουδάκι μικρό αλλά στην τελική δοκιμή ήταν, θεία κοινωνία.
Η συνταγή απλή με τρία υλικά αλλά η γεύση αξεπέραστη!!!
Ευχαριστώ τον πατέρα Θεόκλητο για την μεταφορά της γνώσης του.
Είναι μοναδική εμπειρία να βρίσκεσαι δίπλα σε τέτοιους ανθρώπους…