Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου

ρεβυθάδα Σίφνου
Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, το απλό όσπριο που βγάζει τις μαγικές του ιδιότητες μαγειρεμένο με τρία απλά υλικά μέσα σε ένα Σιφνέικο τσικάλι για να γεμίσει με γεύσεις και μυρωδιές τα Κυριακάτικα τραπέζια του νησιού.

Η εμπειρία να φας μια παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου αλλά και να παρακολουθήσεις όλη την διαδικασία είναι κάτι μαγικό.
Για άλλη μία φορά στάθηκα τυχερός καλεσμένος από έναν νέο φίλο που απέκτησα στις “παραδοσιακές” περιπλανήσεις μου στο νησί. Τον  Γιώργο Ναρλή, τον ακούραστο αγρότη στην φάρμα του, “Narlis Farm” με την άνυδρη καλλιέργεια.
Nα παρακολουθήσω από κοντά ολόκληρη την διαδικασία από το άναμμα του ξυλόφουρνου μέχρι το άνοιγμα με τις ρεβυθάδες και τα μαστέλα να φεύγουν για τα Κυριακάτικα τραπέζια.
Αλλά το καλύτερο είναι όταν κάθεσαι στο τραπέζι και μοιράζεσαι την ρεβυθάδα με τον Γιώργο και την Ντίνα, πίνεις και απολαμβάνεις τις διηγήσεις.

Ιστορία

​Η παραδοσιακή ρεβυθάδα είναι το Κυριακάτικο φαγητό της Σίφνου που γίνεται πάντα στον ξυλόφουρνο μέσα στο ειδικό πήλινο σκεύος την σκεπασταριά.
Κάθε Σάββατο βράδυ όλες οι γυναίκες πηγαίνουν τις ρεβυθάδες τους στους κοντινούς ξυλόφουρνους για το ψήσιμο που είναι μία ιεροτελεστία.
Έτσι την Κυριακή το μεσημέρι μετά την εκκλησία έχουν όλοι ζεστό το φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι.

​Ο φούρνος ανάβει από αργά το απόγευμα του Σαββάτου με ξύλα μέχρι αυτά να γίνουν κάρβουνα και να χάσουν την φλόγα τους.
Στην συνέχεια τα κάρβουνα απλώνονται γύρω γύρω στον φούρνο για να γίνει χώρος να μπουν οι ρεβυθάδες και έξω έξω τα μαστέλα.
Τότε ο φούρνος έχει φτάσει στους 350 βαθμούς περίπου και είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις ρεβυθάδες και τα παραδοσιακά μαστέλα.

Διαδικασία

​Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται και οι νοικοκυρές με τα τσικάλια τους, άλλα μαυρισμένα με χαραγμένο το όνομα με κιμωλία και άλλα πιο καινούργια όλα απαραίτητα κλειστά με το παραδοσιακό ζυμάρι.
Για το ζυμάρι η ιστορία λέει ότι ήταν το τέχνασμα από τις παλιές νοικοκυρές για να μην κλέβουν οι φουρναραίοι τα ρεβίθια και όχι για να μην φεύγει ο ατμός όπως μου εμπιστεύτηκε ο Γιώργος.

Ρεβυθάδα-Σίφνου -Ναρλής Picture

​Οι παραδοσιακές ρεβυθάδες Σίφνου μπαίνουν πρώτα και ακολουθούν τα μαστέλα.
Ο φούρνος κλείνει με το πέτρινο καπάκι και σφραγίζεται με υγρές πετσέτες ώστε να μην μπαίνει οξυγόνο.
Έτσι τα κάρβουνα σβήνουν και ο φούρνος αρχίζει να ψήνει από τους 350 βαθμούς και να χάνει την υψηλή του θερμοκρασία μέχρι την επόμενη το πρωί που θα είναι περίπου στους 80-90 βαθμούς.
​Η διαδικασία ψησίματος άρχισε και θα κρατήσει 7-8 ώρες μέχρι την επομένη το πρωί που ο φούρνος θα ανοίξει μετά το τέλος της λειτουργίας και μία μία οι ρεβυθάδες θα ξεκινήσουν για τα Κυριακάτικα τραπέζια!
Ένας ένας οι νοικοκυραίοι έφταναν για την παραλαβή της ρεβυθάδας και ο Γιώργος κάθε φορά ξεφούρνιζε την σκεπασταριά με το όνομα του ιδιοκτήτη.
Όλοι έφευγαν με δώρο ένα λεμόνι, απαραίτητο συστατικό, για μια σωστή χυλωμένη ρεβυθάδα.

Η συνταγή

Και η συνταγή αυτούσια όπως την φτιάξαμε εκείνο το υπέροχο βράδυ παρέα με τον Γιώργο.

Συστατικά:

1 κιλό ρεβίθια. (μικρόσπερμα άνυδρα Σίφνου αν μπορείτε να βρείτε)
5 μεγάλα κρεμμύδια.
1 ποτήρι ελαιόλαδο.
4 φύλλα δάφνης.
αλάτι και πιπέρι.
 


Οδηγίες:
 Από βραδύς καθαρίζουμε  τα ρεβίθια και τα βάζουμε σε μαλακό νερό για ένα βράδυ.
Το καλύτερο νερό είναι το βρόχινο και με αυτό μαγειρεύουν στην Σίφνο αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο.
Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια τρεις τέσσερις φορές με καθαρό νερό τρίβοντας για να φύγουν τα πολλά φλούδια. Τα βάζουμε στην γνωστή “σκεπασταριά”, το ειδικό πήλινο σκεύος, το τσικάλι για τους πολλούς.
Προσθέτουμε το λάδι τα δαφνόφυλλα αλάτι και πιπέρι και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα.
Προσθέτουμε και το νερό με γυρτό το τσικάλι μέχρι το χείλος του ώστε να σκεπάζει τα ρεβύθια.

Εάν έχετε ξυλόφουρνο τα ψήνετε παραδοσιακά.
Εάν όχι ανάβετε τον φούρνο στο μέγιστο για αρκετή ώρα να κάψει καλά!!!
Βάζετε όλα τα υλικά σας μέσα σε μία γάστρα φροντίζοντας να είναι γεμάτη δηλαδή δεν θέλει μεγάλη γάστρα με λίγα ρεβύθια γιατί θα ξεραθούν.
Τα ψήνετε σκεπασμένα για τις δύο πρώτες ώρες και μετά κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 140-150 βαθμούς και ψήνετε για ακόμα 5-6 ώρες ελέγχοντας  μερικές φορές να μην έχει εξατμιστεί το νερό.

Το σερβίρισμα

Το τραπέζι έτοιμο να υποδεχτεί το Κυριακάτικο έδεσμα. Με την μανούρα το ιδιαίτερο τοπικό τυρί του νησιού να περιμένει με υπομονή, τις ελιές και τα λεμόνια. Το φρέσκο ζυμωτό ψωμί έτοιμο στο καλαθάκι του και φυσικά την καράφα με το κρασί.
Σερβίρουμε την παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου ζεστή με λίγο λεμόνι.
Πάντα πίνουμε ένα ποτηράκι κρασί για να μπορέσουμε να χωνέψουμε τα ρεβίθια.
Να μην έχουμε πολλά αέρια, όπως μου εκμυστηρευτικέ ο φίλος μου ο Γιώργος Ναρλής. 
Το μυστικό που ο πατέρας του από παιδί του έμαθε…
Και στο τελείωμα του φαγητού κατέφθασε χαμογελαστή και η αδελφή του Γιώργου “Το Μαρώ του Ναρλή”.  
Με το ειδικό ουδέτερο όνομα που δίνουν στις γυναίκες στην Σίφνο κρατώντας στην αγκαλιά της ένα ταψί μελόπιτα!
Ένα γλυκάκι ντόπιο παραδοσιακό “Πασχαλινό” που αξίζει δικιά του αποκλειστική περιγραφή.

τραπεζαρία Ναρλής Φάρμα Picture

Ήμουν πολύ τυχερός και ήταν μεγάλη τιμή για μένα να καθίσω μαζί στο Κυριακάτικο τραπέζι του Γιώργου και της Ντίνας. Καλεσμένος μαζί με άλλους φίλους και να γευτώ την υπέροχη ρεβυθάδα τους.
Αυτήν από το μικρόσπερμο άνυδρο ρεβύθι που καλλιεργούν στο Κτήμα Ναρλή.

Κτήμα Ναρλή
Σίφνος
Τηλ. 6979 77 82 83
http://www.sifnos-farm-narlis.com/

Κείμενα Φωτογραφίες  Giorgio Grigor

Και το Video της υπέροχης βραδιάς με την αυθεντική ρεβυθάδα Σίφνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σύκα με τυριά σε πλατό
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Σύκα η καλοκαιρινή λιγούρα

Όπου και να βρεθείτε στην Ελλάδα σίγουρα έχετε σταματήσει για να “κλέψετε” ένα σύκο από μια συκιά του δρόμου. Τα σύκα είναι η λιγούρα του καλοκαιριού. Αυτή που ξεκινάς και δεν μπορείς να σταματήσεις αν δε φας ότι φτάνεις…

Read More »
πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »