​Ψητή κολοκύθα με λουΐζα και ξινομυζήθρα Σίφνου

Η ψητή μελωμένη κολοκύθα με λουΐζα και ξινομυζήθρα Σίφνου
Η ψητή μελωμένη κολοκύθα με λουΐζα και ξινομυζήθρα Σίφνου είναι το απόλυτο φθινοπωρινό συνοδευτικό, πριν μπουν για καλά τα κρύα και πάρει τον δρόμο της για τις χειμωνιάτικες σούπες.

Η ψητή κολοκύθα με λουΐζα και ξινομυζήθρα Σίφνου ταιριάζει με τα πάντα! Ακόμα και με μία μακαρονάδα με ψητό κοτόπουλο!
Δοκιμάστε την δίπλα σε ένα ψητό λαβράκι  αντί για το κλασσικό βραστό κολοκυθάκι και θα σας εκπλήξει ευχάριστα!
​Τέλος Σεπτέμβρη και τα χωράφια στην Ηλεία γέμισαν τον χρυσαφί καρπό και η Δύση δίνει αυτά τα μαγικά πορτοκαλί χρώματα στους απλωμένους καρπούς…

Οι παράγκες των παραγωγών, ανά τακτά διαστήματα, σε προσκαλούσαν, αλλά και σε προκαλούν, να πάρεις εκτός από τα υπόλοιπα κηπευτικά και τον πορτοκαλί καρπό στοιβαγμένο σε μεγάλες ντάνες, έτοιμο για διακόσμηση αλλά και για τα Φθινοπωρινά και Χειμωνιάτικα γεύματα.
Ίσως το πιο εύκολο και γρήγορο συνοδευτικό που θα βάλετε στο τραπέζι σας και θα το εκτιμήσουν όλοι για την πρωτοτυπία του αλλά και για την υπέροχη γεύση του.

Η έμπνευση…

​Και η συνταγή έτσι όπως την οραματίστηκα  βλέποντας τις κολοκύθες στο χωράφι και την αγάπη του γιού μου για την τσαχπινιά της πικάντικης γεύσης του κάρυ που πάντα μου φέρνει πεσκέσι από το ειδικό Ινδικό μπαχαράδικο της γειτονιάς του…
Εγώ προσέθεσα στην ψητή κολοκύθα την λουΐζα την ξινομυζήθρα και το λεμόνι αλλά και μία κουταλιά μέλι, για να ισορροπήσουν οι γεύσεις, να γίνει το απαραίτητο μέλωμα και το “ψητό” μπήκε στον φούρνο μετά φυσικά από την λεπτομερή φωτογράφηση!

​Για πιο ομορφιά στην εκτέλεση της συνταγής διάλεξα μια κολοκύθα στρογγυλή με πτυχές, έκοψα έξι μεγάλα κομμάτια για την συνταγή και την υπόλοιπη την κράτησα στο ψυγείο για την γνωστή κολοκυθόσουπα!

Τα υλικά

6 κομμάτια κολοκύθα καθαρισμένη από τα σπόρια (περίπου 1 κιλό)
8-10 κουτ. σούπας  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (εγώ χρησιμοποίησα Eliama Κρητικό)
1 κουτ. σούπας  κάρυ
αν δεν σας αρέσει το κάρυ μπούκοβο ή και κύμινο που πιστεύω ότι της ταιριάζει πολύ
2 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι Ταυγέτου
3-4 κλωναράκια φρέσκια λουίζα αν έχετε στον κήπο σας ή δυόσμο
1 λεμόνι κομμένο ροδέλες
τον χυμό από ένα λεμόνι
1 κουτ. σούπας αφρό αλατιού (εγώ έβαλα Μανιάτικο από το τελευταίο ταξίδι)
1 σκόρδο κομμένο στην μέση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, όσο αγαπάτε αλλά μην το παρακάνετε…
200 γρ. ξινομυζήθρα  Σίφνου 
Λίγο φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα
 
Φυσικά αν δεν έχετε κάποια από τα μπαχαρικά ή προτιμάτε κάτι άλλο φτιάξτε την με τις δικές σας προτιμήσεις …

Η διαδικασία

​Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 200°C .
Εγώ έχω παλιό φούρνο χωρίς αέρα. Πιστεύω ότι με αέρα θα πρέπει να τον προθερμάνετε στους 180°C, αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα τον φούρνο σας…
 
Κόβουμε την κολοκύθα σε μερίδες μισοφέγγαρα, τις καθαρίζουμε από τα σπόρια και τις βάζουμε στο γνωστό μαύρο ταψί του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα.
Τις λαδώνουμε πάνω κάτω…
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας τον χυμό του λεμονιού, το μέλι, το μισό “άλας” (όπως έλεγε ο Πολίτης πεθερός μου) και τρίβουμε κατά βούληση το πιπέρι!
Τις γυρνάμε και κάνουμε το ίδια και από την κάτω πλευρά.
Κόβουμε το σκόρδο στην μέση και το μισό το αφήνουμε ακέραιο, ενώ το άλλο μισό το καθαρίζουμε και το βάζουμε ανάμεσα στα κομμάτια της κολοκύθας.
Εναλλακτικά ρίχνουμε μερικά σκόρδα κονφί...
Τοποθετούμε και λεπτές φέτες το λεμόνι και το βάζουμε και αυτό ανάμεσα.
Στο τέλος ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ανθό αλατιού και φουρνίζουμε για 30-35 λεπτά ανάλογα με την ένταση του φούρνου μας…
Αφού περάσουν τα 35 λεπτά, τα κομμάτια της κολοκύθας θα έχουν μαλακώσει και θα έχουν καραμελώσει από το μέλι!
Τρυπήστε τα με ένα πιρούνι να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμα και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

Το σερβίρισμα

Την σερβίρουμε όπως είναι με το μαύρο ταψί ή αν δεν ταιριάζει στο τραπέζι σας, σε μία μεγάλη πιατέλα ρίχνοντας από πάνω λίγο φρέσκο θυμάρι και την Σιφνέικη μυζήθρα!
Αν προτιμάτε κάποιο άλλο τυρί μπορείτε να βάλετε μία βαρελίσια φέτα, ή ακόμα και Κρητικό  γαλοτύρι, ή οποιοδήποτε μαλακό Κυκλαδίτικο τυρί…
Εναλλακτικά μπορείτε το τυρί να το βάλετε από πάνω και να συνεχίσετε το ψήσιμο για δέκα λεπτά, αλλά εγώ το προτιμώ άψητο.

​Όπως καταλάβατε η ψητή κολοκύθα είναι το βασικό υλικό…
Τα υπόλοιπα τα αναμορφώνετε σύμφωνα με τα δικά σας γούστα και τις γεύσεις που προτιμάτε.
Αν και η τελική γευστική δοκιμή πήρε επαίνους από όλη την Κυριακάτικη παρέα.
Έγινε σε συνδυασμό με δύο μεγάλα Ελληνικά ψητά λαβράκια ιχθυοκαλλιέργειας από το   @FishFromGreece!

Τελικά μην υπολογίσετε ένα κομμάτι ανά άτομο…
Δεν θα φτάσει με τίποτα !

ψητή κολοκύθα - grilled pumpkin  Picture

Τα τσίπουρα της Παρασκευής!

Φυσικά η ψητή κολοκύθα με λουΐζα και ξινομυζήθρα είναι και ο τέλειος μεζές για τα “τσίπουρα της Παρασκευής”. Διότι μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με όλα τα έντονα τυριά αλλά και τα παστά κρέατα και ψαρικά !
Το δοκιμάσαμε με μανούρα γυλωμέμη Σίφνου, μαλαθούνι με πάπρικα από την Τήνο. Ακόμα και με “ελαϊκή” από την Κάσο, αλλά και με το υπέρτατο και σπάνιο καρίκι από το τυροκομείο της Αγγέλας Ρουγκέρη…
​Μαζί με φουρνιστές μαύρες δαμασκηνοελιές Αργολίδας και φυσικά την απίστευτη σαρδέλα Ortiz που την θεωρώ την κορυφαία από όσες έχω δοκιμάσει…
Ακόμα είχαμε από δίπλα παστό “σύγκλινο” Μάνης και λουκάνικα πορτοκαλιού…
Ολόκληρο γεύμα δηλαδή και όχι μεζές σε μία καθημερινή ουζομάζωξη!

Εύχομαι να περνάτε και εσείς καλά να γελάτε με τις παρέες και να ταξιδεύετε στην @μαγικήΕλλάδα

Κείμενο φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »