Παστό και λουκάνικα αρώματα και γεύσεις Μεσσηνίας

παστό Μεσσηνίας γεύσεις και αρώματα
Το παστό και τα λουκάνικα ήταν και θα είναι μαζί με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα σύκα και την σταφίδα, τα εμβληματικά προϊόντα που κρατάνε ακόμα και σήμερα την Μεσσηνία ζωντανή!

​Το πέρασμα από την Μεσσηνία φέτος ήταν γεμάτο γεύσεις και αρώματα.
Αν δεν φας γουρνοπούλα, παστό και φρέσκο λουκάνικο με πορτοκάλι, μία τσουχτή, ή μία τραβηχτή πίτα καλύτερα κάτσε σπίτι σου…

Βόλτα στην Καλαμάτα

Βολτάροντας στο κέντρο της παλιάς πόλης έψαχνα για ένα κομμάτι γουρνοπούλα και έπεσα μπροστά στο μαγαζί του Οικονομάκου με τα παστά και τα λουκάνικα να κρέμονται έξω από το μαγαζί.
​Η πορτοκαλένια μυρωδιά με τράβηξε μέσα και βρέθηκα ανάμεσα σε πήλινα Σιφνέικα τσικάλια γεμάτα με παστά και φρεσκοβρασμένα λουκάνικα.
Μια δοκιμή θα σε πείσει μου είπε χαμογελαστός και μου πρόσφερε ένα κομματάκι πορτοκαλένιο λουκάνικο!

Ο κύριος Γιώργος ξεκίνησε χείμαρρος, να λέει την ιστορία από τον παππού του με το κρεοπωλείο και την παλιά Μανιάτικη συνταγή, τις δυσκολίες αλλά και την χαρά της επιτυχίας  μοναδικών παραδοσιακών προϊόντων!
 
Το όνειρο του που είχε εξομολογηθεί στην γυναίκα του βγήκε αληθινό…
Ο κόσμος όταν ακούει “Οικονομάκος” το μυαλό του πάει κατ ευθείαν στο παραδοσιακό λουκάνικο και παστό φτιαγμένα με το κλασσικό πορτοκάλι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο!
Το Παστό Μανιάτικο, ή σύγκλινο, είναι καπνιστό και παράγεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
Τα καλύτερα κομμάτια από ντόπιο χοιρινό παστώνονται για να ψηθούν και μετά καπνίζονται με ξύλα βελανιδιάς, μαζί με φασκόμηλο και σκίνο από τα ψηλά του Ταϋγέτου.
Με τα σωστά μπαχαρικά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας δίνουν αυτήν την απαράμιλλη γευστική εμπειρία.
​Τα λουκάνικα σε γεμίζουν με αρώματα πορτοκαλιού και σε προδιαθέτουν να τα ενσωματώσεις σε ένα σορό συνταγές…

Οι προτάσεις…

​Αν το προσθέσετε στις ομελέτες και στον καγιανά γίνονται ο απόλυτος μεζές αλλά εγώ πλέον το χρησιμοποιώ παντού μέχρι που το έβαλα και στην σιφνέικη ρεβυθάδα που της έδωσε νέα διάσταση!

​Τα υπόλοιπα είναι ιστορία με τσίπουρα και δοκιμές με παστό Μάνης, η λουκάνικο με πορτοκάλι, τα τέλεια συνοδευτικά για όλες τις τσιπουροκαταστάσεις που θα βρεθείτε στο μέλλον!

Μεσσηνία μυρωδιές και γεύσεις από τα παλιά!
Μεσσηνία , τόπος μαγικός !

Βρείτε και άλλα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και υπέροχα μέρη στο γαστρονομικό site της Καλαμάτας.
https://kalamatagastronomy.gr/

Η γύρω περιοχή έχει σημαντικά μνημεία αλλά και υπέροχα τοπία…
Μία βόλτα στους καταρράκτες Πολυλύμνιο στην αρχαία Μεσσήνη και στο Ανάκτορο του Νέστωρα θα σας εντυπωσιάσουν! 
Και κατόπιν μία βουτιά στην μαγευτική Βοιδοκοιλιά θα σας φρεσκάρει…

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »