Παραδοσιακός καγιανάς με παστό

Παραδοσιακός καγιανάς με παστό σερβιρισμένος
Εμείς εκεί κάτω από το αυλάκι στην Μεσσηνία, όταν λέμε παραδοσιακός καγιανάς με παστό, εννοούμε το απλό φαγάκι με τα τρία υλικά. Γινωμένες τομάτες, αυγά, παστό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας!

Ο παραδοσιακός καγιανάς με παστό είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό.
Τότε που η τομάτα είναι στα καλύτερα της και όταν βράζει μυρίζει το σπίτι Καλοκαίρι!
Ίσως το πιο εύκολο και γρήγορο συνοδευτικό που θα βάλετε στο τραπέζι σας και θα το εκτιμήσουν όλοι. Όχι μόνο για την απλότητα του αλλά και για την υπέροχη μοναδική καλοκαιρινή γεύση του.
Προσπαθώ να κρατάω γενικά τις συνταγές στην παραδοσιακή τους μορφή, αυτήν την απλή…
Έτσι με την απλότητα τους να μου ζωντανεύουν  τις παιδικές μου μνήμες…
Τέλος Σεπτέμβρη και οι τομάτες ακόμα καλά κρατούν…
Βρήκα και στην λαϊκή παραγινωμένες βιολογικές τομάτες από παραγωγό της Ηλείας και αμέσως μου ήρθε στο μυαλό το αγαπημένο μου φαγάκι, με τις τρομερές βούτες και την μπόλικη φέτα να το συνοδεύει, άλλοτε από δίπλα αλλά τις περισσότερες φορές ενσωματωμένη να τον μελώνει ιδανικά…
Φυσικά αφού θέλω το απόλυτο άνοιξα και το πακέτο το παστό με τα τσιγαρίδια.
Αυτό που είχα πάρει από το τον Οικονομάκο, με το μπόλικο λιπάκι του,  έτσι όπως τον έφτιαχνε η γιαγιά μου στην Κυπαρισσία!
Φτιάξτε πάντα παραπάνω γιατί ποτέ δεν είναι αρκετός ειδικά αν έχετε και παρέα και μπει στο κέντρο για μεζέ…
Από παιδί τον λαχταράω τον καγιανά και τον τιμώ ιδιαιτέρως όπου τον πετύχω!

Φυσικά και χωρίς το παστό σκέτος ή ακόμα με λίγη πράσινη πιπεριά, πάντα θα εξαφανίζεται!

Υλικά για 4 πλούσιες μερίδες

6 μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες
4 μεσαία αυγά
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
200 γρ. φέτα σκληρή πικάντικη ή σφέλα
2-3   κομμάτια παστό με το λίπος του
4-5 κουτ. σούπας Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας
2-3 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη
τριμμένο φρέσκο πιπέρι
ελάχιστο αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό είναι το τυρί

Η διαδικασία

Τρίβουμε τις ντομάτες στην χοντρή μεριά του τρίφτη.
Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά.
Σε μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το παστό μαζί με τα τσιγαρίδια του.
Αφού τσιγαριστεί το παστό μας, λιώσει το λιπάκι του και πάρει λίγο χρώμα, το αφαιρούμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη τομάτα.
Μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε και τον πελτέ.
Όταν βράσουν όλα μαζί και εξατμιστούν τα πολλά υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το παστό και την σφέλα ή την φέτα σε χοντρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας ελαφρά με μία κουτάλα συνέχεια ώστε να πάνε τα αυγά παντού.
Αφήνουμε ακόμα λίγο στην φωτιά να ψηθούν τα αυγά και προσέχουμε να μην φύγουν τα ζουμιά και σφίξει…

Ο καγιανάς δεν είναι ομελέτα… πρέπει να είναι αφράτος, ζουμερός !

​Σερβίρουμε με βαθιά κουτάλα γαρνίροντας με λίγη ρίγανη και επιπλέον φέτα ή σφέλα και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση ή ακόμα και μπούκοβο αν τον προτιμάται καυτερό.
 
Ο παραδοσιακός καγιανάς με παστό, σύγκλινο ή λουκάνικο και σφέλα, που προσθέτουμε συνήθως, είναι ένα πλήρες γεύμα που θα τον συνοδέψετε μόνο με φρέσκο ζυμωτό ψωμί για τις ατελείωτες βούτες και παγωμένες μπύρες !
 

Καλές βούτες και πολλές παγωμένες μπύρες!!!


Βρείτε και άλλα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και υπέροχα μέρη στο γαστρονομικό site της Καλαμάτας.
https://kalamatagastronomy.gr/

Η γύρω περιοχή έχει σημαντικά μνημεία αλλά και υπέροχα τοπία…
Μία βόλτα στους καταρράκτες Πολυλύμνιο στην αρχαία Μεσσήνη και στο παλάτι του Νέστωρα θα σας εντυπωσιάσουν!  Και κατόπιν μία βουτιά στην μαγευτική Βοιδοκοιλιά θα σας φρεσκάρει…​

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Καγιανάς με παστό  Picture
Picture

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »