Η γαλατόπιτα αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό της Μεσσηνίας, που πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι Πασχαλινό, είναι πλέον νομίζω το αγαπητό, εύκολο καθημερινό.
Πολλοί από εμάς το έχουμε σαν το εύκολο γλυκό για τα Κυριακάτικα τραπέζια.
Απαίτηση παρακαλώ από τα νεαρότερα μέλη των έξι και οκτώ ετών, που μαζί με την κρέμα καραμελέ και το κλασσικό μους σοκολάτας, που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, κρατάνε τα σκήπτρα των προτιμήσεων στα οικογενειακά μας τραπέζια ακόμα και σήμερα !
Την γαλατόπιτα μας την έφερνε κάθε παιδικό μου Πάσχα η γιαγιά, η μητέρα του πατέρα μου βέρα Μεσσήνια από την Κυπαρισσία.
Της γιαγιάς ήταν πάντα χωρίς φύλλο, γιατί θα βρείτε και γαλατόπιτα με φύλλο από κάτω ή ακόμα και με φύλλα πάνω κάτω, με πολλές παραλλαγές από πολλά μέρη, σύμφωνα με την περιοχή και την μαγείρισσα.
Αυτή η γεύση, από το γάλα, το βούτυρο και την βανίλια, αυτή η κρέμα που έλιωνε γλυκά στο στόμα τόσο κοντά στην κρέμα του γαλακτομπούρεκου έμεινε στις γευστικές παιδικές μου προτιμήσεις.

Η συνταγή
Η συνταγή για την παραδοσιακή γαλατόπιτα Μεσσηνίας, βασίζεται στο καλύτερο γάλα που μπορείτε να βρείτε αγελαδινό η ακόμα καλύτερα κατσικίσιο, για την αυθεντική παραδοσιακή γεύση!
Τότε που η γιαγιά Όλγα μας έφτιαχνε την γαλατόπιτα στην Αθήνα κυκλοφορούσαν ακόμα γαλατάδες. Αυτοί που μοίραζαν με τα γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια, φρέσκο γάλα. Από τους μικρούς γαλατάδες της εποχής, που το μοίραζαν κάθε πρωί στα νοικοκυριά. Άλλη γεύση …
Οι εποχές άλλαξαν, οι γεύσεις οι παλιές χάθηκαν, αλλά πιστεύω με ένα σημερινό συσκευασμένο κατσικίσιο γάλα θα έχετε πολύ καλά γευστικά αποτελέσματα!
Το δεύτερο σημαντικό είναι το βούτυρο. Όσο πιο καλό η γεύση θα απογειωθεί, γι αυτό πάρτε το καλύτερο βούτυρο και ας είναι λίγο ακριβότερο.


Υλικά για το κλασσικό στρογγυλό Pyrex ταρτιέρα των 30 εκ.
1.200 ml γάλα κατσικίσιο
100 γρ. βούτυρο + λίγο για την ταρτιέρα
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό + λίγο για την ταρτιέρα
30 γρ. κορν φλάουρ
3 αυγά
2 βανίλιες ή 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γλ. αλάτι
Για την επικάλυψη πριν το ψήσιμο
1 αυγό
2 κ.σ. νερό
4 κ.σ. ζάχαρη



Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 οC στις αντιστάσεις.
Δοκιμάστε όμως εσείς και στον αέρα γιατί ο δικός μου φούρνος δεν έχει αέρα…
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ή ακόμα και ένα μιξεράκι χειρός.
Σε μέτρια φωτιά βάζουμε σε μία κατσαρόλα την ζάχαρη και το γάλα μέχρι να πάρουν μία βράση.
Μόλις βράσει το γάλα μας το προσθέτουμε κουταλιά, κουταλιά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Στο τέλος μεταφέρουμε όλο το μείγμα αυγά με γάλα και πάλι στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το πυρέξ μας. Ρίχνουμε σιμιγδάλι και το κουνάμε κυκλικά να πάει το σιμιγδάλι σε ολόκληρη την βουτυρωμένη επιφάνεια όπως κάνουμε στις φόρμες με τα κέικ…
Αδειάζουμε όλη την κρέμα στο πυρέξ και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Χτυπάμε το αυγό με το ελάχιστο νερό και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με ένα πινέλο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε από πάνω απλωτά σε όλη την επιφάνεια και τις τέσσερις κουταλιές της ζάχαρης.
Ψήνουμε την παραδοσιακή γαλατόπιτα Μεσσηνίας, για σαράντα λεπτά περίπου, ανάλογα με την δύναμη του φούρνου μας.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για δύο ώρες περίπου.

Το σερβίρισμα
Η παραδοσιακή γαλατόπιτα Μεσσηνίας δεν χρειάζεται τίποτα επί πλέον.
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η ζάχαρη άχνη, ή ένα καλό θυμαρίσιο μέλι και ελάχιστη κανέλα που θα δώσει αρώματα Ανατολής…
Εμένα προσωπικά μου αρέσει ελαφρά ζεστό και σκέτο να απολαμβάνω τα αρώματα από το βούτυρο και το γάλα. Αλλά και με λίγο άχνη και κανέλα κάτι σαν μπουγάτσα είναι πολύ καλό.

Συνήθως τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου. Παραδοσιακά πιο παλιά, που δεν υπήρχε όλη αυτή η αφθονία, πριν καν ψηθεί το αρνί για να κόψει την πείνα.
Το γλυκό διατηρείται φυσικά στο ψυγείο για τρεις τέσσερις ημέρες.
Αν και δεν νομίζω ότι την δεύτερη ημέρα θα υπάρχει ακόμα!

Κείμενα φωτογραφίες
GiorgioGrigor