Αυτή η παραδοσιακή αρωματική πορτοκαλόπιτα Μεσσηνίας θα σας ενθουσιάσει με την γεμάτη γεύση της και τα υπέροχα αρώματα της.
Μετά τον τρύγο και το μάζεμα της ελιάς στον ευλογημένο τόπο, φτάνει και ο Χειμώνας και τα δέντρα μας γεμίζουν με το πορτοκαλί χρυσάφι !
Άργος και Σπάρτη έχουν την τιμητική τους αλλά και εδώ στην Μεσσηνία το πορτοκάλι μας είναι σπουδαίο, ζουμερό και φουλ αρωματικό.


Εδώ εκτός από τα λουκάνικα και το παστό, που είναι και το βασικό τους υλικό, θα το βρείτε από γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, και φυσικά σε όλα τα πρωινά μας και φυσικά στα γλυκά…


Αυτή η αρωματική πορτοκαλόπιτα, η παραδοσιακή Μεσσηνιακή, είναι ένα από τα γλυκά που αγαπάμε για το πλούσιο άρωμα και την απαλή υφή της.
Θα την βρείτε στο καθημερινό τραπέζι αλλά και σαν επίσημο γλυκό του Πάσχα μαζί με την γαλατόπιτα!
Μπαίνουμε λοιπόν στην κουζίνα του #tastelocalgreece και σας ετοιμάζουμε την πιο απολαυστική πορτοκαλόπιτα από την Μεσσηνία.
Έτσι σχεδόν όπως την έφτιαχναν τότε τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας, όταν από τα κλασσικά σιμιγδάλια, βρέθηκαν στην εποχή της επανάστασης με το βιομηχανοποιημένο φύλλο κρούστας!
Δείτε λοιπόν πώς θα την ετοιμάσετε βήμα – βήμα με φύλλο κρούστας!


Υλικά για την αρωματική πορτοκαλόπιτα Μεσσηνίας
500 γρ. φύλλο κρούστας
4 πορτοκάλια πολτοποιημένα στο μούλτι, μόνο σάρκα
4 μεγάλα αυγά
200 ml. σπορέλαιο
300 γρ. ζάχαρη λευκή
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
20 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
5 γρ. σόδα
2 Βανιλίνες
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
300 γρ. χυμό πορτοκαλί
φλούδα από δύο πορτοκάλια κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες
χυμό από ένα λεμόνι
1 ξυλαράκι κανέλας
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι εάν έχετε


Διαδικασία
Ξεκινάμε παρασκευάζοντας το σιρόπι.
Προσθέτουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφού πάρει βράση το αφήνουμε για τρία λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες τα ξεκολλάμε μεταξύ τους και τα αφρατεύουμε. Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 150 βαθμούς για δέκα λεπτά.
Μέχρι να στεγνώσουν καλά ώστε να μπορέσουν να τραβήξουν όλα τα υγρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη, με ένα σύρμα χειρός, να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα.
Αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας σπάμε τα ψημένα φύλλα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να μην βλέπουμε στεγνό φύλλο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί ή πυρέξ περίπου 33Χ23 εκατοστών.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για περίπου 35-45 μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα η επάνω μεριά.
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός σκεπάστε το γλυκό σας για να μην μαυρίσει η επιφάνεια.
Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε μισή ώρα περίπου να τραβήξει…


Εγώ αυτήν την παραδοσιακή αρωματική πορτοκαλόπιτα Μεσσηνίας, την προτιμώ ελαφρά ζεστή ειδικά τον Χειμώνα με μια ή και δύο μπάλες παγωτό καϊμάκι!
Το Καλοκαιράκι φυσικά κρύα από το ψυγείο αλλά πάντα με παγωτό…
Μέχρι που δεν καταλαβαίνω τελικά αν τρώω πορτοκαλόπιτα με παγωτό ή παγωτό με πορτοκαλόπιτα…
Αν την καλύψετε και με μία γκανάζ σοκολάτας τότε ξεφεύγουμε από την κλασσική Μεσσηνιακή αρωματική πορτοκαλόπιτα και βαδίζουμε σε γαστρονομικά μονοπάτια σοκολατοθεραπείας!
Εδώ θα βρείτε το Video και την συνταγή από την Μάγια από το magiacook.gr την Μεσσήνια μαγείρισσα που αγαπώ τις μαγειρικές της.
Κείμενα Φωτογραφίες
GiorgioGrigor