Μελόπιτα Σίφνου το παραδοσιακά Πασχαλινό γλυκό

Καλεσμένος την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη, από τον Γιώργο στην Φάρμα του Ναρλή στην Σίφνο την ώρα που είχαμε τελειώσει με τις ρεβιθάδες και τα μαστέλα μας, και πίναμε τα τελευταία κρασιά, έφτασε και το “Μαρώ του Ναρλή” η αδελφή του Γιώργου δηλαδή, η Μάρω με ένα ταψί μελόπιτα για το κέρασμα στο τέλος…

​Στην Σίφνο το έθιμο που καλά κρατεί ακόμα είναι να δίνουν στις γυναίκες ουδέτερα ονόματα που έχουν σχέση με το επίθετο του πατέρα, για να προσδιορίζουν ακριβώς ποιανού είναι η θυγατέρα!
Είχαμε φτάσει στο τέλος και έτσι το γλυκό έφτασε την κατάλληλη στιγμή.
Ήταν ακόμα ζεστό και μοσχομύριζε μέλι και κανέλα.
Το Μαρώ χαμογελαστό με το ψάθινο λευκό καπέλο της σήμα κατατεθέν, το ακούμπησε στο κέντρο του τραπεζιού και άρχισε να το κόβει σε μπακλαβαδωτά τριγωνικά κομμάτια.

​Δεν είχα ξανακούσει  την μελόπιτα άλλη φορά παρ όλο που πήγαινα πολλά χρόνια στο νησί.
Η πρώτη μπουκιά με γέμισε με αρώματα μελιού και κανέλας και προσπαθούσα να καταλάβω ποιό ήταν το συστατικό που τα έδενε όλα αυτά ψάχνοντας ανάμεσα σε αλεύρια και σιμιγδάλια όταν το Μαρώ είπε με καμάρι…
Τον πιο φρέσκο ανθότυρο έβαλα μόλις μου τον έφερε ο κυρ Νίκος απ’ το μαντρί.
Και από εκεί και πέρα φυσικά άρχισε η ανάκριση και τι και πόσο τυρί και πόσο μέλι και τι μέλι έβαλες και πως το φτιάχνεις μέχρι που κέρδισα την πρόσκληση για να την φτιάξουμε μαζί στο σπίτι της.

Μελόπιτα Σίφνου Picture

​Την άλλη μέρα το μεσημέρι καλεσμένος στο Μαρώ έφτασα σε ένα μέρος μαγικό!!!
Ένα μικρό συγκρότημα με ενοικιαζόμενα δωμάτια κρεμασμένο πάνω από το Κάστρο με τον ξυλόφουρνο να ψήνει το μεσημεριανό φαγητό και τρία ξεχασμένα ζευγάρια του Σεπτέμβρη να απολαμβάνουν την απερίγραπτη ομορφιά.
Όλο το Κάστρο στα πόδια μου, όλο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου απλωνόταν όσο δεν φτάνει το μάτι και η ψυχή.
Έκατσα στην πολυθρόνα της βεράντας και απολάμβανα την γοητεία του μαγικού τοπίου όταν έφτασε το Μαρώ με τα κατσαρολικά και τα υλικά.
Εδώ έξω θα την φτιάξουμε …
Σιγά μία τέτοια υπέροχη μέρα μην κλειστούμε στην κουζίνα είπε και φόρεσε το λευκό ψαθί της να μην την αρπάξει ο μεσημεριάτικος καυτός ήλιος.
Έχω ανάψει τον φούρνο να ζεσταίνεται μέχρι να την φτιάξουμε, έλα σήκω θα ρεμβάσεις μετά με τα ούζα που θα πιούμε, μέχρι να ψηθεί είπε και άρχισε να σπάει τα αυγά στην λεκάνη.

Πετάχτηκα έβγαλα φωτογραφική και άρχισα να φωτογραφίζω βήμα βήμα την συνταγή με ταυτόχρονες πόζες από το μαγευτικό Κάστρο που μας κοίταγε περήφανο στον βράχο του κάτω από τα πόδια μας.
Η συνταγή με τρία βασικά υλικά τόσα όσα χρειαζόντουσαν για την γεύση μου είπε χαμογελώντας το Μαρώ.
Σε δέκα λεπτά είχαμε τελειώσει με τα ανακατέματα και πιάσαμε την κουβέντα για μέλια, για τα ανθότυρα και τις μυζήθρες, που είναι σαφώς καλύτερες, πιο παχιές, το Πάσχα και γι’ αυτόν το λόγο το γλυκό το φτιάχνουν τότε που έχει μπόλικο και καλό, πλούσιο γάλα και έτσι έχει καθιερωθεί Πασχαλινό.

Μελόπιτα Σίφνου Picture


Υλικά
1.200 γρ. ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα
200 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
200 ml μέλι
κανέλα για πασπάλισμα
βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
σουσάμι


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200οC
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε τον ανθότυρο και το μέλι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει καλά με το αλεύρι.
Ψήνουμε περίπου για 45-50 λεπτά.
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο το πασπαλίζουμε με κανέλα και το κόβουμε σε κομμάτια.
​Το ταψί μπήκε για ψήσιμο και βγήκαν τα ούζα στην βεράντα. Πιάσαμε κουβέντα με ελάχιστα μεζεδάκια, αλλά με ένα Μαρώ ποίημα να το ακούς να σου διηγείται ιστορίες από τα παλιά.
Από κάτω ο ήλιος έπαιζε με το γαλάζιο ήρεμο Αιγαίο και εγώ χαμένος μέσα στην ευτυχία μου αγνάντευα ακούγοντας την γοητευτική μου οικοδέσποινα …
Το γλυκό ψήθηκε κρύωσε αλλά εμείς καθισμένοι στην βεράντα απολαμβάναμε τα τελευταία παιχνιδίσματα του δειλινού.


Μελόπιτα Σίφνου Picture

​Ακόμα μία εμπειρία έφτανε στο τέλος.
Φάγαμε από ένα μικρό κομμάτι μελόπιτα έτσι για το καλό, μου τύλιξε και μερικά κομμάτια για το πρωινό και ξεκίνησε η επιστροφή για το Βαθύ με μία μέρα ακόμα πιο γεμάτη με το Μαρώ του Ναρλή την υπέροχη αυτή φιγούρα της Σίφνου.
Φυσικά όσοι από εσάς θα ταξιδέψετε στην Σίφνο αξίζει να έχετε στα υπ’ όψιν και τα πεντακάθαρα δωμάτια με την απίστευτη θέα που έχει το Μαρώ του Ναρλή πάνω από το Κάστρο με όλο το Αιγαίο στα πόδια του.
Όσο για την μελόπιτα έχει γίνει τόσο διάσημη που μπορείτε να βρείτε στα καλά γλυκοπωλεία του νησιού δίπλα στα υπέροχα τοπικά αμυγδαλωτά και τα γευστικά κουλούρια γλυκάνισου.
 
Μαρώ Σίφνος
Τηλ. 2284 033 584
maro-sifnos.gr

Κείμενα Φωτογραφίες Giorgio Grigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »