
Πάντα μα πάντα, όταν το ξεφυλλίζω, περιέργως σταματάω στην κρέμ καραμελέ, στο πιο σοκολατένιο μους σοκολάτας με τα πολλά αυγά και στην μηλόπιτα την ανάποδη!
Την διαβάζω και την ξαναδιαβάζω, τι να διαβάσω δηλαδή απλά σκέφτομαι τα υπέροχα παιδικά μου χρόνια… Τους τσακωμούς με την αδελφή μου, ποιός θα πάρει την περισότερη σως, ποιος θα φάει το μεγαλύτερο κομμάτι…
Ακόμα και στα τελευταία χρόνια της ζωής του πατέρα μου, όταν του έφτιαχνα κρεμ καραμελέ γυάλιζε το μάτι του και έβλεπα το μυαλό του να αρμενίζει στα παλιά.
Εγώ απλά καθόμουνα και απολάμβανα δίπλα του αυτές τις μαγικές στιγμές ησυχίας και απόλαυσης.
Αυτές τις μοναδικές στιγμες που μου μίλαγε για την ζωή του, τον μεγάλο έρωτα με την μητέρα μου από παιδιά, την κατοχή, τις δυσκολίες, τα ταξίδια του, τις φιλίες του… Χείμαρος από ζωή!
Η συνταγή…
Η πιο εύκολη λοιπόν η πιο γευστική αληθινά κρέμα μέσα από τις παιδικές αναμνήσεις μου η βελουδένια βασίλησσα, η κρέμα καραμελέ, είναι δική σας…
Συστατικά:
Για την κρέμα
6 αυγά
1 λίτρο γάλα
7 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 λοβούς φρέσκια βανίλια ή
2 βανίλιες σκόνη
Για την καραμέλα
10 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι
Τα υλικά είναι για μία φόρμα με τρύπα στην μέση με διάμετρο 30 εκατοστά περίπου που μπορείτε να βρείτε και σήμερα.
Φυσικά μπορείτε να την βάλετε και στα γνωστά ατομικά μπολάκια ή ακόμα και σε φόρμα παραλληλόγραμη ή ότι τραβάει η όρεξη και η φαντασία σας.
Οδηγίες:
Από παιδί δίπλα στην μαμά μου είχα πάντα την σοβαρή δουλειά του ανακατέματος των αυγών.
Η μαμά πάντα στην καραμέλα που ήταν επικίνδυνη για τα παιδιά και έπρεπε να την φτιάχνει κάποιος μεγάλος.
Ήταν το καθημερινό εύκολο γλυκό που άρεσε πολύ στον πατέρα μου και του το φτιάχναμε με μεγάλη χαρά.




Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη της καραμέλας το νερό και το λεμόνι .
Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα ανοιχτόχρωμη.
Ρίχνουμε αμέσως την καραμέλα στην φόρμα με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί είναι εξαιρετικά καυτήΓυρίζουμε την φόρμα γύρω γύρω να απλωθεί η καραμέλα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα με τις βανίλιες και την ζάχαρη και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή μπλέντερ τα αυγά.
Με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε λίγο από το γάλα και το ρίχνουμε στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μερικές φορές και στο τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά μέσα στο γάλα ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα με την καραμέλα που έχει σταθεροποιηθεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα ταψί βάζουμε μία πετσέτα, την φόρμα μας και ρίχνουμε ζεστό νερό ώστε να καλύψει το 1/3 της φόρμας.
Βάζουμε προσεκτικά, για να μην χυθούν τα νερά, το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Βγάζουμε την φόρμα από το ταψί με το νερό και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες για να λιώσει και η καραμέλα.




Για να ξεφορμάρουμε βουτάμε την φόρμα σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και με ένα μαχαίρι η με τα δάκτυλά μας ξεκολλάμε το γύρω γύρω της επάνω μεριάς.
Αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη βαθιά πιατέλα για να μην χάσουμε την πολυπόθητη καραμέλα !!!

Μην την ψήσετε παραπάνω γιατί θα σφίξει και θα χάσει την βελούδινη υφή της!!!
Καλή επιτυχία σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά…
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor
