Τα λαλάγγια η παράδοση της Μεσσηνίας είναι Ιδανικά για δεκατιανό παρέα με φέτα, γραβιέρα, αλλά και την τοπική σφέλα.
Με λίγο μέλι της περιοχής θα τα βρείτε συχνά και για πρωϊνό.
Έχουν μοναδική γεύση που οφείλεται κυρίως στην πρώτη ύλη, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Τρώγονται τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα κυρίως, αλλά πλέον όλο τον χρόνο και θα τα βρείτε εύκολα σε πολλούς φούρνους.
Μαζί με τα γιορτινές δίπλες και την γαλατόπιτα είναι τα σύμβολα της Μεσσηνίας.


Σας μεταφέρουμε εδώ αυτούσια την συνταγή που βρήκαμε για λαλάγγια την παράδοση της Μεσσηνίας και μας άρεσε. Η συνταγή από μια Μανιάτισσα από τo blog https://www.greciantaste.com/2021/05/lalagia.html.
Είμαι μανιάτισσα και δε σας έχω δείξει ακόμα λαλάγγια;
Είναι οι παραδοσιακές τηγανίτες που αποτελούν παράδοση για την Λακωνία και Μεσσηνία και δε λείπουν από κανένα σπίτι την περίοδο των γιορτών ειδικά.
Τα λαλάγγια, ή λαλάγγι στον ενικό είναι κομμάτι ζύμης που τηγανίζεται σε φρέσκο ελαιόλαδο.
Είναι τραγανό απέξω και αφρός μέσα. Συνήθως τρώγεται σκέτο ή στο πρωινό με λίγο τυράκι, ταιριάζει άψογα όμως με μέλι, ανθότυρο, σοκολάτα, μαρμελάδες.
Κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να φτιάξω λαλάγγια συγκινούμαι γιατί μου θυμίζει τον τόπο καταγωγής μου, του παππούδες μου, το παρελθόν μου…
Η αλήθεια είναι ότι τις είχα φτιάξει πριν το Πάσχα αλλά δε είχα το χρόνο να τις ανεβάσω και να που ήρθε η ώρα.
Τα υλικά
350 γρ αλεύρι γ.ο.χ
( ή 1/2 αλεύρι κίτρινο και 1/2 γ.ο.χ)
250 γρ νερό
1 κγλ μαγιά ξερή
1 κγλ ζάχαρη ή μέλι
1/2 κγλ κανέλα
1/2 κγλ γαρύφαλλο
50 γρ ελαιόλαδο
ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
ΖΥΜΗ
Προσθέτω σε μπολ το νερό, μαγιά, ζάχαρη, 2κσ αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχω μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Κλείνω με μεμβράνη και αφήνω να διπλασιαστεί 1 ώρα περίπου.
ΛΑΛΑΓΓΙΑ
Χωρίζω το ζυμάρι σε μπάλες μέγεθος βερίκοκου περίπου ( 30-40 γρ). Πλάθω χοντρές λωρίδες, τα κάνω και σπιράλ.
Τηγανίζω σε καυτό λάδι λίγα λίγα για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Προτείνω να τα φάτε εκείνη την ώρα, αλλά μένουν για τουλάχιστον 2 μέρες στην ίδια σύσταση, τραγανά απέξω, αφρός μέσα.
Φτιάξτε τα και θυμηθείτε με!!
Η δική μας δοκιμή
Εμείς φτιάξαμε λαλάγγια την παράδοση της Μεσσηνίας και τα δοκιμάσαμε ζεστά, με μέλι, αλλά και με ένα φρέσκο γλυκό σταφύλι που είχε φτιαχτεί στο τέλος του Καλοκαιριού ήταν θεϊκά!
Αλλά το απόλυτο είναι το δεκατιανό με φέτα ή μια πικάντικη γραβιέρα και για πιο “tastelocal” με σφέλα που είχε φτάσει από φίλο Μεσσήνιο!




Λαλάγγια η παράδοση της Μεσσηνίας πλέον σε πολλούς φούρνους στην Μεσσηνία και την Μάνη αλλά και σε πολλά καταστήματα με τοπικά προϊόντα στην Αθήνα.
Είναι ένα σνακ που κρατάει αρκετά και είναι ιδανικό για μικρές απολαύσεις…
Εγώ πλέον το βγάζω στα ούζα της Παρασκευής με φίλους και παίρνουν πάντα τα εύσημα!!!
Τα βρίσκω εύκολα κοντά μου μαζί με πολλά ακόμα γκουρμεδιές τοπικές στο “Μέλι Γάλα” την πηγή με τα καλύτερα προϊόντα της Πελοποννήσου στην αγορά της Νέας Ιωνίας.