Πιο παλιά παραδοσιακή πίτα-πίτσα με τρία υλικά δεν θα βρείτε πουθενά.
Μια πίτα που μυρίζει Αιγαίο που μυρίζει ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα και ρίγανη!
Η Λαδένια είναι η χαρακτηριστική γεύση της Κιμώλου!
Δεν γίνεται να φτάσεις Κίμωλο και να μην πας κατευθείαν στον φούρνο για να δοκιμάσεις την Λαδένια. Την γεύση της Κιμώλου

Η ιστορία…
Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές πίτα τύπου λαδένια Κιμώλου αλλά την αυθεντική στο νησί ποτέ…
Φέτος έφτασα επιτέλους στην Κίμωλο για μερικές μέρες σαν απλός τουρίστας.
Όχι όπως παλιά σαν κατακτητής κουρσάρος, με τα φουσκωτά και τα αντίσκηνα στις ερημικές παραλίες της!
Έκανα τις βόλτες μου στα κατάλευκα σοκάκια μύριζα τα γεράνια και τους βασιλικούς μπερδεμένα με μυρωδιές από ψωμί και λαδένιες από τους μικρούς φούρνους.
Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν μου έγινε εθισμός η πρωινή λαδένια. Αντί για τα κλασσικά πρωινά με αυγά, γκούντα και κρουασάν με βιομηχανοποιημένες μαρμελάδες…
Αυτή η Λαδένια από τον φούρνο έκρυβε όλη την γεύση της Κιμώλου!
Τις λίγες ημέρες που κάθισα σχεδόν μόνο με λαδένια επιβίωνα για πρωινό. Και φυσικά φρέσκο ψαράκι αργά το απόγευμα στις υπέροχες ψαροταβέρνες του νησιού με ούζα και καλή παρέα…
Ρώτησα, έμαθα, ξανά ρώτησα, άκουσα συνταγές, διηγήσεις από φουρνάρηδες, από γιαγιάδες, έφαγα από τα χεράκια τους σπιτική λαδένια Κιμωλιάτικη, αυθεντική Αυγουστιάτικη, με ντομάτα από το διπλανό μποστάνι τους!
Με ξέρετε πλέον, άμα βρω γιαγιά μαυροφορεμένη με τα απαλά ρυτιδιασμένα χέρια, που σημαίνουν γνώση, κάθομαι ακίνητος με τις ώρες και ακούω από συνταγές μέχρι ιστορίες από την ζωή τους που θέλουν να την λένε!
Η ιστορία λέει ότι η λαδένια η γεύση της Κιμώλου έχει Ενετική καταγωγή και προέκυψε από τα ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα υλικά, που είχαν τότε στην διάθεσή τους οι νοικοκυρές του νησιού για να τραφεί όλη η οικογένεια.
Η ιστορία της πίτας δηλαδή όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα!


Συμπέρασμα…
Επομένως αν βρεθείτε στην Κίμωλο αυτό το υπέροχο νησί των Κυκλάδων, μην προσπεράσετε για κάτι πιο περίπλοκο από την λαδένια την γεύση της Κιμώλου.
Όπως και στα άλλα κυκλαδίτικα νησιά δοκιμάστε τις τοπικές τους γεύσεις όπως π.χ. την φουρτάλια στην Άνδρο ώστε να μπείτε στο πνεύμα του νησιού.
Δοκιμάστε την και αν σας κάνει κάτι μέσα σας, ένα κλικ παράδοσης, μόλις γυρίσετε στην βάση σας φτιάξτε την σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι και θα λάβετε ίσως τα καλύτερα σχόλια από όλους !
Στον πάνω φούρνο του χωριού δοκιμάστε εκτός από την λαδένια και την τυρένια την Κιμουλιάτικη αν θέλετε να έχετε ακόμα μία γευστική εμπειρία…
Η συνταγή
Η συνταγή είναι από Κιμωλήτισσα γιαγιά ετών ενενήντα και άνω, με την προτροπή της για την κάπαρη που την βρίσκω εξαιρετική προσθήκη!
Δίνει ακόμη ένα πιο έντονο άρωμα Αιγαίου…
Βάλτε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη και ντομάτες υπαίθριες ζουμερές και γινωμένες και θα δοκιμάσετε την καλύτερη λαδένια με γεύση και αέρα της Κιμώλου και ας μην είστε στην Κίμωλο!


Λαδένια Κιμώλου
Για το ζυμάρι
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 8 γρ.
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
250 ml χλιαρό νερό
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη
Για την στρώση
3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
3 ντομάτες ώριμες, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (αν θέλετε για πιο έντονη γεύση)
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
φρέσκια ρίγανη
προαιρετικά λίγη 3 κουτ. σούπας κάπαρη



Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, την μαγιά, το ελαιόλαδο και λίγο από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για πέντε λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και με τον γάντζο ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά. Όταν δημιουργήσουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Βγάζουμε το ζυμάρι, το βάζουμε σε γυάλινο μπολ με λίγο ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Έτσι η λαδένια σας θα αποκτήσει την αυθεντική γεύση της Κιμώλου.
Μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας κόβουμε τις ντομάτες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ρίχνουμε και αυτά στο σουρωτήρι.


Η σύνθεση
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο φουσκωμένο, λαδώνουμε με αρκετό ελαιόλαδο ένα ταψί 30Χ40 περίπου και μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί.
Την απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες, πατώντας την ελαφρώς με τα χέρια.
Βάζουμε τα κρεμμύδια με τις ντομάτες στο μπολ της ζύμης και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε την ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Διαλύουμε τον πελτέ με λίγο ελαιόλαδο και τον απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια με τις ντομάτες, λίγο ρίγανη ακόμα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Εγώ αν και η συνταγή η τοπική δεν προβλέπει κάπαρη βάζω 3-4 κουταλιές γατί δίνει στην λαδένια ακόμα πιο Κυκλαδίτικο αέρα και σπιρτόζα γεύση !
Σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 10 λεπτά σε αντιστάσεις στο κάτω μέρος του φούρνου. Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ανάλογα με την ένταση που έχει ο φούρνος σας.
Μόλις πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και μελώσουν τα ντοματό-κρέμμυδα είναι έτοιμη!

Και επειδή περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ο υιός ζήτησε και ολίγον από φέτα την δεύτερη φορά, οπότε προέκυψε κάτι σαν Ελληνική πίτσα…
Καλή επιτυχία
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor