Κολοκυθάκια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο
Αν ξεχάσατε, όλο το Καλοκαίρι, να φτιάξετε κολοκυθάκια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή πριν μας μπει για τα καλά ο Χειμώνας...

Απλά εύκολα, ελαφριά, τα γεμιστά κολοκυθάκια με σάλτσα αυγολέμονο, θα σας μαγέψουν με την μυρωδάτη σαλτσούλα τους!
Σε αυτήν ειδικά, την σάλτσα αυγολέμονο, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για να σας πετύχει !
Αν θα τα φάτε άμεσα όλα, χωρίς να μείνουν για αύριο, θα φτιάξετε την κλασσική παραδοσιακή, σάλτσα αυγολέμονο. Εδώ φυσικά, στην παραδοσιακή, άλλη γεύση…
Αλλά εγώ που τα βάζω ψυγείο και τα ξαναζεσταίνω, φτιάχνω μία σως τύπου λεμονάτης αραιής μπεσαμέλ, που μπορώ να την ζεστάνω και να την αραιώσω την δεύτερη και τρίτη ημέρα και να διατηρήσει τα βελουδένια χαρακτηριστικά της!
Κάτι αντίστοιχό κάμω και με τους λαχανοντολμάδες

​Και η συνταγή από χέρι παλιό, σταφιδιασμένο, με άσπρα μαλλιά και πολύ σοφία…

Για τα κολοκύθια και την γέμιση

6 κολοκύθια μεγάλα (να χωράνε σε μία στρώση στην κατσαρόλα σας)
8-10 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Eliama (αν και εγώ βάζω πάντα παραπάνω)
1κ.σ. φυτίνη
100 γρ. ρύζι γλασέ
2 κρασοπότηρα κρασί λευκό
250-300 γρ. νερό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο  (να έχει το λιπάκι του)
1 φρέσκο κύβο κοτόπουλο εκτός αν έχετε ζωμό δικό σας…
1/2 ματσάκι άνηθο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Για τη σάλτσα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ποτήρια νερό περίπου
1 φρέσκο κύβο κοτόπουλο
ξύσμα και χυμό από 2-3 λεμόνια ανάλογα πόσο έντονα λεμονάτο τον θέλουμε
αλάτι
πιπέρι
2 κρόκους αυγών
1/2 άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. δυόσμο

Διαδικασία

Ξεκινάμε να βγάλουμε την σάρκα από τα κολοκύθια.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά μαζί με τα κουζινικά της μητέρας μου, κράτησα σαν ανάμνηση και το παλιό καθαριστήρι πατάτας με το οποίο έβγαζα παιδί την σάρκα από τα κολοκύθια! 
Κόβουμε τις δύο άκρες και με ένα μικρό κουτάλι, ή το παλιό εργαλείο, αφαιρούμε την σάρκα από το κολοκύθι προσεκτικά, αφήνοντας γύρω γύρω αρκετή ψίχα!
Κρατάμε την ψίχα από τα κολοκύθια και περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη.
Ψιλοκόβουμε  τα υπόλοιπα λαχανικά μας.

​Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο, το εσωτερικό του κολοκυθιού μαζί με τα καρότα για δέκα λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το μισό κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5-6 λεπτά μα εξατμιστούν τα υγρά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ να κρυώνουν…
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και μόλις εξατμιστούν τα υγρά μεταφέρουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια μας με το μείγμα και τα βάζουμε στην πλατιά κατσαρόλα  όλα στον πάτο, όχι σε δύο στρώσεις…
Αν δεν έχετε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα χρησιμοποιείστε μία πλατιά ρηχή.
Προσθέτουμε νερό ίσα να καλύψει το 1/3 του κολοκυθιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την φυτίνη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά.

Η σάλτσα αυγολέμονο

​Μόλις βράσουν, κατεβάζουμε από την φωτιά και ετοιμάζουμε την σάλτσα λεμονιού!
Αυτή η σάλτσα είναι ένας τύπος μπεσαμέλ λεμονιού και γίνεται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε και την απλή μπεσαμέλ, αλλά είναι σαφώς πιο αραιή!
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει και ανακατεύοντας προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια να καβουρντιστεί.
​Παίρνουμε όσο περισσότερο από το ζουμί που έχουν βράσει τα κολοκύθια.
Στην συνέχεια πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα προσθέτουμε το ζουμί από τα κολοκύθια, όσο νερό χρειάζεται και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρά  η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, τους κρόκους από τα αυγά λίγο άνηθο και μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Να θυμάστε ότι μπαίνει στο ψυγείο, την ξαναζεσταίνουμε και την αραιώνουμε με λίγο νεράκι γιατί σφίγγει ελαφρά…

Εγώ προσθέτω πάντα λίγη από την σάλτσα αυγολέμονο, στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια ώστε να ενσωματωθούν όλα μαζί. Ανακατεύω κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, ποτέ με κουτάλι, για να μην διαλυθούν τα κολοκύθια.
Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια με μπόλικη σάλτσα αυγολέμονο.
Γαρνίρουμε με λίγο άνηθο και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι!
Φυσικά μία καλή φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί ταιριάζουν απόλυτα!!!

Για τα σχόλια

Ξέρω, ξέρω εσείς οι νέες νοικοκυρές και οι γαστροειδικές, θα μου πείτε “μα φυτίνη…”
Ναι φυτίνη, γιατί οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν πάντα και μία κουταλιά φυτίνη μαζί με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, ένας συνδυασμός που έδινε και δίνει ακόμα και σήμερα μία ιδιαίτερη παλιά γεύση στα μαγειρευτά φαγητά.
Φυσικά εσείς μπορείτε άνετα να την παραλείψετε αλλά θα χάσετε ένα κομμάτι της παλιάς μαμαδίστικης γεύσης, αυτής που οι σημερινοί μαγειροι την έχον αντικαταστήσει (χαλάσει) με την νοστιμιά το έτοιμο καρύκευμα!

Εγώ συνήθως βάζω από δίπλα μία βουτυράτη φέτα Κεφαλλονιάς και φρέσκο ζυμωτό ψωμί…
Και πάντα από πάνω ελάχιστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο !

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη…

Κείμενα φωτογραφίες  GiorgioGrigor

Κολοκυθάκια  γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο σερβιρισμένα
Picture

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »