Αυτό το καλοκαιρινό λεμονάτο κατσικάκι μαγειρεμένο στα ψηλά του όρους Όχη, στην Ν. Εύβοια, από έμπειρα χέρια ήταν η αποθέωση των καλοκαιρινών μου διακοπών.
Εκεί ψηλά, μεταξύ ουρανού και θάλασσας γνώρισα έναν αγνό άνθρωπό βοσκό που με κάλεσε στο λιτό του τραπέζι και με επιβεβαίωσε ότι την γεύση την βρίσκεις στην απλότητα!
Γύρισα από την ακριτική Νότια Εύβοια γεμάτος καλούδια !
Μισό κατσικάκι που βόσκαγε στα ορεινά του όρους Όχη, τουλουμοτύρι, τυροκομημένο από τα χεράκια του κου Βαγγέλη, ανθότυρο και ένα μικρό κεφαλοτύρι ακόμα ζωντανό μέσα στην άλμη του !
Όλα πεσκέσι από τον νέο μου φίλο τον κο Βαγγέλη τον βοσκό-ναυτικό-μάγειρα που γνώρισα εκεί μακριά ψηλά στο βουνό.
Εκεί ψηλά στον μακρινό Αντιά που οι κάτοικοι παλιά μίλαγαν σφυρίζοντας!
Στο μικρό καφενείο του χωριού, γνώρισα ανάμεσα σε μία παρέα ντόπιων, τον καπετάνιο τον Βαγγέλη. Μάγειρα πολλά χρόνια στα πλοία που τώρα κάνει το χόμπι του βόσκοντας τα ζωντανά του εκεί ψηλά στο βουνό δίπλα στις ανεμογεννήτριες…
Αλλά το πολυτιμότερο που έφερα μαζί ήταν η απλόχερη φιλία του και η γεύση από το κατσικάκι του που έφαγα εκεί ψηλά στο μητάτο, φτιαγμένο με τα λιγοστά υλικά την μαεστρία του μάγειρα ναυτικού και την περίσσια αγάπη, αγναντεύοντας το Κάβο Ντόρο και το απέραντο Αιγαίο!


Έφτασε και ο ξενιτεμένος μου, που όταν επιστρέφει θέλει να τρώει κάτι βαθιά Ελληνικό.
Έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω να αντιγράψω την γεύση…
Του έχω φτιάξει κατά καιρούς κατσικάκι με άγρια μάραθα και φυσικά το κρητικό τσιγαριστό.
Αλλά αυτή η συνταγή έχει κάτι άλλο κάτι μαγικό…
Σίγουρα δεν θα την φτάσω ποτέ, γιατί σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον και η παρέα.
Αλλά θα προσπαθήσω να σας την μεταφέρω, έτσι όπως μου την προσέφερε ο κος Βαγγέλης, μάγειρας στα καράβια παλιά και τώρα κτηνοτρόφος από αγάπη!
Η συνταγή του πολύ απλή καθημερινή, με πολύ αγάπη, μεράκι και χέρι καραβίσιο…


Η συνταγή έτσι όπως την είδα να γίνεται μέσα στο μητάτο
1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί λευκό
1 κουταλιά ρίγανη
Χυμό από ένα λεμόνι
4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Αλάτι πιπέρι

Πλένουμε το κατσικάκι καλά, το στραγγίζουμε και το περνάμε ελαφρά από λίγο αλεύρι.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Αφήνουμε για λίγο να γυαλίσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε νερό να καλύπτει το κρέας και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Χαμηλή φωτιά για μιάμιση με δύο ώρες ελέγχοντας να μην εξατμιστεί το νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες την ρίγανη και το λεμόνι. Βράζουμε ακόμα μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πήξει ελαφρά η σάλτσα.



Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτήν την εμπειρία μου. Αυτήν την γεύση, αυτήν την φιλοξενία, την αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνει ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα.
Να βρίσκεσαι στην κορυφή του βουνού στο μητάτο του Βαγγέλη και να αγναντεύεις το Αιγαίο.
Ταυτόχρονα να τρως το λεμονάτο καλοκαιρινό κατσικάκι από τα χέρια του Βαγγέλη.
Μακάρι στην ζωή μου να συναντήσω ακόμα μερικούς τέτοιους ανθρώπους, με καρδιά διαμάντι, να μαζέψω εμπειρίες ζωής…
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor