Η κλασσική μους σοκολάτας με τα πολλά αυγά

μουσ σοκολατας
Η κλασσική μους σοκολάτας με τα πολλά αυγά ​όπως όλα τα γλυκά κρύβουν μέσα τους μεγάλες αμαρτίες όπως εδώ με την κλασσική μους σοκολάτας με την αυθεντική Γαλλική συνταγή.

​Υπάρχουν μερικά γλυκά που αν δεν τα φτιάξεις με την παλιά συνταγή της γιαγιάς δεν θα αποκτήσουν ποτέ αυτό το Ωωωωω!!!  ή το Ουααααόυ  ή ακόμα και το γύρισμα των ματιών…
Δεν θα συζητηθούν ποτέ στην παρέα, ούτε κανείς δεν θα αναπολήσει έστω μία κουταλιά τους.
Απλά θα περάσουν αδιάφορα.
Ένα από αυτά είναι και η κλασσική μους σοκολάτας με τα πολλά αυγά.
Ένα ακόμα είναι η κρέμα καραμελέ η κανονική, η μαμαδίστική, με τα πολλά αυγά, όχι το φακελάκι και φυσικά η Μηλόπιτα η λαχταριστή ανάποδη μηλόπιτα της μητέρας μου…

Υπάρχουν δύο εκδοχές που διεκδικούν την αυθεντικότητα αλλά η γιαγιά Μαριούτσι, όταν ήταν νέα, κοπέλα δηλαδή, και μιλάμε περίπου για το 1890, έβγαινε ραντεβουδάκια στην Ιταλία με νεαρό Γάλλο ζαχαροπλάστη στην Τριέστη που της εκμυστηρευτικέ και την σημερινή συνταγή!!!


Η άλλη εκδοχή η οποία πιστεύω ότι είναι πιο νέα περιλαμβάνει και κρέμα γάλακτος ή ακόμα και σαντιγί αλλά εγώ πιστεύω ότι η αρχική συνταγή του 1755 είχε μόνο σοκολάτα και αυγά.
Αν δεν βάλετε λοιπόν μέσα τα πολλά αυγά καλύτερα να μην την κάνετε, φτιάξτε κάτι άλλο…

Τα υλικά

125 γρ. σοκολάτας τουλάχιστον 53% σε κακάο
4 μεσαία αυγά
μία τσιμπιά αλάτι (un pizzico di sale) που έλεγε η γιαγιά…

Πάντα η σοκολάτα που χρησιμοποιώ είναι η κουβερτούρα ΙΟΝ η γνωστή 3011 σε πλάκα.
Πρώτον επειδή ειναι Ελληνική και βασικά διοτι έχει αυτηήν την παλιά γεύση !
Μερικές φορές για κάτι πιο προχωρημένο χρησιμοποιώ και την Γαλλική Valrona.
Στα μετέπειτα χρόνια η μαμά μου πρόσθεσε στην λιωμένη σοκολάτα και μία κουταλιά βούτυρο και στην μαρέγκα μία κουταλιά ζάχαρη…
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην γεύση, από την κλασσική εκδοχή της γιαγιάς, ίσως ελάχιστα πιο γλυκιά.
​Εσείς αποφασίζετε πόσο θα είναι η παρέκκλιση…

Η εκτέλεση

Συνήθως για ένα μεγάλο μπολ διπλασιάζω την δόση σε αυτήν την κλασσική μους σοκολάτας με τα πολλά αυγά, γιατί αλλιώς θα υπάρξουν σίγουρα παραπονεμένοι …
Λιώνουμε την σοκολάτα σε bain marie και προσθέτουμε το αλάτι.
Εγώ συνηθίζω να προσθέτω στην λιωμένη σοκολάτα και μία κουταλιά βούτυρο ακολουθώντας την μαμαδίστικη συνταγή …
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει όλη η σοκολάτα μας.

Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα.
Αφήνουμε την σοκολάτα να κρυώσει για λίγο και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε μία κουταλιά μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα επάνω να ενσωματωθεί η μαρέγκα μας.


Στην συνέχεια προσθέτοντας μικρές δόσεις μαρέγκας και ανακατεύοντας πάντα από κάτω προς τα επάνω θα έχουμε την τέλεια ανάμειξη χωρίς κόμπους μαρέγκας.
Βάζουμε την μους σε ένα γυάλινο μπολ σκεπασμένη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον πέντε ώρες να σφίξει.

​Για πιο γιορτινή εμφάνιση σερβίρουμε την κλασσική μους σοκολάτας σε ψηλά ποτήρια με παλιοκαιρινά κουταλάκια, από τον μπουφέ της γιαγιάς, λίγο σαντιγί, χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς και ένα φύλλο δυόσμο.
Ταιρειάζει και πάρα πολύ με φρούτα του δάσους που της δίνουν και πιο γιορτινή Χριστουγεννιάτικη εμφάνιση.

Κείμενα GiorgioGrigor

Picture
Picture

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »