Γιουβαρλάκια αυγολέμονο το κλασσικό

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πιο παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να το φτιάχνετε πολλές φορές μέσα στον Χειμώνα αν και είναι λίγο μπελαλίδικο.

Αχ βρε μάνα με τα γιουβαρλάκια σου…
​Μια τα έφτιαχνες σούπα, την άλλη τα αυγόκοβες…
Το αγαπημένο μου ήταν και θα είναι το αυγοκομμένο!
Αυτό με την βελούδινη κρέμα με την ξινίλα από την λεμονιά του κήπου που με έστελνες και τα έκοβα …
Κάθε φορά που τα φτιάχνω μου έρχεται η γλυκιά σου ανάμνηση !!!
Το άγχος σου να τα προλάβεις πριν γυρίσει ο μπαμπάς από την δουλειά να τα βρει ζεστά της ώρας που έλεγες !
Και να φανταστείς ότι τότε τα ψιλοσνομπάριζα και σου έλεγα…
Πάλι γιουβαρλάκια θα φάμε ?
Τώρα που τα φτιάχνω μοναχός καταλαβαίνω το άγχος σου !
Πολύ δουλειά θέλει το άτιμο το γιουβαρλάκι!
Αλλά έτσι νομίζω ότι όχι μόνο τιμώ την μνήμη σου, αλλά νιώθω και την ζεστή σου αγκαλιά  να με τυλίγει και να μου ζεσταίνει την καρδιά!
Θυμάμαι την οικογένεια χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα…
Το ένα της απλής σούπας και το δεύτερο με το αυγολέμονο…
Και εσύ αν και ανήκες στην πρώτη έκανες τις πιο πολλές φορές την δεύτερη, για να ευχαριστήσεις πατέρα και γιό.
​Η κλασσική ελληνίδα μάνα!

Αλλά όλα τα όμορφα και γευστικά θέλουν και λιγάκι κόπο και έτσι τα απολαμβάνουμε περισσότερο. 

Συστατικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1/4 φλιτζάνι ρύζι γλασέ για την σούπα
2 ασπράδια αυγών
4 κρεμμύδια στον τρίφτη
3 καρότα
4 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκια μαϊντανό
1/2 ματσάκι δυόσμο
αλάτι & πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
χυμό από δύο λεμόνια

​​Οδηγίες:
Βάζουμε το κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τα δυο ασπράδια, το ρύζι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ανάλογο πιπέρι.
Κρατάμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό για το τελείωμα.
Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μεγάλα στρογγυλά γιουβαρλάκια όσο περίπου ένας μεγαλούτσικος κεφτές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα καρότα κομμένα καρεδάκια ή στρογγυλά, το επιπλέον ρύζι και τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια σε δυο στρώσεις προσθέτουμε  βραστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα γιουβαρλάκια..
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρις ότου απορροφηθούν τα πολλά υγρά και απομείνει αυτό που χρειαζόμαστε για τη σάλτσα.
Κατεβάζουμε το φαΐ από την φωτιά.
​Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε μορφή σούπας…

​Και τώρα για τους πιο γκουρμέ τους κλασσικούς με το αυγολέμονο!!!
Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπάμε τους 2 κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε σταδιακά λίγη από τη ζεστή σάλτσα που υπάρχει στην κατσαρόλα και τα αδειάζουμε σιγά σιγά πίσω στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.
Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα ώσπου να δέσει το αυγολέμονο, ενώ δεν το ξαναβάζουμε επάνω στην φωτιά να μην πάρει βράση το φαγητό μας γιατί θα κόψει το αυγολέμονο.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Picture

Φυσικά ελιές φέτα και φρέσκο ψωμί, που δεν λείπουν γενικά από το ελληνικό τραπέζι, ταιριάζουν απόλυτα!!!
Καλή μας όρεξη και να ευλογούμε τις μανούλες μας που μας έβαλαν στο δρόμο της γεύσης…

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »