Όχι δεν είναι μπρουσκέτα … Italian style. Ξεκολλήστε από τις ξενόφερτες ονομασίες.
Αυτά είναι για τους Ιταλούς …
Εμείς εδώ χρόνια τώρα το ξέραμε φρυγανισμένο, φρυγανέλι φρυγανέλα
Χρόνια τώρα δεν πετάγαμε ποτέ το λίγο μπαγιάτικο ψωμί της προηγούμενης ημέρας …
Το ψήναμε με λίγο ελαιόλαδο και πετάγαμε επάνω ότι άλλο περίσσεμα από το ψυγείο λίγο τυρί, λίγη ντομάτα, ή ακόμα και σκέτο με λίγο αλάτι και ρίγανη ή βασιλικό ανάλογα με την εποχή.
Αυτό το μικρό απέριττο μεζεδάκι ξετρέλαινε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά
2 ντομάτες
1 σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο
βασιλικός
ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Η παρασκευή είναι το απλούστερο πράγμα…
Κόβετε το ψωμάκι σας σε φετούλες και το φρυγανίζετε λίγο στον φούρνο.
Κόβετε το σκορδάκι σας και τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.
Ρίχνετε αγνό παρθένο ελαιόλαδο λίγο ανθό αλατιού, ντομάτα, σκορδάκι, ρίγανη, βασιλικό και τα φρυγανέλια σας έτοιμα.
Αυτά ήταν τα της βασικής συνταγής, αλλά εδώ οι συνδυασμοί άπειροι ξεκινώντας από τις βασικές Vegan εκδοχές μόνο ελαιόλαδο, ντομάτα, κολοκυθάκι και ότι τραβάει η καρδιά σας σε κηπευτικό… μέχρι…
Και τώρα τα καλύτερα ντόπια υλικά θα κάνουν το φρυγανέλι σας το πιο χαρακτηριστικό πιάτο μεζέ του τόπου σας.
Βάλτε του λοιπόν μανούρες, γραβιέρες, ανθότυρα φρέσκα μοσχοβολιστά, φέτες πικάντικες, βολάκια και κατίκι, αλλά και πικάντικα καρίκια από την Τήνο γυλωμένες μανούρες από την Σίφνο φρέσκα απαστερίωτα από την Νάξο και την Κρήτη, κατσικίσια ή μεστά αγελαδινά, αλλά και τόσα υπέροχα τυριά που κατά τόπους βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα.
Στολίστε τα με λούζες, με καβουρμάδες και με ντόπια λουκάνικα, με απάκια, σύγκλινα και με παστά …
Αλλά και με σαρδέλες, με γαύρους μαρινάτους, με λακέρδες και καρπάτσια συναγρίδας ή αστακού !!!
Εδώ η έμπνευση και η εφευρετικότητα σας, κυριαρχούν για να ανεβάσουν τα φρυγανέλια σας, στην καλύτερη πασαρέλα του καλοκαιριού, παρέα με ένα κρύο τσίπουρο, ή ένα θολό ουζάκι με παγάκια.
Καλό Καλοκαίρι στην υγειά μας …
