Χόρτα γιαχνερά με αυγά ποσέ

χόρτα γιαχνερά με αυγά ποσέ
Χόρτα γιαχνερά με αυγά ποσέ, χόρτα τσιγαριαστά, ή τσιγαριστά, στην Κρήτη, χόρτα τσιγαρίδια στην Κεφαλλονιά. Όπου και να κοιτάξεις στην Ελλάδα θα βρεις παραπλήσιες συνταγές με χόρτα.

​Χόρτα γιαχνερά με αυγά ποσέ, όπως τα λένε στην Ανατολική Κρήτη στο Λασίθι, στο Καβούσι, την Σητεία και τις γύρω περιοχές.
Κάθε χωριό και μία ονομασία, κάθε περιοχή και άλλη συνταγή, άλλα υλικά, τα υλικά του τόπου που βρίσκει ο καθένας στην βόλτα του στο βουνό.
Όσο πιο μακριά από την πόλη ζεις όσο πιο κοντά στο βουνό ή στον κάμπο τόσο η συνταγή αλλάζει γίνεται γνήσια γίνεται πιο τοπική με γεύση κατευθείαν από την γη. 

Τώρα την Άνοιξη που τα χόρτα είναι άφθονα στις λαϊκές ψωνίστε τα όλα…
Σπανάκια, λάπατα, σταμναγκάθια, και σέσκουλα θα σας δώσουν την βάση και τα μυρώνια, οι καυκαλήθρες, πικραλίδες, τα μάραθα, ο μαϊντανός και ο φρέσκος κόλιανδρος, θα σας γεμίσουν με τα αρώματα της ελληνικής γης.
Τώρα για τις άλλες εποχές που δεν θα τα βρίσκεται όλα αυτά ή θα κάνετε την συνταγή με τα χόρτα που υπάρχουν την ανάλογη εποχή, ή με το γνωστό έτοιμο σακουλάκι με χόρτα για χορτόπιτα και θα είσαστε πολύ κοντά ….
Απλά προσθέστε λίγο παραπάνω φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και λίγο άνηθο.

Τα υλικά

400 γρ. διάφορα χόρτα εποχής
200 γρ. από τα μυρωδικά χόρτα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
​1 κουτ. γλ. πελτέ
3 σκελίδες σκόρδο κονφί
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
2 τριμμένες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 αυγά
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Αλάτι
και φέτα βαρελίσια προαιρετικά, ​ αλλά για μένα απαραίτητη!

Προετοιμασία για τα γιαχνερά χόρτα με αυγά ποσέ

Ξεκινάμε λοιπόν σοτάροντας το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, δεν θέλουμε να το κάνουμε κοκκινιστό, γεύσεις και αρώματα προσθέτουμε.
Ρίχνουμε και τα χόρτα αφού τα έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε κόψει με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια και περιμένουμε να μαραθούν λιγάκι.
Προσθέτουμε την ντομάτα αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για λίγο…
Προσοχή μην παραβράσετε τα χόρτα τα θέλουμε ζωντανά.
Μόλις λοιπόν καθίσουν τα χόρτα και πάρουν μία βράση, κατεβάζουμε από την φωτιά και ανοίγουμε ας πούμε τέσσερις μικρές λακουβίτσες.
Μέσα σε κάθε λακκούβα σπάμε από ένα αυγό και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
Ξαναβάζουμε στην φωτιά, καπακώνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Τα γιαχνερά χόρτα με αυγά ποσέ είναι έτοιμα!
Τα σερβίρουμε με μία μεγάλη κουτάλα προσπαθώντας να μην μας σπάσουν οι κρόκοι.
Μπόλικο φρέσκο ζυμωτό ψωμί και βαρελίσια φέτα θα συνοδέψουν τέλεια το φαγάκι μας.
Και τώρα έφτασε η ώρα της απόλαυσης …
Είναι η στιγμή που θα σπάσουμε τον κρόκο και θα τρέξει επάνω στα χόρτα μας. Είναι η καλύτερη στιγμή του γεύματος
Απολαύστε το…

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »