Μπακαλιάρος τσιλαδιά

Μπακαλιάρος τσιλαδιά Μεσσηνίας
Ο ψητός μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι η κλασσική παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας για τον μπακαλιάρο. Οι άφθονες σταφίδες, που υπήρχαν στην περιοχή, και η ντομάτα μεταμορφώνουν το ψάρι σε ένα υπέροχο πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς.

Μία φίλη όταν της είπα ότι θα φτιάξω μπακαλιάρο τσιλαδιά και της έστειλα την φωτογραφία μου είπε πω πω.
Πολλές σταφίδες “Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ” μου είπε.
Αλλά εσείς μην ακούτε τέτοια, βάλτε μπόλικη σταφίδα, μαύρη κορινθιακή στον μπακαλιάρο σας και θα με θυμηθείτε…
Θα του δώσει μαζί με τα κρεμμύδια μια γεύση γλυκιά για να γλύφετε τα δαχτυλάκια σας.
Και στο τέλος θα τσιμπάτε τις σταφίδες μαζί με φρέσκο ψωμάκι στην απίθανη σαλτσούλα.
Θα ξεχάσετε και κορονοϊούς και όλα !!!

Η ιστορία

Ο μπακαλιάρος τσιλαδιά ήταν το αγαπημένο πιάτο του πατέρα μου.
Ήταν από τα λίγα ψαρό-γεύματα που σαν παιδιά τρώγαμε με μεγάλη ευχαρίστηση.
​Αυτήν είναι συνταγή, που η μητέρα μου έβαζε και πατάτες για να φτουρίσει και να χορτάσει η οικογένεια.
Αλλά για να έχει και την αγαπημένη πατάτα των παιδιών, για πιο εύκολη αποδοχή του ψαριού.
Είναι αρκετά διαφορετική από την κανονική συνταγή η οποία γίνεται στο τηγάνι χωρίς πατάτες φυσικά.

Η συνταγή λέγεται ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τους εργάτες του λιμανιού της Καλαμάτας.
Εκεί γύρω στα 1900 τότε που η σταφίδα ήταν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.
​Τότε που οι πληρωμές γινόντουσαν εν μέρη με ανταλλαγή προϊόντων. 
Γινόταν μεγάλη εισαγωγή παστού μπακαλιάρου από το Ηνωμένο Βασίλειο, που έπαιρνε τις μεγαλύτερες ποσότητες της σταφίδας.
Τότε λοιπόν συνδύασαν τα δύο προϊόντα που υπήρχαν σε αφθονία και προέκυψε αυτή η εκπληκτική συνταγή η οποία καθιερώθηκε από τότε σαν μπακαλιάρος τσιλαδιά Μεσσηνίας.

Μπακαλιάρος τσιλαδιά με μαύρη κορινθιακή σταφίδα
Η συνταγή

Τι θα ψωνίσετε για τον μπακαλιάρος τσιλαδιά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, φιλέτο.
6 μεγάλες πατάτες ικανές να καλύψουν το ταψί σας.
3-4  ντομάτες στον τρίφτη.
3-4  ντομάτες, σε ροδέλες ανάλογα με το ταψί σα.ς
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας.
1 κ.σ. θυμάρι.
1 κ.σ. ζάχαρη.
4 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα.
250 ml  ελαιόλαδο.
200 γρ.  σταφίδα μαύρη.
4 φύλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως θα το φτιάξουμε…

Πάρτε κανονικό παστό μπακαλιάρο, που είναι σαφώς γευστικότερος από τον βιομηχανικά ξαρμυρισμένο.
Ξαρμυρίστε τον με τον γνωστό τρόπο σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες.
Τον ξαρμυρισμένο απλά καθαρίζουμε το φιλέτο του  μπακαλιάρου από τυχόν αγκάθια και κόκαλα.
Τον πλένουμε καλά και τον σκουπίζουμε να φύγουν τα πολλά νερά.
​Εγώ συνήθως τον κόβω σε μερίδες. Αλλά και πολλές φορές βάζω τα φιλέτα ολόκληρα ειδικά αν είναι αυτά τα ξαρμυρισμένα που είναι και πιο μικρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.

​Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε το σοτάρισμα των κρεμμυδιών.
Μετά από δύο τρία λεπτά χαμηλώνουμε την φωτιά.
Ρίχνουμε την ζάχαρη, το σκόρδο, την σταφίδα, το θυμάρι και τον πελτέ.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια μας.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την δάφνη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε την φωτιά.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τις στρώνουμε στον πάτο.
Κόβουμε και τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε από πάνω από τις πατάτες. Επάνω τους τοποθετούμε  τα φιλέτα του μπακαλιάρου.
Βάζουμε στο φαγητό την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό ώστε η σάλτσα να σκεπάζει τις πατάτες μας.

Μπακαλιάρος τσιλαδιά Picture
Η απόλαυση

Ψήνουμε για σαράντα λεπτά περίπου. Βασικά για να ψηθούν οι πατάτες, να δέσει η σάλτσα και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.
Βγάζουμε από τον φούρνο το σκεπάζουμε για 10 λεπτά να τραβήξει τα πολλά υγρά και να κρυώσει ελαφρά.
Ο μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι έτοιμος και σας περιμένει για την μεγάλη απόλαυση.
 
Σερβίρουμε χλιαρό με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

​Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε στην πρώτη μπουκιά που οι γεύσεις θα πλημμυρίσουν τον ουρανίσκο σας!
Η μητέρα είχε πάντα στο τέλος γλυκό για να μας φύγει η ψαρίλα…
Συνήθως έφτιαχνε την κλασσική Μεσσηνιακή γαλατόπιτα.
Αλλά τις πιο πολλές φορές αυτήν την κρέμα καραμελέ που ήταν για εμάς τα παιδιά το καλύτερο γλυκό της!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σύκα με τυριά σε πλατό
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Σύκα η καλοκαιρινή λιγούρα

Όπου και να βρεθείτε στην Ελλάδα σίγουρα έχετε σταματήσει για να “κλέψετε” ένα σύκο από μια συκιά του δρόμου. Τα σύκα είναι η λιγούρα του καλοκαιριού. Αυτή που ξεκινάς και δεν μπορείς να σταματήσεις αν δε φας ότι φτάνεις…

Read More »
πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »