Γιουβαρλάκια αυγολέμονο το κλασσικό (en translation)

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Πιστεύω ότι για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο το κλασσικό ελληνικό φαγάκι θα βρούμε εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές. Εδώ η συνταγή η κλασσική από το παλιό ντεφτέρι της γιαγιάς μου.

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, το κλασσικό Ελληνικό φαγάκι, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πιο παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να το φτιάχνετε πολλές φορές μέσα στον Χειμώνα αν και είναι λίγο μπελαλίδικο.
Η κατηγορία αυγολέμονο μας δίνει λαμπρά δείγματα.
Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο και κλασσικοί παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες είναι τα βασικά της κατηγορίας.

Το γιουβαρλάκι

Αχ βρε μάνα με τα γιουβαρλάκια σου…
​Μια τα έφτιαχνες σούπα, την άλλη τα αυγόκοβες…
Το αγαπημένο μου ήταν και θα είναι το αυγοκομμένο!
Αυτό με την βελούδινη κρέμα με την ξινίλα από την λεμονιά του κήπου που με έστελνες και τα έκοβα …
Κάθε φορά που τα φτιάχνω μου έρχεται η γλυκιά σου ανάμνηση !!!
Το άγχος σου να τα προλάβεις πριν γυρίσει ο μπαμπάς από την δουλειά να τα βρει ζεστά της ώρας που έλεγες !
Και να φανταστείς ότι τότε τα ψιλοσνομπάριζα και σου έλεγα…
Πάλι γιουβαρλάκια θα φάμε ?

Τώρα που τα φτιάχνω μοναχός καταλαβαίνω το άγχος σου !
Πολύ δουλειά θέλει το άτιμο το γιουβαρλάκι!
Αλλά έτσι νομίζω ότι όχι μόνο τιμώ την μνήμη σου, αλλά νιώθω και την ζεστή σου αγκαλιά  να με τυλίγει και να μου ζεσταίνει την καρδιά!
Θυμάμαι την οικογένεια χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα…
Το ένα της απλής σούπας και το δεύτερο με το αυγολέμονο…
Και εσύ αν και ανήκες στην πρώτη έκανες τις πιο πολλές φορές την δεύτερη, για να ευχαριστήσεις πατέρα και γιό.
​Η κλασσική ελληνίδα μάνα!
Αλλά όλα τα όμορφα και γευστικά θέλουν και λιγάκι κόπο και έτσι τα απολαμβάνουμε περισσότερο. 

Η συνταγή από το τετράδιο…


Συστατικά:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ.
1/4 φλιτζάνι ρύζι γλασέ για την σούπα.
2 ασπράδια αυγών.
4 κρεμμύδια στον τρίφτη.
3 καρότα.
4 κ.σ. βούτυρο.
4 κ.σ. ελαιόλαδο.
1/2 ματσάκι άνηθο.
2/3 ματσάκια μαϊντανό.
1/2 ματσάκι δυόσμο.
αλάτι & πιπέρι.

Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
χυμό από δύο λεμόνια

Η παρασκευή


Βάζουμε το κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τα δυο ασπράδια, το ρύζι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ανάλογο πιπέρι.
Κρατάμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό για το τελείωμα.
Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μεγάλα στρογγυλά γιουβαρλάκια όσο περίπου ένας μεγαλούτσικος κεφτές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα καρότα κομμένα καρεδάκια ή στρογγυλά, το επιπλέον ρύζι. Τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια σε δυο στρώσεις προσθέτουμε  βραστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα γιουβαρλάκια..
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρις ότου απορροφηθούν τα πολλά υγρά και απομείνει αυτό που χρειαζόμαστε για τη σάλτσα.
Κατεβάζουμε το φαΐ από την φωτιά.
​Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε μορφή σούπας…

γιουβαρλάκια αυγολέμονο σερβιρισμένα

​Και τώρα για τους πιο γκουρμέ τους κλασσικούς με το κλασσικό παραδοσιακό αυγολέμονο!!!
Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπάμε τους 2 κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά λίγη από τη ζεστή σάλτσα που υπάρχει στην κατσαρόλα. Τα αδειάζουμε σιγά σιγά πίσω στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.
Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα ώσπου να δέσει το αυγολέμονο. Δεν το ξαναβάζουμε επάνω στην φωτιά να μην πάρει βράση το φαγητό μας γιατί θα κόψει το αυγολέμονο.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Φυσικά ελιές φέτα και φρέσκο ψωμί, που δεν λείπουν γενικά από το ελληνικό τραπέζι, ταιριάζουν απόλυτα!!!
Καλή μας όρεξη και να ευλογούμε τις μανούλες μας που μας έβαλαν στο δρόμο της γεύσης…

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλαδίτικη Φουρτάλια
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κυκλαδίτικη φουρτάλια (en translation)

Θα θέλατε να δοκιμάσετε μία Κυκλαδίτικη ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες ? Μία φουρτάλια ή φρουτάλια όπως την παραφράζουν οι πιο πολλοί.

Read More »
Στραπατσάδα
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κλασσική παραδοσιακή στραπατσάδα ή καγιανάς (en translation)

Ο καγιανάς ή στραπατσάδα είναι το καλύτερο κατά βάση καλοκαιρινό φαγάκι.Με άλλα λόγια αυγά με ντομάτες.Αυγά και ντομάτα σε μία συνάντηση μοναδική με την φέτα να δίνει την ιδιαίτερη γεύση

Read More »
Κερκυραϊκό σοφρίτο
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κλασσικό Κερκυραϊκό σοφρίτο (en translation)

Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα Κερκυραϊκό σοφρίτο και τότε θα καταλάβετε γιατί επιβάλλεται ένα ταξίδι στην Κέρκυρα για να το απολαύσετε όπως μόνο εκεί το φτιάχνουν μοναδικά.

Read More »
ρεβυθάδα Σίφνου
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου (en translation)

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, το απλό όσπριο που βγάζει τις μαγικές του ιδιότητες μαγειρεμένο με τρία απλά υλικά μέσα σε ένα Σιφνέικο τσικάλι για να γεμίσει με γεύσεις και μυρωδιές τα Κυριακάτικα τραπέζια του νησιού.

Read More »
Μπακαλιάρος τσιλαδιά Μεσσηνίας
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Μπακαλιάρος τσιλαδιά (en translation)

Ο ψητός μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι η κλασσική παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας για τον μπακαλιάρο. Οι άφθονες σταφίδες, που υπήρχαν στην περιοχή, και η ντομάτα μεταμορφώνουν το ψάρι σε ένα υπέροχο πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς.

Read More »