πάστα Φλώρα
Πάστα Φλώρα το Ιταλικό γλυκό κόσμημα που έχει κυριεύσει την Ελλάδα.

Επειδή οι μαμαδίστικες συνταγές από τα παλιά “τεφτέρια” δεν πρέπει να ξεχνιούνται.
Εδώ η συνταγή της Πάστα Φλώρα ή Πάστα Φρόλα, όπως την έλεγε η γιαγιά Μαριούτσι.
Αυτήν που έκανε η μητέρα μου με μαρμελάδα φράουλα που άρεσε στον πατέρα μου.
Έτσι άρχιζε πάντα η διαμάχη με την Ιταλίδα γιαγιά μου που η συνταγή της, η αυθεντική, έλεγε μόνο και αποκλειστικά βερίκοκο!

Εσείς φυσικά να βάλετε βερίκοκο όπως η γιαγιά Μαριούτσι!
Γιατί όπως έλεγε και είχε απόλυτο δίκιο, θέλει και λίγο οξύτητα για να δένει με την τόσο βουτυρένια γλυκιά ζύμη…
Διαλέξτε ένα τοπ βούτυρο Νάξου ή Ιδρύματος Τοσίτσα και μην πείτε αχ πολύ βούτυρο έχει βαριά θα είναι …

Η συνταγή

Η συνταγή από το παλιό τεφτέρι της γιαγιάς σαν να μην πέρασε μία ημέρα.
Γυρνάω αργά τις σελίδες για να την βρω και πέφτω σε κρέμα καραμελέ ή μπισκότα με μαρμελάδα, ή το παγωτό μόκα.
Κοντοστέκομαι αλλά η επιθυμία για Πάστα Φλώρα παραμένει δυνατή.
Ακούω ακόμα τα λόγια της γιαγιάς…
Πιο λεπτά τα κορδόνια, να κάνουν ωραίες γωνίες, πρόσεχε…

Για ένα ταψάκι 23-25 εκατοστά σαν αυτά από το γαλακτομπούρεκο, ξέρετε εσείς από το Κοσμικόν…

Υλικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό ολόκληρο
1 κρόκο
1 βανίλια
ένα πίτσικο αλάτι που έλεγε η γιαγιά δηλ. μια τσιμπιά
ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι ψιλοτριμμένο
350 γρ. περίπου μαρμελάδα βερίκοκο
επιπλέον βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Η παρασκευή

Την ζύμη μπορείτε να την φτιάξετε στο χέρι, στο μίξερ, ή ακόμα και σε πολυκόφτη.
Βάζετε το αλεύρι με το παγωμένο βούτυρο, την ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Μετά ρίχνετε τα αυγά το ξύσμα το δουλεύετε ακόμα λίγο την πλάθετε με το χέρι σε μια μπάλα και την βάζετε σκεπασμένη στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.

Βουτυροαλευρώνετε καλά το ταψάκι.
Χωρίζετε την ζύμη στα 2/3 για την βάση και 1/3 για τα κορδόνια.
Ανοίγετε την μεγάλη ποσότητα με αλεύρι για να μην σας κολλάει, να χωρέσει στο ταψί και να καλύψει μέχρι επάνω το τοίχωμα του ταψιού.

Κόβετε τα υπόλοιπα αν περισσεύουν και γεμίζετε με την μαρμελάδα απλώνοντας να πάει σε ολόκληρη την επιφάνεια.
Φτιάχνεται κορδονάκια λεπτά και τα βάζετε επάνω στην μαρμελάδα μέχρι να τελειώσει η ζύμη και να σχηματιστούν τα γνωστά τετραγωνάκια ξεκινώντας από το κέντρο.
Όσο πιο άτεχνα τα κορδόνια τόσο πιο δυνατές οι αναμνήσεις…

Έχετε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς, βάζετε την Πάστα Φλώρα και σε περίπου 25-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας θα είναι έτοιμη.

Το αποτέλεσμα

Το σπίτι θα μοσχομυρίσει βούτυρο και φρούτα…
Αίσθηση απερίγραπτη !
Αφήστε την να κρυώσει για μισή ώρα περίπου και απολαύστε την χλιαρή και ευωδιαστή με τον απογευματινό σας καφέ !
Λέω καμιά φορά …
“Αχ βρε Μάνα” και με κοροϊδεύουν αλλά νομίζω ότι όλοι αισθάνεστε τι σημαίνουν αυτά τα λόγια…

πάστα Φλώρα

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φρυγανέλι φρυγανισμένο ψωμί με ντομάτα και βασιλικό
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Φρυγανέλι ψωμί με ελαιόλαδο και ντομάτα

Όχι δεν είναι μπρουσκέτα …  Italian style.  Ξεκολλήστε από τις ξενόφερτες ονομασίες. Αυτά είναι για τους Ιταλούς … ​Εμείς εδώ χρόνια τώρα το ξέραμε φρυγανισμένο, φρυγανέλι φρυγανέλα. Χρόνια τώρα δεν πετάγαμε

Read More »
Σύκα με τυριά σε πλατό
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Σύκα η καλοκαιρινή λιγούρα

Όπου και να βρεθείτε στην Ελλάδα σίγουρα έχετε σταματήσει για να “κλέψετε” ένα σύκο από μια συκιά του δρόμου. Τα σύκα είναι η λιγούρα του καλοκαιριού. Αυτή που ξεκινάς και δεν μπορείς να σταματήσεις αν δε φας ότι φτάνεις…

Read More »
πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »