Ταραμοσαλάτα και λαγάνα, χωρίς αμφισβήτηση, είναι οι βασίλισσες της Καθαρά Δευτέρας.
Η μία δεν κάνει χωρίς την άλλη και φυσικά το μαγικό τρίο κλείνει, με τον κλασσικό χαλβά του μπακάλη, αυτόν που ποτέ δεν σταματάς στην πρώτη μπουκιά…
Η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα έχει απόλυτη σχέση με την περιοχή και άλλοι την φτιάχνουν κλασσικά με ψωμί αλλά πολλοί την φτιάχνουν και με πατάτα.
Τα τελευταία χρόνια έκαναν και την εμφάνιση τους και οι αφροί ταραμά που μαζί με τις μους τις γεύονται οι εκλεκτοί ουρανίσκοι δίνοντας βραβεία και αστέρια…
Εμείς οι απλοί, καθημερινοί, παραδοσιακοί άνθρωποι, ακολουθώντας τα βήματα της γιαγιάς προτιμούμε τα πιο κλασσικά για να την ευχαριστηθούμε.
Με την αδελφή λαγάνα, το μαγικό δίδυμο της Σαρακοστής, θα μας ανεβάσουν στα ουράνια και θα μας γεμίσουν με παιδικές μνήμες τότε που όλα ήταν τόσο διαφορετικά…
Η σπιτική μας ταραμοσαλάτα, έτσι δηλαδή όπως την έμαθα από την μητέρα μου, πάντα γινόταν με ζυμωτό ψωμί, λευκό ταραμά και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που έφτανε πάντα στον κλασσικό ντενεκέ από τον ξάδελφο του πατέρα μου στην Κυπαρισσία.
Στο πέρασμα των χρόνων τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.
Τα υπέροχα ελαιόλαδα αντικαταστάθηκαν από άγευστα σπορέλαια για να γίνει υποτίθεται πιο ελαφριά…
Άρχισαν να μπαίνουν πατάτες αντί για το ζυμωτό ψωμί και ξύσματα από διάφορα εσπεριδοειδή για πιο έντονη γεύση.
Εγώ ακολουθώ πιστά τα παλιά, τα κλασσικά, τις γεύσεις που μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια …
Συστατικά
500 γρ. ζυμωτό ψωμί
200 γρ. λευκό ταραμά
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
300 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περίπου
χυμός από 2 λεμόνια
Οδηγίες
Αφαιρούμε την κόρα από το ζυμωτό ψωμί μας και το μουσκεύουμε καλά σε ένα μπολ.
Μετά από δέκα λεπτά το στύβουμε και το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά, το κρεμμύδι και τον χυμό από τα λεμόνια.
Χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε μία λεπτοκαμωμένη κρέμα.
Στην συνέχεια και συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα ρίχνουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε μία λεία σφιχτή κρέμα.
Δοκιμάζουμε και εάν χρειάζεται διορθώνουμε την γεύση με λίγο ακόμα λεμόνι ή προσθέτουμε περισσότερο ψωμί.
Είναι θέμα προσωπικό πόσο ξινούτσικη την θέλετε, δεν υπάρχουν κανόνες.
Εγώ προσωπικά την προτιμώ με λίγο λεμόνι να αισθάνομαι δυνατά την γεύση του ταραμά.
Αποθηκεύουμε την ταραμοσαλάτα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω για να μην ξεραθεί.
Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μερικές ελιές. και φυσικά από δίπλα τον τρίτο της παρέας τον χαλβά του μπακάλη.

Τελικά τα κλασσικά παραδοσιακά πάντα πιστεύω ότι είναι αξεπέραστα…
Γράφω και ταυτόχρονα καθαρίζω πατάτες για να γίνουν τηγανητές να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια εν όψη της επερχόμενης Καθαρά Δευτέρας.
Φέτος στα κούλουμα αντί για ουρά στον χαρταετό θα δέσουμε τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας και τα μαγικά μέρη που θα θέλαμε να βρισκόμαστε…
Θα τον αφήσουμε να μας πάρει μακρυά, ψηλά στον ουρανό, να μας δώσει την λευτεριά που τόσο όλοι αποζητούμε παρέα με τον Jonathan Livingston seagull τον γνωστό μας γλάρο που ζήταγε πάντα την λευτεριά …
Καλά Κούλουμα καλή Σαρακοστή με υγεία!
Κείμενα φωτογραφίες Giorgio Grigor