Ταραμοσαλάτα παραδοσιακή με λευκό ταραμά

Ταραμοσαλάτα και λαγάνα, χωρίς αμφισβήτηση, είναι οι βασίλισσες της Καθαρά Δευτέρας.
Η μία δεν κάνει χωρίς την άλλη και φυσικά το μαγικό τρίο κλείνει, με τον κλασσικό χαλβά του μπακάλη, αυτόν που ποτέ δεν σταματάς στην πρώτη μπουκιά…

Η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα έχει απόλυτη σχέση με την περιοχή και άλλοι την φτιάχνουν κλασσικά με ψωμί αλλά πολλοί την φτιάχνουν και με πατάτα.
Τα τελευταία χρόνια έκαναν και την εμφάνιση τους και οι αφροί ταραμά που μαζί με τις μους τις γεύονται οι εκλεκτοί ουρανίσκοι δίνοντας βραβεία και αστέρια…
Εμείς οι απλοί, καθημερινοί, παραδοσιακοί άνθρωποι, ακολουθώντας τα βήματα της γιαγιάς προτιμούμε τα πιο κλασσικά για να την ευχαριστηθούμε.
Με την αδελφή λαγάνα, το μαγικό δίδυμο της Σαρακοστής, θα μας ανεβάσουν στα ουράνια και θα μας γεμίσουν με  παιδικές μνήμες τότε που όλα ήταν τόσο διαφορετικά…
Η σπιτική μας ταραμοσαλάτα, έτσι δηλαδή όπως την έμαθα από την μητέρα μου, πάντα γινόταν με ζυμωτό ψωμί, λευκό ταραμά και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που έφτανε πάντα στον κλασσικό ντενεκέ από τον ξάδελφο του πατέρα μου στην Κυπαρισσία.
Στο πέρασμα των χρόνων τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.
Τα υπέροχα ελαιόλαδα αντικαταστάθηκαν από άγευστα σπορέλαια για να γίνει υποτίθεται πιο ελαφριά…
​Άρχισαν να μπαίνουν πατάτες αντί για το ζυμωτό ψωμί και ξύσματα από διάφορα εσπεριδοειδή για πιο έντονη γεύση.
Εγώ ακολουθώ πιστά τα παλιά, τα κλασσικά, τις γεύσεις που μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια …

​Έτσι λοιπόν, αν και πιστεύω ότι όλοι έχετε την συνταγή σας ξαναθυμίζω την παλιά κλασσική για μένα παραδοσιακή συνταγή με ψωμί, λευκό τάραμα και φυσικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ακόμα και σήμερα θυμάμαι την κλασσική μου κίνηση …
Την βούτα μέσα στο μπολάκι, της ζεστής από το κτύπημα, ταραμοσαλάτας, που μόλις είχε φτιαχτεί, με ένα κομμάτι φρέσκια ξεροψημένη λαγάνα…
Αλλά το καλύτερο για εμένα, που δεν ήμουνα πολύ του ψωμιού, ήταν ταραμοσαλάτα με την τηγανητή πατάτα της μαμάς… Εκείνη με το ειδικό κόψιμο που το έκανε μόνο για χατήρι μου με το ειδικό εργαλείο.
Ο απόλυτος συνδυασμός που ακόμα ακολουθώ πιστά!

​​Συστατικά
500 γρ. ζυμωτό ψωμί
200 γρ. λευκό ταραμά
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
300 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περίπου
χυμός από 2 λεμόνια

Οδηγίες
Αφαιρούμε την κόρα από το ζυμωτό ψωμί μας και το μουσκεύουμε καλά σε ένα μπολ.
Μετά από δέκα λεπτά το στύβουμε και το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά, το κρεμμύδι και τον χυμό από τα λεμόνια.
Χτυπάμε καλά μέχρι να πάρουμε μία λεπτοκαμωμένη  κρέμα.
Στην συνέχεια και συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα ρίχνουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε μία λεία σφιχτή κρέμα.
Δοκιμάζουμε και εάν χρειάζεται διορθώνουμε την γεύση με λίγο ακόμα λεμόνι ή προσθέτουμε περισσότερο ψωμί.
Είναι θέμα προσωπικό πόσο ξινούτσικη την θέλετε, δεν υπάρχουν κανόνες.
Εγώ προσωπικά την προτιμώ με λίγο λεμόνι να αισθάνομαι δυνατά την γεύση του ταραμά.

Αποθηκεύουμε την ταραμοσαλάτα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω για να μην ξεραθεί.
Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μερικές ελιές. και φυσικά από δίπλα τον τρίτο της παρέας τον χαλβά του μπακάλη.

Ταραμοσαλάτα Παραδοσιακή Picture

Τελικά τα κλασσικά παραδοσιακά πάντα πιστεύω ότι είναι αξεπέραστα…
Γράφω και ταυτόχρονα καθαρίζω πατάτες για να γίνουν τηγανητές να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια εν όψη της επερχόμενης Καθαρά Δευτέρας.
Φέτος στα κούλουμα αντί για ουρά στον χαρταετό θα δέσουμε τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας και τα μαγικά μέρη που θα θέλαμε να βρισκόμαστε…
Θα τον αφήσουμε να μας πάρει μακρυά, ψηλά στον ουρανό, να μας δώσει την λευτεριά που τόσο όλοι αποζητούμε παρέα με τον Jonathan Livingston seagull  τον γνωστό μας γλάρο που ζήταγε πάντα την λευτεριά …

Καλά Κούλουμα καλή Σαρακοστή με υγεία!

Κείμενα φωτογραφίες  Giorgio Grigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »