Το οινομαγειρείο του Βασίλη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη, για χαλάρωση, ουζάκι και μεζέ, αγναντεύοντας την κίνηση στο μικρό λιμανάκι με τις λάντζες να πηγαινοέρχονται με τις βραχνές φωνές τους πέρα δώθε ανακατεύοντας τα ήρεμα νερά του λιμανιού.

Εδώ λοιπόν στην σκιά των παλιών αλευρόμυλων του Λούλη και του Αγ. Γεωργίου βρίσκεται το οινομαγειρίο του Βασίλη.
Τι οινομαγειρείο δηλαδή, μια καντίνα με επέκταση που μετατρέπει τα φρέσκα θαλασσινά της Ιχθυόσκαλας σε απλά αριστουργήματα, με τον άρχοντα χταπόδι να κυριαρχεί!!!

Γενικά μου αρέσει η θάλασσα.
Μου αρέσουν τα πλοία, τα καράβια, οι τράτες, οι μαούνες, τα ψαροκάικα, τα καΐκια…
Μου αρέσουν τα απλά τα καθημερινά στέκια.
Μου αρέσουν οι άνθρωποι της θάλασσας γιατί έχουν μέσα τους μια άλλη γαλήνη μία άλλη ηρεμία μια άλλη κουλτούρα, έχουν να σου πουν ιστορίες θαλασσινές γεμάτες περιπέτεια και ομορφιά.
Εδώ λοιπόν στην ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι θα συναντήσεις ανθρώπους της θάλασσας, μεροκαματιάρηδες, καπετάνιους, μηχανικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους που ξέρουν από γεύση, από την απλότητα και την ηρεμία που σου αφήνει στην ψυχή η θάλασσα.
Εδώ τα θαλασσινά έχουν την απόλυτη κυριαρχία.
Το ψητό χταπόδι είναι ο βασιλιάς της σχάρας και ακολουθεί κατά πόδας η βασιλοπούλα κουτσομουρίτσα που όμοια της σε ομορφιά και γεύση, δύσκολα θα βρείτε …
Μαρίδες, σαρδέλες, γαύροι, και καλαμάρια, είναι οι ακόλουθοι της βασιλικής πομπής που προσγειώνονται στο τραπέζι σου με αμέτρητα στρατιωτάκια από καλό-τηγανισμένες φρέσκες πατάτες.
Όλα ψαρεμένα πρωί πρωί εδώ δίπλα από την κεντρική Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι.
Εδώ που χτυπά η φρέσκια καρδιά των θαλασσινών.
Και όταν ρωτάς τον σερβιτόρο αν είναι φρέσκια η σαρδέλα, σου απαντά αποστομωτικά…

Εδώ λοιπόν δεν θέλει βιασύνη να φάμε για να φύγουμε …
Γρήγορα να παραγγείλουμε…
Μα που είναι τα πρώτα άργησαν …
Όλα αυτά ξεχάστε τα, αφήστε τα πίσω, ηρεμήστε, ήρθατε να διασκεδάσετε, να επικοινωνήσετε όπως παλιά, να μιλήσετε, να αναλύσετε την πολιτική κατάσταση, να κουτσομπολέψετε την γειτόνισσα, να ερωτοτροπήσετε, να θυμηθείτε ιστορίες από τα παλιά, να αναλύσετε αν το παγάκι στο ούζο μπαίνει στην αρχή πριν το ούζο ή μετά να αποφασίσετε αν το τσίπουρο είναι καλύτερο με γλυκάνισο ή όχι, να να να να … έχετε τόσα πολλά να πείτε!
Όλα τα καλούδια εδώ, είναι της στιγμής, θέλουν την ώρα τους, θέλουν όταν φτάσουν στο τραπέζι σας, να είναι αντάξια των προσδοκιών σας…
Γι’ αυτό υπομονή, μια βολτούλα έξω στην ψησταριά θα γεμίσει τα ρουθούνια σας με άρωμα θάλασσας και τα κρεμασμένα πλοκάμια θα πλεχτούν στα μαλλιά σας, οι τσίκνες θα πηδήξουν στα ρούχα, σας αλλά εσείς εκεί θα αντισταθείτε στην γνωστή ατάκα…
Αχ θα τσικνιστούμε εδώ πω πω χάλια…
Χωθείτε στην ψησταριά, γυρίστε με την μακρυά μασιά ένα πλοκάμι, σημαδέψτε το και περιμένετε να ψηθεί να μελώσει για να το απολαύσετε…
Η καλύτερη ώρα για μένα είναι αυτή αμέσως μετά το μεσημέρι, τότε που όλοι τρέχουν να φάνε αγχωμένοι και βιαστικοί.
Αυτή η καλύτερη ώρα, θα σας φέρει σιγά σιγά και μετά από κάμποσα τσίπουρα, στην ωραιότερη στιγμή της ημέρας.
Την ώρα που όλα γαληνεύουν, οι μαούνες και οι λάντζες σχολάνε, οι μαχητές των πλοίων πάνε για ξεκούραση και ο ήλιος χαρίζει αυτό το απίστευτο χρώμα του σε όλη την πλάση.
Αυτό για μένα είναι το απόλυτο που κρύβεται στα απλά καθημερινά, που κρύβεται καλά πίσω από την “ΑΙΓΙΣ” την μεγάλη αραγμένη μαούνα της ιχθυόσκαλας.
Τσουγκρίστε το ποτηράκι σας, με έναν αγωνιστή ναυτικό, που μπήκε για ένα τελευταίο τσίπουρο, πριν πάει σπίτι, ακούστε μια θαλασσινή ιστορία από τις πολλές που θα έχει να σας πει και στην υγειά μας.

Οινομαγειρείο ο Βασίλης
Ιχθυόσκαλα Κερατσίνι
Τηλ. 210 43 27 213