Ψαροταβέρνα Μαΐστρος Όρμος Πανόρμου Τήνος

Θάλασσα …
Όλα ξεκινούν από αυτήν και όλα τελειώνουν σ αυτήν…
Το απέραντο γαλάζιο που γιατρεύει την ψυχή….

Ήταν Μάης στα τελειώματα του.
Το Tinos Food Path έφτανε στα τελευταία και εγώ αποφάσισα να καθίσω ακόμα δύο τρεις μέρες για να γνωρίσω το νησί ακόμα καλύτερα… Να πάω στα πιο δύσκολα στα πιο μακρινά στα πιο ανεξερεύνητα, εκεί που δεν έφτασε ο πολύς ο κόσμος, να ανακαλύψω την πραγματική ζωή των ανθρώπων του νησιού, να μιλήσω με ψαράδες, με αγρότες, να βρω κρυμμένους μικρούς παραγωγούς, κτηνοτρόφους και μικρά τυροκομεία.
Στην μεγάλη βόλτα, την πρωινή, αποφάσισα να φτάσω Πάνορμο και ειδικά κάτω στην παραλία στον όρμο, το κλειστό λιμανάκι με τα λιγοστά σπίτια, τα ψαράδικα και τις απλές ψαροταβέρνες.
Όταν λέω πρωί εννοώ πρωί για καφέ επάνω στο κύμα.
Στις οκτώ καθόμουν και απολάμβανα την ηρεμία της θάλασσας.
Δεν κουνιόταν φύλλο!!!

Έκανα μια περατζάδα τον μακρύ μώλο, από την μία μεριά μέχρι την άλλη.
Τα μαγαζιά όλα κλειστά και δυο τρεις ντόπιοι, ασπρίζανε τα σπίτια και τα πεζοδρόμια, περιμένοντας να ξεκινήσει η σεζόν.
Η κα Μαρία πρωινή πρωινή για τους καφέδες των ψαράδων, έψηνε τις τυρόπιτες και μοσχοβόλαγε ο τόπος.
Στα  λιγοστά τραπεζάκια στον μώλο δυο παρέες ψαράδων κουβέντιαζαν φωναχτά για τα κατορθώματα τους.
Ελληνικός διπλός και τυρόπιτα σπιτική έφτασαν γρήγορα και η απόλαυση είχε ξεκινήσει.
Μερικές βάρκες αραγμένες, ένα μεγάλο καΐκι στον μώλο και μερικοί γλάροι που σπάζαν την γαλήνη της θάλασσας.
Από μακριά μια ψαρόβαρκα έμπαινε από το πρωινό ψάρεμα.
Οι ψαράδες από δίπλα σχολίασαν …
Γυρνά ο Γιάννης, για να δούμε τι έκανε σήμερα …
Η περιέργεια στο φουλ…
Ήπια βιαστικά τις τελευταίες γουλιές και έτρεξα και εγώ στην ψαρόβαρκα του Γιάννη, τον “Πλανήτη” να θαυμάσω την ψαριά.
Λίγα πράγματα σήμερα φώναξε ο Γιάννης και έδειξε την πραμάτεια αραδιασμένη στο μπροστινό ταμπούκι.

ή ψαριά του Γιάννη ψαροταβέρνα Μαΐστρος

Ένα μακρόσυρτο επιφώνημα ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ… μου ξέφυγε αυθόρμητα λες και έβλεπα πρώτη φορά ψάρια.
Όλο το μπροστινό ταμπούκι γεμάτο με φαγκριά, τσιπούρες, μπαλάδες, αστακουδάκια και όλα τα καλά της θάλασσας.
Άρχισαν από τους φίλους ψαράδες τα πειράγματα, τι μόνο αυτά και τέτοια φιλικά με γέλια και ευχές για καλές ψαριές πάντα.
Σιγά σιγά τα ψάρια ξεκίνησαν για τα  ψυγεία του Μαΐστρου, της ψαροταβέρνας του Γιάννη και εγώ από κοντά για να μην χάσω τίποτα από τα λεγόμενα, τα πειράγματα και τα γέλια των υπολοίπων.
Κάθισα σε ένα από τα ξύλινα τραπέζια και σε λίγο βγήκε και ο Γιάννης με τα τσίπουρα στο χέρι.
Αρχίσαμε να μιλάμε για την ζωή, την θάλασσα, την μοναξιά του ναυτικού, τις γυναίκες, τον έρωτα, τους φίλους…
Κρεμασμένος από τα χείλια του Γιάννη άκουγα θαλασσινές ιστορίες για τα ταξίδια του, για τον κόσμο, για φουρτούνες, για γκαζάδικα και φορτηγά, καθ’ ότι ο Γιάννης  ήταν “μαρκόνης” από μικρός στα καράβια και είχε γυρίσει όλο τον κόσμο δυό τρεις φορές.
Πες πες βγήκαν ξανά τα τσίπουρα και οι μεζέδες και φτάσαμε μεσημέρι.

Θάλασσα …

Όλα ξεκινούν από αυτήν και όλα τελειώνουν σ αυτήν…
Το απέραντο γαλάζιο που γιατρεύει την ψυχή….


Μ’ αυτά τα απλά λόγια έκλεισε ο Γιάννης την ιστορία του …

Picture

Μπήκε στο μαγαζί, ανακάτεψε το δεύτερο συρτάρι με τα χοντρά ψάρια και περήφανος στάθηκε στην πόρτα με το λάφυρο ανά χείρας, ένα μεγάλο φαγκρί, σαν να περίμενε την επιβράβευση και το ΟΚ για να το ρίξει στα κάρβουνα.
Πρωινό παραγαδίσιο, απ τον Πλανήτη και μας έδειξε το μικρό νησάκι έξω από τον κόλπο.
Ο “Μαΐστρος” το ψαροταβερνάκι του Γιάννη, απλό, παραδοσιακό, επάνω στην προβλήτα ατένιζε τον όρμο και στο βάθος τον Πλανήτη.
​Λίγα τραπέζια καθαρά, που μόλις είχαν βγει από την χειμερία νάρκη, επάνω σε ασβεστωμένες πλάκες ήταν το μοναδικό ντεκόρ!!!

Τον λέγαν Μήτσο και ήταν χρόνια στο θαλασσινό κουρμπέτι…
Παιδί της πιάτσας,  αλανιάρης, μπαγάσας , γκομενιάρης, τροφαντός …
Τον γνώριζαν όλοι στον #πλανήτη …
Ο #Πάνορμος  τον αγκάλιαζε θερμά με τα γαλαζοπράσινα παγωμένα νερά του.
Η σχέση μας τελείωσε σύντομα αλλά και …Ένδοξα στην σχάρα!!!

Σε μισή ωρίτσα τρώγαμε βασιλικά με τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες και σαλάτα ντομάτα με κάπαρη μαζεμένη πρωινή και Τηνιακό τυράκι φρέσκο.
Το ψάρι αριστοτεχνικά ψημένο, ζουμερό, μύριζε θάλασσα και έφτασε επάνω σε μαρμάρινη πιατέλα θαλασσινή με έναν αστερία σκαλισμένο στην άκρη!!!
Ένα από τα πιο φρέσκα ψάρια που έχω φάει ποτέ, ψημένο στα κάρβουνα με μαεστρία από τον Γιάννη.
Η κουβέντα φυσικά συνεχίστηκε και πάλι μέχρι αργά και την πιο γλυκιά ώρα το σούρουπο, που ο κάπτεν ξεκίνησε να ετοιμάζει τα παραγάδια του, τα χρώματα άρχισαν να γίνονται πορτοκαλιά βελούδα σκεπάζοντας ιδανικά τον “Πλανήτη”.
Ξεκινήσαμε για πίσω παίρνοντας μαζί μας όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές…

Και όταν ο θαλασσινός Μαΐστρος δυναμώσει, ξέρετε εσείς θα καθίσετε στον ” Μαΐστρο” του Γιάννη και θα απολαύσετε τα πιο φρέσκα ψάρια, τα πρωινά, τα παραγαδίσια, που θα έχει φέρει ο Γιάννης για εσάς.
Και μην φάτε και φύγετε σαν κυνηγημένοι…
Πιείτε και το καφεδάκι σας και περιμένετε την δύση, για να απολαύσετε την θάλασσα, του Πλανήτη το σούρουπο.

Μαίστρος Όρμος Πανόρμου Τήνος
Τηλ. +302283031280
Facebook  https://www.facebook.com/maistros.panormostinos

Picture

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χοχλιδάκι μαγειρευτά
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Χοχλιδάκι Μαγειρευτά το στέκι για καλό φαγητό

Όταν θέλω καλό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι που μπορώ να ακολουθήσω και να μείνω ευχαριστημένος. Ένας από αυτούς είναι το Χοχλιδάκι μαγειρευτά που όποτε πηγαίνω μου έρχονται οι σπιτικές γεύσεις της άλλοτε νιότης.

Read More »
μπαγκέτες με άρωμα Γαλλίας
Τα στέκια
GiorgioGrigor

​Τρομερό παιδί για αυθεντική γαλλική μπαγκέτα

Εντάξει !!!
Πίστευα ότι δεν θα μπορέσω να φάω μια σωστή μπαγκέτα στην Ελλάδα αλλά γελάστηκα…
Εδώ στο Τρομερό παιδί, μυρίζει Γαλλία !!!
Μια βιτρίνα γεμάτη κάθε είδους μπαγκέτες και μεσα μοσχοβολιστά κρουασάν…

Read More »
Καβουράκια στον Ζαρκαδούλα
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Πάμε για καβουράκια στον Ζαρκαδούλα

Τέτοια ουζερί σαν τα καβουράκια του Ζαρκαδούλα, τα κυνηγάω σαν τρελός, τα κάνω στέκια μου, τα προτείνω στους φίλους μου και τα έχω πάντα στην καρδιά μου !
Πάμε λοιπόν για καβουράκια στου Ζαρκαδούλα.

Read More »