Πίτες στην γάστρα με μεράκι από χέρι Μυκονιάτικο

​Ακούς μια πληροφορία ότι στο Φάληρο κάπου χαμένο μέσα στα στενά πίσω από το Ευγενίδειο, υπάρχει κάποιος μερακλής που φτιάχνει αυθεντικές πίτες και μάλιστα στην γάστρα με κάρβουνα!
Την επομένη πρωί πρωί περιμένεις τον Νικόλα να γυρίσει από τα πρωινά ψώνια!

​Η υπόλοιπη ομάδα έχει ανάψει τα κάρβουνα και εσύ αναρωτιέσαι σε ποιά εποχή ζεις, βλέποντας μπροστά σου όχι μία αλλά έξι γάστρες με κάρβουνα να κρέμονται με αλυσίδες πάνω από σιδερένιες παραστιές! Σκηνικό δεκαετίας πενήντα!
Αναρωτιέσαι τι τρέλα κουβαλάει ο άνθρωπός τι μεράκι τι αυθεντικότητα…
Και ξαφνικά τον βλέπεις να προσπαθεί να μπει από την πόρτα φορτωμένος με μία τεράστια αγκαλιά φρέσκα λαχταριστά χόρτα, σαν να τα έχει μαζέψει πριν από λίγο από το διπλανό μποστάνι. Σε βλέπει και ένα πλατύ χαμόγελο σκάει, αφήνει τα χόρτα και έρχεται κοντά σου με βλέμμα καθάριο, νησιώτικο.
Έλα καλημέρα άργησα, αλλά είχε πολύ κόσμο στην λαϊκή…

​Ξεκινάμε να φτιάξουμε πίτες να τρατάρουμε τον κόσμο που θα έρθει πεινασμένος σε λίγο, μου λέει και πιάνει την βέργα αρχίζοντας να ανοίγει τα φύλλα λεπτά λεπτά σαν τις γιαγιάδες στα χωριά τόσο γρήγορα και με τέτοια δεξιότητα, σαν να απολαμβάνω τον Κάραγιαν να διευθύνει την συμφωνική της Βιέννης…
Η ώρα περνάει με σχόλια για τα υλικά, για την μαγειρική, για την ζωή στο νησί και σε λίγο τυρόπιτες, σπανακόπιτες και κρεμμυδόπιτες παραδοσιακές με Μυκονιάτικη αυθεντική συνταγή, μπαίνουν στις γάστρες για ψήσιμο.
Τα υλικά μετρημένα φρέσκα με τα λαχανικά που μόλις έφτασαν και τα τυριά κατ ευθείαν από την Μύκονο με την τυροβολιά και την κοπανιστή να έχουν τον πρώτο λόγο.
Κινήσεις ντελικάτες, απλές και τα δώδεκα φύλλα μπήκαν στην σειρά, προστέθηκε το υλικό και ξανά ακόμα δώδεκα φύλλα έκλεισαν το ταψί που με γρήγορες κινήσεις πήγε στην πυροστιά για ψήσιμο κάτω από το βαρύ καπάκι της γάστρας.

Picture

Και πολύ γρήγορα φτάσαμε στην δοκιμή…
Τα βαριά καπάκια από τις γάστρες ανέβηκαν και η μυρωδιές πλημμύρισαν το μαγαζί!
Ακόμα λίγο αυτοσυγκράτηση να κρυώσουν ελαφρά και η πρώτη κοπή έγινε στην πίτα σύμβολο του μαγαζιού!
Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα εξαιρετική, όπως την είχα δοκιμάσει κάποτε από γιαγιά φίλου στην Μύκονο, με γύρισε η γεύση πολλά χρόνια πίσω. Το φύλλο χοντρό αφράτο με γέμιση τυροβολιά Μυκόνου άνηθο και μπόλικο κρεμμύδι. Βγήκαν στην πιάτσα ακόμα τυρόπιτες, σπανακόπιτες, μέχρι και τσουκνιδόπιτα διέθετε το μαγαζί…
Πολύ ιδιαίτερη επίσης η ντοματόπιτα με τυροβολιά που θα πρέπει άμα την βρείτε να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε.

​Ξέχασα να σας πω ότι εκτός από τις κλασσικές πίτες με φύλλο ο Νικόλας φτιάχνει και πλαστό. Την πίτα με βασική καταγωγή την Ήπειρο την  Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, μία πίτα με καλαμποκάλευρο και γιαούρτι για το “φύλλο” και γέμιση με διάφορα χορταρικά και φέτα ακόμα μία αυθεντική ελληνική γεύση που την βρίσκεις δύσκολα σε σημερινά μαγαζιά, παρά μόνο σε μικρά χωριά από χέρια ντόπια, φαγάκι για την οικογένεια.

​Και φυσικά δεν έλλειπαν και οι γλυκές γεύσεις με βασίλισσα την πίτα με κίτρινη κολοκύθα που λάτρεψα ακαριαία…”έρωτας με την πρώτη μπουκιά”.

Τελικά το ταξίδι, να φτάσεις στο Φάληρο αξίζει για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, απλά για να φας μία κρεμμυδόπιτα μυκονιάτικη από τα χέρια του Νικόλα!
Αλλά σας θέλω πρωϊνούς, να βρείτε τις βιτρίνες γεμάτες καλούδια γιατί μετά τις δύο θα βρείτε μόνο τον Νικόλα να ανακατεύει τα ζυμάρια του για την επομένη…  
Και καλού κακού βάλτε και ένα GPS γιατί μια δυσκολία υπάρχει…

Τον Νικόλα και τις πίτες του θα τον βρείτε στο

Πλαστός & κρεμμυδόπιτα
Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο
Τηλ. 210 95 96 230

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χοχλιδάκι μαγειρευτά
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Χοχλιδάκι Μαγειρευτά το στέκι για καλό φαγητό

Όταν θέλω καλό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι που μπορώ να ακολουθήσω και να μείνω ευχαριστημένος. Ένας από αυτούς είναι το Χοχλιδάκι μαγειρευτά που όποτε πηγαίνω μου έρχονται οι σπιτικές γεύσεις της άλλοτε νιότης.

Read More »
μπαγκέτες με άρωμα Γαλλίας
Τα στέκια
GiorgioGrigor

​Τρομερό παιδί για αυθεντική γαλλική μπαγκέτα

Εντάξει !!!
Πίστευα ότι δεν θα μπορέσω να φάω μια σωστή μπαγκέτα στην Ελλάδα αλλά γελάστηκα…
Εδώ στο Τρομερό παιδί, μυρίζει Γαλλία !!!
Μια βιτρίνα γεμάτη κάθε είδους μπαγκέτες και μεσα μοσχοβολιστά κρουασάν…

Read More »
Καβουράκια στον Ζαρκαδούλα
Τα στέκια
GiorgioGrigor

Πάμε για καβουράκια στον Ζαρκαδούλα

Τέτοια ουζερί σαν τα καβουράκια του Ζαρκαδούλα, τα κυνηγάω σαν τρελός, τα κάνω στέκια μου, τα προτείνω στους φίλους μου και τα έχω πάντα στην καρδιά μου !
Πάμε λοιπόν για καβουράκια στου Ζαρκαδούλα.

Read More »