Κάθεσαι στο τραπέζι του Ραέτι και καταφτάνει ένας ντάκος για πολλά βραβεία !
Δεν έχω φάει καλύτερο ούτε στην Κρήτη…
Ντολμαδάκια στο χέρι γιαλαντζί με κατσικίσιο βούτυρο και φύλλα φρέσκο-μαζεμένα από κορφές βιδιανές από Ανώγεια μεριά σταλμένα με το πλοίο.
Λίγο σκληρά για μένα αλλά η παρέα τα έτρωγε χωρίς γκρίνια, οπότε εγώ ο περίεργος…
Όλα τα καλά του κόσμου απλωμένα στην βιτρίνα από αγκινάρες με αρακά μέχρι μπάμιες με κόκορα και οφτό φούρνου με πατάτες!





Το ξιδάτο λουκάνικο στο Ραέτι είναι καπνισμένο σε φύλλα φασκομηλιάς φτάνει από τ’ Ανώγεια μαζί με την γαλομυζήθρα.
Η μαραθόπιτες και η σφακιανή με την γαλομυζήθρα ήταν γκεστ σταρ και δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν …
Όλα τα υλικά ένα κι ένα από μικρούς παραγωγούς φτάνουν στο Ραέτι και η Αγάπη Σταυρακάκη με το μαμαδίστικο χάδι της τα μεταμορφώνει σε γεύσεις μοναδικές.









Και στο τέλος έφτασαν οι μπουρμπουριστοί και το ζυγούρι με ρεβίθια στην γάστρα …
Εδώ υποκλίνομαι και δοξάζω την κρητική κουζίνα της Αγάπης !!!






Το τελείωμα στο Ραέτι
Στο τέλος κατεύτασε περήφανη με ένα πλατύ χαμόγελο, ένα πιάτο γεμάτο λυχναράκια τσιμπητά με ανθότυρο και ένα βάζο μέλι κρητικό!
Μέχρι και τον ανθότυρο μου έβαλε επάνω στο τραπέζι περήφανη για τα προϊόντα του τόπου της που τα χρησιμοποιεί καθημερινά για τα μαγειρέματα. Όλα από τα Ανώγεια είπε περήφανη!!!
Δοκιμάστε είπε και τράβηξε μια καρέκλα για παρέα …



Πιάσαμε την κουβέντα για τις εντυπώσεις μου από το νησί για τα πόσα κουνέλια έφαγα, την κρητική φιλοξενία, το καφενείο της γιαγιά Ασπασία, επάνω στο οροπέδιο Λασιθίου και η κουβέντα πήγαινε πέρα δώθε …
Μου είπε πως φτιάχνει η ίδια το κουνέλι στιφάδο και υποσχέθηκε όταν φτιάξει να με πάρει να πάω να δοκιμάσω!
Είπα από μέσα μου ε από καλοσύνη το είπε και γύρισα σπίτι με τις γεύσεις της να με ταξιδεύουν στην κρητική κουζίνα.
Αλλά έχει και συνέχεια το έργο Ραέτι και Αγάπη…

Το κουνέλι στο Ραέτι
Όταν χτυπά το τηλέφωνο και σου λέει η Agapi Staurakaki έφτιαξα κουνέλι και σε περιμένω, όπως σου υποσχέθηκα, απλά τρέχεις και ας ψιχαλίζει ..
Η παλιά αλουμινένια κατσαρόλα μόλις έχει βγει και αχνίζει ακόμα !
Φύλλα δάφνης και κρεμμύδια γυαλιστερά επιπλέουν πάνω στα κοκκινιστά κομμάτια με τα λεπτά κόκκαλα.
Έφαγα αρκετό κουνέλι στο πέρασμα από την Ανατολική Κρήτη αλλά αυτό το Ανωγειανό κοκκινιστό κουνέλι στιφάδο της Αγάπης από το Ραέτι με έστειλε αδιάβαστο…
Μου έφερε τις παιδικές μνήμες από τον λαγό στιφάδο της μητέρας μου!
Καθόμουνα με υπομονή και ξεκοκάλιζα τα μικρά κοκαλάκια, βούταγα το ψωμί στην σάλτσα, ξαναδοκίμαζα το τρυφερό κρέας και πάλι από τα ίδια…



Η Αγάπη καθόταν απέναντί μου και έλεγε την συνταγή, αλλά εγώ ήμουνα σε κατάσταση πολέμου με το κουνελάκι και είχα κλείσει την ακοή.
Μόνο γεύση και μυρωδιά είχα αφήσει ανοικτά!
Τελικά δώσαμε λόγο να συναντηθούμε στον πρώτο κρητικό Ανωγειανό λαγό που θα φτάσει από κάτω και να τον μαγειρέψουμε μαζί…

Μάλλον η ιστορία αυτή δεν θα έχει τέλος, αναμένω και υποκλίνομαι και πάλι στην κρητική κουζίνα της κυρίας Αγάπης!
Αξίζει μια βόλτα μέχρι εκεί …
Αμαλιάδος 16, Αθήνα 115 23
Τηλ. 210 64 28 200
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Στο #TasteLocalGreece δοκιμάζουμε και προβάλουμε όλα τα αγαπημένα μας στέκια, τα τοπικά προϊόντα που ανακαλύπτουμε. Τα μέρη που επισκεπτόμαστε και ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας και στις γευστικές μας αναζητήσεις. Τα άρθρα μας δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος. Πολλές φορές τα καταστήματα που επισκεπτόμαστε δεν γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αναφορά σε αυτά. Είναι όλα προσωπικές μας εμπειρίες και τα μοιραζόμαστε μαζί σας για να αναδείξουμε τις ξεχασμένες γεύσεις, τη γνησιότητα και την απλότητα που έχει χαθεί από τη ζωή μας.