Κόκορας Μπαρδουνιώτικος με χυλοπίτες στην γάστρα

κόκορας Μπαρδουνιώτικος στην γάστρα με πατάτες και σφέλα
Δοκιμάστε τον Μπαρδουνιώτικο κόκορα με χυλοπίτες στην γάστρα και θα ξεχάσετε όλα τα κοκόρια που έχετε δοκιμάσει κατά καιρούς στις περιπλανήσεις σας....

Ο Μπαρδουνιώτικος κόκορας προέρχεται από την Λακωνία και ειδικά από τα Βορδόνια που βρίσκονται στα ορεινά, στην Βόρειο Δυτική οροσειρά του Ταϋγέτου.
Αυτός ο Μπαρδουνιώτικος κόκορας με χυλοπίτες είναι μοναδικός! Δεν έχει σχέση με τον κόκορα σε γάστρα με μακαρόνια ή με χυλοπίτες, που τρώτε στα διάφορα ταβερνάκια της πρωτεύουσας…
Εδώ στα ορεινά του Ταϋγέτου, στην Λακωνία,  τα κοκόρια δεν μιλάνε Ιταλικά αλλά βουνίσια Ελληνικά!
Ξελαρυγγιάζονται κάθε πρωί για να σηκώσουν τον κόσμο σαν πραγματικά Ελβετικά ξυπνητήρια…
Σκληροί, αγέρωχοι μεροκαματιάρηδες, θέλουν καλό βράσιμο για να μαλακώσουν.

Δοκιμάστε τον Μπαρδουνιώτη Λάκωνα κόκορα με χυλοπίτες στην γάστρα και θα ξεχάσετε όλα τα κοκόρια που δοκιμάσατε στις περιπλανήσεις σας…
Ο Μπαρδουνιώτικος κόκορας προέρχεται από την Λακωνία και ειδικά από τα Βορδόνια.
Ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στα ορεινά, στην Βόρειο Δυτική οροσειρά του Ταϋγέτου.
Είναι φαγητό κοκκινιστό με χωριάτικο βουνίσιο, κόκορα ή άντε χωριάτικο κοτόπουλο, κρεμμύδια κοκκάρια, τυρί σφέλα Μεσσηνίας και ελιές Καλαμών!
Η κανέλα, το μπαχάρι και τα γαρύφαλλο του δίνουν την εντυπωσιακή γεύση που την συμπληρώνουν η σφέλα και οι ελιές…
Το φαγητό το συμπληρώνουν χωριάτικες τοπικές χυλοπίτες ή πατάτες χοντροκομμένες που ψήνονται μαζί του στην γάστρα!
Αλλά αν ρίξετε στην γάστρα προς το τέλος και ένα πακέτο χοντρό κριθαράκι θα έχετε ίσως το νοστιμότερο Κυριακάτικο γιουβέτσι!

Το ταξίδι

Στο τελευταίο ταξίδι στον Πάρνωνα με κέντρο την Βαμβακού περιπλανηθήκαμε στο μαγικό τοπίο του Πάρνωνα. Μία μαγευτική βόλτα ανάμεσα σε πεύκα και πλατάνια στις κοιλάδες με τα νερά.
Ανάμεσα τους φορτωμένες καστανιές και ανεβαίνοντας στα ψηλά ξεκινούσαν τα έλατα!!!
Η διαδρομή ξεκινώντας από τα διόδια Μάναρη, εξαιρετική με καλό δρόμο που χαίρεσαι να οδηγείς.
Περνούσαμε ανάμεσα σε μικρά γραφικά κουκλίστικα χωριουδάκια άλλα στα πεδινά και άλλα ανεβασμένα σε πλαγιές ανάμεσα στην καταπράσινη φύση.
Πίσω μας ο τεράστιος ορεινός όγκος του Ταΰγέτου μας θύμιζε τις φανταστικές του διαδρομές με τα εξωπραγματικά του περάσματα…

Η αγάπη μου για τα παλιά γεφύρια, που πέρναγε παλιά ο σιδηρόδρομος, μας έφερε στην μεγαλειώδη γέφυρα του σταθμού Μάναρη. Από εκεί μέσω Βλαχοκερασιάς και Αγίου Πέτρου, όπου θαυμάσαμε τον παλιό Πύργο Τρικαλιώτη, φτάσαμε τελικά στις Καρυές.

Η έρευνα έλεγε ταβέρνα Αρετή και επειδή είχαμε περάσει κατά πολύ την ώρα του φαγητού πήγαμε κατευθείαν εκεί. Έφτασαν τα καλούδια, γέμισε το τραπέζι με τοπικές σπεσιαλιτέ και την παράσταση έκλεψε φυσικά ο κόκορας ο Μπαρδουνιώτης!!!
Η συνταγή γράφτηκε σε χαρτοπετσέτα μπροστά στο τζάκι που έφτανε στα τελειώματα.
Ήταν η κατάλληλη ατμόσφαιρα για το τραγανό σιροπιασμένο κομμάτι μπακλαβά που έφτασε μαζί με τους καφέδες!
Η Κα Αρετή μαζί με την συνταγή μου πέρναγε και ιστορίες από το χωριό και την ζωή της.
Περήφανη γιαγιά για το εγγονάκι της τον Παναγιώτη και την ζωή της στο χωριό!

Ο γιος της ο Γιάννης και η νύφη της η Σοφία σερβίριζαν χαμογελαστοί τους τελευταίους πελάτες του μεσημεριού.
Στο αντικρινό τραπέζι η τελευταία παρέα από τρεις “ηλικιωμένους” εξηντάρηδες παρήγγειλαν κοκορέτσι που δεν είχα δοκιμάσει…
Μόλις κατάλαβαν τον πόνο μου με κάλεσαν στο τραπέζι τους για να μην υποφέρω…
Όπως καταλαβαίνετε άρχισε το δεύτερο ημίχρονο με τις μπύρες να καταφτάνουν κατά ριπάς …
Οι παρακείμενοι λαχανοντολμάδες λες και ήταν βγαλμένοι από το τεφτέρι της μάνας μου !

Αλλά φτάνουν τα παραμύθια για να μπούμε στο ψητό!
Την συνταγή της χαρτοπετσέτας!!!
Κόκορας Μπαρδουνιώτικος από το έμπειρο χέρι της κας Αρετής!

Υλικά

Για τον Μπαρδουνιώτη κόκορα με χυλοπίτες χρειαζόμαστε τα παρακάτω…
1 κόκορας γύρω στα 2 κιλά
1 κιλό κοκκάρια, μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
5 γινωμένες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
6 κόκκους πιπέρι, συν φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5 κόκκους μπαχάρι
3 ξυλαράκια κανέλας
8 – 10 γαρύφαλλα
5 φύλλα δάφνης
500 γρ. χωριάτικες χυλοπίτες κοντές ή μακριές
Νερό να το σκεπάσει
100 γρ. σφέλα Μεσσηνίας
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε κύβους
15-20 Ελιές Καλαμών

Τρόπος ετοιμασίας…

Στον Μπαρδουνιώτη κόκορα με χυλοπίτες, αρέσει η γάστρα γιατί θέλει την άνεσή του!
Εσείς για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να τον κάνετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα…

Πλένουμε και κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Προσθέτουμε τον κόκορα, σε δόσεις και τον σοτάρουμε καλά να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο μεριές. Τον βάζουμε στην γάστρα.
Σοτάρουμε καλά τα κοκκάρια να πάρουν χρώμα προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε μερικά δευτερόλεπτα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τα αδειάζουμε όλα στην γάστρα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ντομάτα, το νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και φουρνίζουμε σε χαμηλή φωτιά. Υπολογίστε για μία ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.  Ο δικός μου χρειάστηκε μιάμιση ώρα…
Τα τελευταία δέκα λεπτά προσθέτουμε τις χυλοπίτες προσθέτοντας το ανάλογο νερό.
Στο τέλος, όταν έχουν βράσει και οι χυλοπίτες προσθέτουμε τα τυριά, κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τις ελιές. Κουνάμε την γάστρα για να ενσωματωθούν με τη σάλτσα και την βγάζουμε από τον φούρνο.
Το αφήνουμε για πέντε λεπτά να λιώσουν ελαφρά τα τυριά και να τραβήξουν την σάλτσα.
Σερβίρουμε τον Μπαρδουνιώτη κόκορα με τις χυλοπίτες, ζεστό, ζουμερό.
Βάλτε δίπλα φρέσκο χωριάτικο ψωμί για τις απόλυτες βούτες στην απίστευτη μυρωδάτη σάλτσα !!!

Παραλαγές

Αν αποφασίσετε να τον κάνετε γιουβέτσι απλά παραλείψτε τις χυλοπίτες και ρίξτε ένα πακέτο χοντρό κριθαράκι με το ανάλογο νερό. Ανακατέψτε μια δύο φορές για να μην σας κολλήσει.
Αν δεν θέλουμε χυλοπίτα ή κριθαράκι, προσθέτουμε 4-5 χοντροκομμένες πατάτες στην αρχή, που ψήνονται μαζί με τον κόκορα στην γάστρα.
Εγώ το τερμάτισα και τον έκανα και με τους τρεις τρόπους!!!
Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα βλέποντας την ανταπόκριση της κόρης ότι το καλύτερο ήταν ο συνδυασμός με το κριθαράκι…

Η επιστροφή

Φυσικά αμέσως μετά το απίστευτο γεύμα στην κα Αρετή, φύγαμε με την συνταγή στην τσέπη.
Ο Μπαρδουνιώτικο κόκορα με χυλοπίτες στην γάστρα, καλά φυλαγμένος στην θέση της καρδιάς.
Και εμείς πήραμε τον δρόμο για τον τελικό μας προορισμό.
Φτάσαμε στην αρχοντική απίστευτη Βαμβακού.  Εκεί γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από το Ίδρυμα Νιάρχος για να ξαναζωντανέψει το χωριό αλλά και ολόκληρη η περιοχή.
Ο ανακαινισμένος ξενώνας “Ρούγα της Βαμβακούς” μας εντυπωσίασε. Το ζεστό του δωμάτιο και η φιλοξενία της Αγγελικής και του Παναγιώτη! Το ζευγάρι θαύμα που τον φροντίζει, αλλά και δημιουργεί ένα καταπληκτικό Ελληνικό πρωινό του !!!

Και φυσικά το ταξίδι στον Πάρνωνα τελείωνε περνώντας από το Πολύδροσο (Τσίντζινα).
Στην υπέροχη ταβέρνα Κουκουνάρι όπου η Ιφιγένεια μας έστρωσε το καλύτερο τραπέζι.
Η βεράντα με θέα το χωριό που ανηφόριζε στην πλαγιά του βουνού ήταν μαγική…
Απολάμβανα την θέα, τον ζεστό χειμωνιάτικο ήλιο και αναρωτιόμουνα τι άλλο χρειάζεται ο άνθρωπος για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος…

Τελικά καταλήξαμε μέσω Καστάνιτσας και του Πλάτανου στον υγροβιότοπο του Μούστου στο παράλιο Άστρος…

Καλά μαγειρέματα και καλές εξερευνήσεις στην άγνωστη Ελλάδα μας!

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Στο #TasteLocalGreece δοκιμάζουμε και προβάλουμε όλα τα αγαπημένα μας στέκια.
Τα τοπικά προϊόντα που ανακαλύπτουμε, τα μέρη που επισκεπτόμαστε και ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας και στις γευστικές μας αναζητήσεις. Τα άρθρα μας δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος.
Πολλές φορές τα καταστήματα που επισκεπτόμαστε δεν γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αναφορά σε αυτά. Είναι όλα προσωπικές μας εμπειρίες και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις ξεχασμένες γεύσεις, τη γνησιότητα και την απλότητα που έχει χαθεί από τη ζωή μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

πατάτες με αυγά
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις οι τηγανητές πατάτες με αυγά πού τα τρυπάς με το φρέσκο ψωμάκι και τρέχει ο ρευστός κρόκος επάνω στις πατάτες.

Read More »
ΜΈΛΙ
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Μέλι το πολύτιμο αγαθό της φύσης

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για το μέλι.
Από την μέλισσα μέχρι το πιάτο μας…
Το μέλι είναι πηγή ζωής και ευεξίας!
Είτε ψάχνετε για μια ενεργειακή βοήθεια, είτε απλά μια γλυκιά ανταμοιβή, το μέλι είναι μια γρήγορη, εύκολη και νόστιμη φυσική πηγή ενέργειας!

Read More »
μακαρούνες με τυρί
Η Ελλάδα στο πιάτο
GiorgioGrigor

Τα ζυμαρικά γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας

Τα ζυμαρικά είναι το γευστικό έθιμο της Τυρινής εβδομάδας που σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε γαλακτοκομικά και ειδικά τυροκομικά σε όλες τις μορφές, με τις τυρόπιτες να πρωτοστατούν αλλά με τα ζυμαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο, ειδικά τα χειροποίητα!

Read More »