Κλασσικό Κερκυραϊκό σοφρίτο (en translation)

Κερκυραϊκό σοφρίτο
Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα Κερκυραϊκό σοφρίτο και τότε θα καταλάβετε γιατί επιβάλλεται ένα ταξίδι στην Κέρκυρα για να το απολαύσετε όπως μόνο εκεί το φτιάχνουν μοναδικά.

Το σοφρίτο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και παραδοσιακές  Κερκυραϊκές συνταγές. 
Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε όταν βρεθείτε στην Κέρκυρα ή στα Διαπόντια νησάκια Μαθράκι, Ερείκουσα, ή Οθωνούς.

Ιστορία

Τα συστατικά του πολύ απλά αλλά η νοστιμιά του φανταστική αρκεί να είσαστε ερωτευμένοι με το σκόρδο !!!
Μαγειρεύοντας δίπλα στην Μαθρακιώτισα Νικολέτα, στο εξωτικό Μαθράκι, που ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές και τις μαγειρικές οδηγίες της γιαγιάς και της μητέρας της, έμαθα αυτήν την απλή αλλά τόσο γευστική συνταγή.
Είναι η πρώτη που επιβάλετε να δοκιμάσεις μόλις φτάσεις στην Κέρκυρα…
Μόλις την διαβάσετε θα πείτε βαριά !!!
Ναι είναι λιγουλάκι, αλλά με μία βόλτα μετά στα στενάκια του νησιού και ένα καφεδάκι στην πλατεία Ληστών, “Σπιανάδα” ούτε που θα σας φανεί!!!
Εκτός και αν βρεθείτε στο μακρινό Μαθράκι όπου η απογευματινή βόλτα στην μεγάλη αμμουδιά θα σας μαγέψει και θα τα ξεχάσετε όλα !

Κερκυραϊκό σοφρίτο
Η συνταγή

Συστατικά

1500 γρ. μοσχάρι κιλότο.
1 ματσάκι μαϊντανό .
12 σκελίδες σκόρδο.
4 κ.σ. βούτυρο.
100 ml. λευκό ξύδι.
200 ml λευκό ξηρό κρασί. 
500 ml. ζωμό βοδινού .
Αλεύρι για το τηγάνισμα.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κρέας σε κομμάτια πάχους ενός εκατοστού.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα μας και τα χοντροκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό μας.
Χτυπάμε με τον μπάτι μας το κρέας ελαφρά να ανοίξει και να να γίνει μαλακό.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σκουπίζουμε καλά το κρέας από τα νερά και αλευρώνουμε καλά όλες τις φέτες.

Το μαγείρεμα

Σε μια πλατιά μεγάλη κατσαρόλα – ταβά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Βάζουμε προσεκτικά τρία τρία τα κομμάτια του κρέατος και τηγανίζουμε καλά και από τις δύο μεριές .
Βγάζουμε τα τηγανισμένα φιλέτα μας σε χαρτί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες του κρέατος.
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο ελαιόλαδο ώστε όταν τελειώσει το τηγάνισμα να έχει η κατσαρόλα μας μέσα λάδι.
Ρίχνουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για λίγο προσέχοντας να μην μας μαυρίσουν και σβήνουμε με το ξύδι.
Ρίχνουμε το κρέας ανακατεύουμε ελαφρά και το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον ζωμό να σκεπάσει καλά το κρέας και ένα δύο δάχτυλα πιο πάνω. Ρίχνουμε και τον μισό μαϊντανό και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για μία ώρα περίπου.
Μετά από τα σαράντα πέντε λεπτά αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και τσεκάρουμε μήπως έχει μείνει χωρίς υγρά.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε, ή εάν έχει πολλά το αφήνουμε ξεσκέπαστο.

Κερκυραϊκό Σοφρίτο

​Μαγειρεύουμε ακόμα για δέκα πέντε με είκοσι λεπτά μέχρι το φαγητό μας να μείνει με λίγη σάλτσα ελαφρά αραιή.
Τώρα έφτασε η στιγμή για να προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια  και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Μόλις μπουν και τα τελευταία υλικά ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά 
Κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά όπως στους λαχανοντολμάδες μέχρι να δέσει η σάλτσα μας καλά.
Σερβίρουμε γρήγορα ζεστό ζεστό γαρνίρωντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και με συνοδεία πουρέ αν και εγώ το προτιμώ σαφώς με πατάτα τηγανητή !!!

​Ευχαριστώ την Νικολέτα από το γραφικό ταβερνάκι Dolphins Fish Taverna στο μακρινό ακριτικό Μαθράκι που με έβαλε στην κουζίνα της και μου έδειξε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές που φτιάχνει και ταΐζει τους ταξιδευτές …

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλαδίτικη Φουρτάλια
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κυκλαδίτικη φουρτάλια (en translation)

Θα θέλατε να δοκιμάσετε μία Κυκλαδίτικη ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες ? Μία φουρτάλια ή φρουτάλια όπως την παραφράζουν οι πιο πολλοί.

Read More »
Στραπατσάδα
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κλασσική παραδοσιακή στραπατσάδα ή καγιανάς (en translation)

Ο καγιανάς ή στραπατσάδα είναι το καλύτερο κατά βάση καλοκαιρινό φαγάκι.Με άλλα λόγια αυγά με ντομάτες.Αυγά και ντομάτα σε μία συνάντηση μοναδική με την φέτα να δίνει την ιδιαίτερη γεύση

Read More »
ρεβυθάδα Σίφνου
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου (en translation)

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, το απλό όσπριο που βγάζει τις μαγικές του ιδιότητες μαγειρεμένο με τρία απλά υλικά μέσα σε ένα Σιφνέικο τσικάλι για να γεμίσει με γεύσεις και μυρωδιές τα Κυριακάτικα τραπέζια του νησιού.

Read More »
Μπακαλιάρος τσιλαδιά Μεσσηνίας
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Μπακαλιάρος τσιλαδιά (en translation)

Ο ψητός μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι η κλασσική παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας για τον μπακαλιάρο. Οι άφθονες σταφίδες, που υπήρχαν στην περιοχή, και η ντομάτα μεταμορφώνουν το ψάρι σε ένα υπέροχο πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς.

Read More »