Παστό και λουκάνικα αρώματα και γεύσεις Μεσσηνίας (en translation)

παστό Μεσσηνίας γεύσεις και αρώματα
Το παστό και τα λουκάνικα ήταν και θα είναι μαζί με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα σύκα και την σταφίδα, τα εμβληματικά προϊόντα που κρατάνε ακόμα και σήμερα την Μεσσηνία ζωντανή!

​Το πέρασμα από την Μεσσηνία φέτος ήταν γεμάτο γεύσεις και αρώματα.
Αν δεν φας γουρνοπούλα, παστό και φρέσκο λουκάνικο με πορτοκάλι, μία τσουχτή, ή μία τραβηχτή πίτα καλύτερα κάτσε σπίτι σου…

Βόλτα στην Καλαμάτα

Βολτάροντας στο κέντρο της παλιάς πόλης έψαχνα για ένα κομμάτι γουρνοπούλα και έπεσα μπροστά στο μαγαζί του Οικονομάκου με τα παστά και τα λουκάνικα να κρέμονται έξω από το μαγαζί.
​Η πορτοκαλένια μυρωδιά με τράβηξε μέσα και βρέθηκα ανάμεσα σε πήλινα Σιφνέικα τσικάλια γεμάτα με παστά και φρεσκοβρασμένα λουκάνικα.
Μια δοκιμή θα σε πείσει μου είπε χαμογελαστός και μου πρόσφερε ένα κομματάκι πορτοκαλένιο λουκάνικο!

Ο κύριος Γιώργος ξεκίνησε χείμαρρος, να λέει την ιστορία από τον παππού του με το κρεοπωλείο και την παλιά Μανιάτικη συνταγή, τις δυσκολίες αλλά και την χαρά της επιτυχίας  μοναδικών παραδοσιακών προϊόντων!
 
Το όνειρο του που είχε εξομολογηθεί στην γυναίκα του βγήκε αληθινό…
Ο κόσμος όταν ακούει “Οικονομάκος” το μυαλό του πάει κατ ευθείαν στο παραδοσιακό λουκάνικο και παστό φτιαγμένα με το κλασσικό πορτοκάλι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο!
Το Παστό Μανιάτικο, ή σύγκλινο, είναι καπνιστό και παράγεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
Τα καλύτερα κομμάτια από ντόπιο χοιρινό παστώνονται για να ψηθούν και μετά καπνίζονται με ξύλα βελανιδιάς, μαζί με φασκόμηλο και σκίνο από τα ψηλά του Ταϋγέτου.
Με τα σωστά μπαχαρικά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας δίνουν αυτήν την απαράμιλλη γευστική εμπειρία.
​Τα λουκάνικα σε γεμίζουν με αρώματα πορτοκαλιού και σε προδιαθέτουν να τα ενσωματώσεις σε ένα σορό συνταγές…

Οι προτάσεις…

​Αν το προσθέσετε στις ομελέτες και στον καγιανά γίνονται ο απόλυτος μεζές αλλά εγώ πλέον το χρησιμοποιώ παντού μέχρι που το έβαλα και στην σιφνέικη ρεβυθάδα που της έδωσε νέα διάσταση!

​Τα υπόλοιπα είναι ιστορία με τσίπουρα και δοκιμές με παστό Μάνης, η λουκάνικο με πορτοκάλι, τα τέλεια συνοδευτικά για όλες τις τσιπουροκαταστάσεις που θα βρεθείτε στο μέλλον!

Μεσσηνία μυρωδιές και γεύσεις από τα παλιά!
Μεσσηνία , τόπος μαγικός !

Βρείτε και άλλα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και υπέροχα μέρη στο γαστρονομικό site της Καλαμάτας.
https://kalamatagastronomy.gr/

Η γύρω περιοχή έχει σημαντικά μνημεία αλλά και υπέροχα τοπία…
Μία βόλτα στους καταρράκτες Πολυλύμνιο στην αρχαία Μεσσήνη και στο Ανάκτορο του Νέστωρα θα σας εντυπωσιάσουν! 
Και κατόπιν μία βουτιά στην μαγευτική Βοιδοκοιλιά θα σας φρεσκάρει…

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλαδίτικη Φουρτάλια
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κυκλαδίτικη φουρτάλια (en translation)

Θα θέλατε να δοκιμάσετε μία Κυκλαδίτικη ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες ? Μία φουρτάλια ή φρουτάλια όπως την παραφράζουν οι πιο πολλοί.

Read More »
Στραπατσάδα
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κλασσική παραδοσιακή στραπατσάδα ή καγιανάς (en translation)

Ο καγιανάς ή στραπατσάδα είναι το καλύτερο κατά βάση καλοκαιρινό φαγάκι.Με άλλα λόγια αυγά με ντομάτες.Αυγά και ντομάτα σε μία συνάντηση μοναδική με την φέτα να δίνει την ιδιαίτερη γεύση

Read More »
Κερκυραϊκό σοφρίτο
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Κλασσικό Κερκυραϊκό σοφρίτο (en translation)

Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα Κερκυραϊκό σοφρίτο και τότε θα καταλάβετε γιατί επιβάλλεται ένα ταξίδι στην Κέρκυρα για να το απολαύσετε όπως μόνο εκεί το φτιάχνουν μοναδικά.

Read More »
ρεβυθάδα Σίφνου
Traditional Greek Recipes
GiorgioGrigor

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου (en translation)

Παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, το απλό όσπριο που βγάζει τις μαγικές του ιδιότητες μαγειρεμένο με τρία απλά υλικά μέσα σε ένα Σιφνέικο τσικάλι για να γεμίσει με γεύσεις και μυρωδιές τα Κυριακάτικα τραπέζια του νησιού.

Read More »