Stuffed zucchini with egg-lemon sauce (in translation)

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο
If you forgot to make stuffed zucchini with egg-lemon sauce all summer long, now is the best time before winter sets in for good...

Simple, easy, and light, stuffed zucchini with egg-lemon sauce will enchant you with their fragrant sauce!
You need to pay special attention to this particular sauce, the egg-lemon sauce, to get it right!
If you are going to eat them all right away, without leaving any for tomorrow, you will make the classic traditional egg-lemon sauce. Here, of course, in the traditional, different flavor…
But since I put them in the refrigerator and reheat them, I make a lemon-flavored thin béchamel sauce, which I can reheat and thin out on the second and third day and still maintain its velvety characteristics!
I do something similar with cabbage rolls

​Και η συνταγή από χέρι παλιό, σταφιδιασμένο, με άσπρα μαλλιά και πολύ σοφία…

Για τα κολοκύθια και την γέμιση

6 κολοκύθια μεγάλα (να χωράνε σε μία στρώση στην κατσαρόλα σας)
8-10 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Eliama (αν και εγώ βάζω πάντα παραπάνω)
1κ.σ. φυτίνη
100 γρ. ρύζι γλασέ
2 κρασοπότηρα κρασί λευκό
250-300 γρ. νερό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο  (να έχει το λιπάκι του)
1 φρέσκο κύβο κοτόπουλο εκτός αν έχετε ζωμό δικό σας…
1/2 ματσάκι άνηθο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Για τη σάλτσα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ποτήρια νερό περίπου
1 φρέσκο κύβο κοτόπουλο
ξύσμα και χυμό από 2-3 λεμόνια ανάλογα πόσο έντονα λεμονάτο τον θέλουμε
αλάτι
πιπέρι
2 κρόκους αυγών
1/2 άνηθο
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. δυόσμο

Διαδικασία

Ξεκινάμε να βγάλουμε την σάρκα από τα κολοκύθια.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά μαζί με τα κουζινικά της μητέρας μου, κράτησα σαν ανάμνηση και το παλιό καθαριστήρι πατάτας με το οποίο έβγαζα παιδί την σάρκα από τα κολοκύθια! 
Κόβουμε τις δύο άκρες και με ένα μικρό κουτάλι, ή το παλιό εργαλείο, αφαιρούμε την σάρκα από το κολοκύθι προσεκτικά, αφήνοντας γύρω γύρω αρκετή ψίχα!
Κρατάμε την ψίχα από τα κολοκύθια και περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη.
Ψιλοκόβουμε  τα υπόλοιπα λαχανικά μας.

​Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο, το εσωτερικό του κολοκυθιού μαζί με τα καρότα για δέκα λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το μισό κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5-6 λεπτά μα εξατμιστούν τα υγρά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ να κρυώνουν…
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και μόλις εξατμιστούν τα υγρά μεταφέρουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια μας με το μείγμα και τα βάζουμε στην πλατιά κατσαρόλα  όλα στον πάτο, όχι σε δύο στρώσεις…
Αν δεν έχετε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα χρησιμοποιείστε μία πλατιά ρηχή.
Προσθέτουμε νερό ίσα να καλύψει το 1/3 του κολοκυθιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την φυτίνη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά.

Η σάλτσα αυγολέμονο

​Μόλις βράσουν, κατεβάζουμε από την φωτιά και ετοιμάζουμε την σάλτσα λεμονιού!
Αυτή η σάλτσα είναι ένας τύπος μπεσαμέλ λεμονιού και γίνεται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε και την απλή μπεσαμέλ, αλλά είναι σαφώς πιο αραιή!
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει και ανακατεύοντας προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια να καβουρντιστεί.
​Παίρνουμε όσο περισσότερο από το ζουμί που έχουν βράσει τα κολοκύθια.
Στην συνέχεια πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα προσθέτουμε το ζουμί από τα κολοκύθια, όσο νερό χρειάζεται και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρά  η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, τους κρόκους από τα αυγά λίγο άνηθο και μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Να θυμάστε ότι μπαίνει στο ψυγείο, την ξαναζεσταίνουμε και την αραιώνουμε με λίγο νεράκι γιατί σφίγγει ελαφρά…

Εγώ προσθέτω πάντα λίγη από την σάλτσα αυγολέμονο, στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια ώστε να ενσωματωθούν όλα μαζί. Ανακατεύω κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, ποτέ με κουτάλι, για να μην διαλυθούν τα κολοκύθια.
Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια με μπόλικη σάλτσα αυγολέμονο.
Γαρνίρουμε με λίγο άνηθο και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι!
Φυσικά μία καλή φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμί ταιριάζουν απόλυτα!!!

Για τα σχόλια

Ξέρω, ξέρω εσείς οι νέες νοικοκυρές και οι γαστροειδικές, θα μου πείτε “μα φυτίνη…”
Ναι φυτίνη, γιατί οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν πάντα και μία κουταλιά φυτίνη μαζί με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, ένας συνδυασμός που έδινε και δίνει ακόμα και σήμερα μία ιδιαίτερη παλιά γεύση στα μαγειρευτά φαγητά.
Φυσικά εσείς μπορείτε άνετα να την παραλείψετε αλλά θα χάσετε ένα κομμάτι της παλιάς μαμαδίστικης γεύσης, αυτής που οι σημερινοί μάγειροι την έχον αντικαταστήσει (χαλάσει) με την νοστιμιά το έτοιμο καρύκευμα!

Εγώ συνήθως βάζω από δίπλα μία βουτυράτη φέτα Κεφαλλονιάς και φρέσκο ζυμωτό ψωμί…
Και πάντα από πάνω ελάχιστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο !

Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη…

Κείμενα φωτογραφίες  GiorgioGrigor

Κολοκυθάκια  γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο σερβιρισμένα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παραδοσιακός καγιανάς με παστό σερβιρισμένος
Uncategorized
GiorgioGrigor

Παραδοσιακός καγιανάς με παστό (en translation)

Εμείς εκεί κάτω από το αυλάκι στην Μεσσηνία, όταν λέμε παραδοσιακός καγιανάς με παστό, εννοούμε το απλό φαγάκι με τα τρία υλικά. Γινωμένες τομάτες, αυγά, παστό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας!

Read More »
Ο Τόμας με το ονομαστό κεμπάπ
Uncategorized
GiorgioGrigor

Thomas kebab the greatness of simplicity (en translation)

Το μεγαλείο της απλότητας θα το βρείτε στο Τόμας κεμπάπ ένα μικρό μαγαζί στον Νέο Κόσμο. Τυλιχτό κεμπάπ με τρία υλικά χωρίς φρου φρου και αρώματα, χωρίς πατάτες.

Read More »