
Αχ αυτή η ανάποδη μηλόπιτα της μαμάς μου…
Εύκολη, γρήγορη και γευστική αλλά και με φουλ θερμίδες και ζάχαρη…
Πόσα απογεύματα έχουμε περάσει όλοι μαζί μπροστά στο τζάκι, με το κλασσικό τσάι των πέντε, σαν γνήσιοι Εγγλέζοι και πάντα με την θεϊκή μηλόπιτα στο πιατάκι δίπλα.
Πόσοι τσακωμοί με την αδελφή μου για το ποιός θα τσιμπήσει τις περισσότερες σταφίδες με την καραμελωμένη ζύμη και ποιός θα μαζέψει από το ταψί τα υπολείμματα της καραμελωμένης γέμισης…
Τέτοια εποχή που όλοι οι πάγκοι στις λαϊκές γεμίζουν με μήλα μου έρχεται το άρωμά της, η γεύση της και πλημυρίζει το μυαλό μου!
Αν δεν φτιάξω μια την εβδομάδα δεν ησυχάζω.
Και πλέον έχω αρχίσει και πειραματίζομαι με τις ποικιλίες των μήλων!


Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αγιά της Λάρισας στον γνωστό μηλότοπο με φόρτωσαν οι φίλοι μου τελάρα με μήλα και φρέσκα καρύδια. Μόλις τα είχανε μαζέψει και φυσικά μόλις γύρισα το πρώτο πράγμα ήταν να βγάλω το μαγικό τεφτέρι της μαμάς για να ξαναθυμηθώ τις αναλογίες…
Πάντα η επιλογή της μητέρας ήταν μήλα από δύο ποικιλίες με πρώτο και καλύτερο της Ζαγοράς του Πηλίου από τον συνεταιρισμό τα σημερινά “Zagorin”

Πάντα όταν πιάνω στα χέρια μου το μαγικό καφέ τετραδιάκι οι αναμνήσεις ξεπηδούν χείμαρρος από μέσα μου.
Σαν να ζω στο τότε σε αυτήν την μαγική παιδική ηλικία.
Σαν να την έχω μπροστά μου, να την βοηθάω στις μαγειρικές τις …
Μηλόπιτα και κρέμα καραμελέ ήταν πάντα αυτά που ήταν τα βασικά, τα σχεδόν καθημερινά!


Θυμήθηκα τότε που πηγαίναμε όλοι μαζί στο εξοχικό του θείου μου στην Τσαγκαράδα.
Κάθε τέτοια εποχή μαζεύαμε τα μήλα και τα αχλάδια από το κτήμα και γυρνάγαμε με κλούβες γεμάτες μήλα και αχλάδια.
Αλλά τα πολλά λόγια και οι αναμνήσεις μας βγάζουν εκτός θέματος.
Η συνταγή λοιπόν από το παλιό τετράδιο της μαμάς μου!
Υλικά
3 γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
5 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. γλ. κανέλα
3-4 μήλα ανάλογα με το μέγεθος τους
1 χούφτα καρύδια
1 χούφτα σταφίδες ξανθές
Για το παντεσπάνι…
1/2 φλυτζ. βούτυρο η βιτάμ
1 φλυτζ. ζάχαρη
1 αυγό χτυπημένο
1/2 φλυτζ. γάλα
1 1/2 φλυτζ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
3 κουτ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ
λίγο αλάτι

Η παρασκευή
Αυτή η λαχταριστή, αναποδογυριστή μηλόπιτα της μαμάς έχει και τις ιδιαιτερότητες της…
Η μηλόπιτα είχε πάντα το δικό της ταψί, εκεί δεν φτιαχνόταν τίποτε άλλο, ταίρι κολλητό με την πιατέλα της…
Ήταν ένα ταψάκι κόκκινο θυμάμαι στρογγυλό περίπου είκοσι έξι εκατοστά.
Κόβαμε τα μήλα άλλοτε καθαρισμένα και άλλοτε ακαθάριστα σε χοντρές φέτες.
Εγώ αναλάμβανα να τις τοποθετώ κυκλικά στο ταψί επάνω στο βούτυρο με την ζάχαρη και την κανέλα που είχα στρώσει από πριν. Προσεκτικά ώστε να καλύψει και λίγο τα πλαϊνά για να καραμελώσει το γύρω γύρω στο ψήσιμο.

Μετά γεμίζαμε τα κενά με χοντροκομμένα καρύδια και σταφίδες που προτιμούσα να μπουν πιο πολλές στην περιφέρεια. Έτσι γινόταν και το γνωστό καραμέλωμα που είπαμε…
Σήμερα έχω ανεβάσει λίγο την γεύση προσθέτοντας και τριμμένο γαρίφαλο που την κάνει λίγο πιο μυρωδάτη και εξωτικά Ανατολίτικη!


Η μητέρα μου ανακάτευε το μείγμα αρχίζοντας από το χτύπημα ζάχαρης με το βούτυρο.
Μετά χτύπαγε το αυγό χωριστά και το ανακάτευε με το ζυμάρι. Προσέθετε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα υλικά, με το αλεύρι πάντα κοσκινισμένο, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
Με απαλές κινήσεις έριχνε τον χυλό επάνω στα μήλα. Κούναγε το ταψί λίγο να πάει παντού και τον έστρωνε με ένα κουτάλι το οποίο κατέληγε πάντα στο γνωστό γλείψιμο.

Ο φούρνος τότε που δεν είχε αέρα, στις αντιστάσεις λοιπόν, σε μέτρια θερμοκρασία πιστεύω τώρα στους 170-180 βαθμούς.
Αφήστε την για σαράντα λεπτά περίπου, να ψηθεί και να καραμελώσει.
Είναι θέμα φούρνου, θέλει προσοχή να ψηθεί αργά να μελώσουν τα μήλα και να μην καεί από πάνω το παντεσπάνι.
Η κλασσική δοκιμή με το μαχαίρι που βγαίνει καθαρό θα σας πει πότε είναι έτοιμο.

Το τελικό ξεφορμάρισμα
Ζεστό ακόμα γυρνάμε το ταψί στην πιατέλα και το αφήνουμε για μερικά λεπτά να πέσει η μηλόπιτα. Στο τέλος σηκώνουμε το ταψί και με ένα πιρούνι ξεκολλάμε τυχόν μήλα που θα έχουν κολλήσει στον πάτο.
Αυτή ήταν λοιπόν η λαχταριστή αναποδογυριστή μηλόπιτα της μαμάς μου. Κουβαλάει χρόνων αναμνήσεις, άλλοτε μπροστά στο τζάκι και άλλοτε με ένα καυτό τσάι.
Φυσικά εσείς τώρα με τα αντικολλητικά ταψιά και τις λαδόκολλες δεν θα έχετε πρόβλημα να σας κολλήσει.
Τώρα που μπήκαν τα κρύα ανάψτε το τζάκι σας για την ατμόσφαιρα πιο πολύ…
Απολαύστε την λαχταριστή ανάποδη μηλόπιτα της μαμάς μου οικογενειακώς ή με φίλους και ένα τσάι ή το πιο μοντέρνο καπουτσίνο…
Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor