Traditional sofrito from Corfu

Κερκυραϊκό σοφρίτο
Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα Κερκυραϊκό σοφρίτο και τότε θα καταλάβετε γιατί επιβάλλεται ένα ταξίδι στην Κέρκυρα για να το απολαύσετε όπως μόνο εκεί το φτιάχνουν μοναδικά.

Το σοφρίτο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και παραδοσιακές  Κερκυραϊκές συνταγές. 
Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε όταν βρεθείτε στην Κέρκυρα ή στα Διαπόντια νησάκια Μαθράκι, Ερείκουσα, ή Οθωνούς.

Ιστορία

Τα συστατικά του πολύ απλά αλλά η νοστιμιά του φανταστική αρκεί να είσαστε ερωτευμένοι με το σκόρδο !!!
Μαγειρεύοντας δίπλα στην Μαθρακιώτισα Νικολέτα, στο εξωτικό Μαθράκι, που ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές και τις μαγειρικές οδηγίες της γιαγιάς και της μητέρας της, έμαθα αυτήν την απλή αλλά τόσο γευστική συνταγή.
Είναι η πρώτη που επιβάλετε να δοκιμάσεις μόλις φτάσεις στην Κέρκυρα…
Μόλις την διαβάσετε θα πείτε βαριά !!!
Ναι είναι λιγουλάκι, αλλά με μία βόλτα μετά στα στενάκια του νησιού και ένα καφεδάκι στην πλατεία Ληστών, “Σπιανάδα” ούτε που θα σας φανεί!!!
Εκτός και αν βρεθείτε στο μακρινό Μαθράκι όπου η απογευματινή βόλτα στην μεγάλη αμμουδιά θα σας μαγέψει και θα τα ξεχάσετε όλα !

Κερκυραϊκό σοφρίτο
Η συνταγή

Συστατικά

1500 γρ. μοσχάρι κιλότο.
1 ματσάκι μαϊντανό .
12 σκελίδες σκόρδο.
4 κ.σ. βούτυρο.
100 ml. λευκό ξύδι.
200 ml λευκό ξηρό κρασί. 
500 ml. ζωμό βοδινού .
Αλεύρι για το τηγάνισμα.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κρέας σε κομμάτια πάχους ενός εκατοστού.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα μας και τα χοντροκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό μας.
Χτυπάμε με τον μπάτι μας το κρέας ελαφρά να ανοίξει και να να γίνει μαλακό.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σκουπίζουμε καλά το κρέας από τα νερά και αλευρώνουμε καλά όλες τις φέτες.

Το μαγείρεμα

Σε μια πλατιά μεγάλη κατσαρόλα – ταβά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Βάζουμε προσεκτικά τρία τρία τα κομμάτια του κρέατος και τηγανίζουμε καλά και από τις δύο μεριές .
Βγάζουμε τα τηγανισμένα φιλέτα μας σε χαρτί και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες του κρέατος.
Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμα λίγο ελαιόλαδο ώστε όταν τελειώσει το τηγάνισμα να έχει η κατσαρόλα μας μέσα λάδι.
Ρίχνουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για λίγο προσέχοντας να μην μας μαυρίσουν και σβήνουμε με το ξύδι.
Ρίχνουμε το κρέας ανακατεύουμε ελαφρά και το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον ζωμό να σκεπάσει καλά το κρέας και ένα δύο δάχτυλα πιο πάνω. Ρίχνουμε και τον μισό μαϊντανό και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για μία ώρα περίπου.
Μετά από τα σαράντα πέντε λεπτά αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και τσεκάρουμε μήπως έχει μείνει χωρίς υγρά.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε, ή εάν έχει πολλά το αφήνουμε ξεσκέπαστο.

Κερκυραϊκό Σοφρίτο

​Μαγειρεύουμε ακόμα για δέκα πέντε με είκοσι λεπτά μέχρι το φαγητό μας να μείνει με λίγη σάλτσα ελαφρά αραιή.
Τώρα έφτασε η στιγμή για να προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια  και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Μόλις μπουν και τα τελευταία υλικά ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά 
Κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά όπως στους λαχανοντολμάδες μέχρι να δέσει η σάλτσα μας καλά.
Σερβίρουμε γρήγορα ζεστό ζεστό γαρνίρωντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και με συνοδεία πουρέ αν και εγώ το προτιμώ σαφώς με πατάτα τηγανητή !!!

​Ευχαριστώ την Νικολέτα από το γραφικό ταβερνάκι Dolphins Fish Taverna στο μακρινό ακριτικό Μαθράκι που με έβαλε στην κουζίνα της και μου έδειξε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές που φτιάχνει και ταΐζει τους ταξιδευτές …

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

μακαρούνες με σιτάκα και τσίκνωση
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Makarounes pasta with sitaka cheese and onion

Οι μακαρούνες με κασιώτικη σιτάκα και τσίκνωση ίσως να είναι ένα από τα πιο δυσεύρετα παραδοσιακά εδέσματα και αυτό όχι για τις μακαρούνες που μπορείτε εύκολα να τις αντικαταστήσετε με ένα ζυμαρικό, όπως κάνουν πολλοί, αλλά για την σιτάκα αυτό το σπάνιο τυρί που φτιάχνεται μόνο στην Κάσο!

Read More »
Κυκλαδίτικη Φουρτάλια
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Cycladic fourtalia

Would you like to try a Cycladic omelet with sausages and potatoes? A fourtalia or froutalia as most people paraphrase it.

Read More »
Μπιάνκο με πατάτες
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Bianco Traditional Corfu island recipe

Δοκιμάστε αυτήν την παραδοσιακή Κερκυραϊκή συνταγή του μπιάνκο. Θα σας ενθουσιάσει με την απλότητα και την γεύση της.

Read More »
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Giouvarlakia with egg and lemon sauce

Πιστεύω ότι για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο το κλασσικό ελληνικό φαγάκι θα βρούμε εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές. Εδώ η συνταγή η κλασσική από το παλιό ντεφτέρι της γιαγιάς μου.

Read More »

Στο Taste Local Greece δοκιμάζουμε και προβάλουμε όλα τα αγαπημένα μας στέκια, τα τοπικά προϊόντα που ανακαλύπτουμε, τα μέρη που επισκεπτόμαστε και ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας και στις γευστικές μας αναζητήσεις. Τα άρθρα μας δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος και πολλές φορές τα καταστήματα που επισκεπτόμαστε δεν γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αναφορά σε αυτά. Οι περιγραφές, αναφέρονται  στην συγκεκριμένη εποχή που γράφτηκε το άρθρο και μπορεί κατά την διάρκεια του χρόνου να έχουν αλλάξει πολλά, γι αυτό πριν αποφασίσετε να πάτε τηλεφωνήστε τους για μία απλή ενημέρωση. Είναι όλα προσωπικές μας εμπειρίες και τα μοιραζόμαστε μαζί σας για να αναδείξουμε τις ξεχασμένες γεύσεις, τη γνησιότητα και την απλότητα που έχει χαθεί από τη ζωή μας.

© COPYRIGHT 2025      ​ALL RIGHTS RESERVED.