Giouvarlakia with egg and lemon sauce

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Πιστεύω ότι για τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο το κλασσικό ελληνικό φαγάκι θα βρούμε εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές. Εδώ η συνταγή η κλασσική από το παλιό ντεφτέρι της γιαγιάς μου.

Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, το κλασσικό Ελληνικό φαγάκι, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πιο παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να το φτιάχνετε πολλές φορές μέσα στον Χειμώνα αν και είναι λίγο μπελαλίδικο.
Η κατηγορία αυγολέμονο μας δίνει λαμπρά δείγματα.
Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο και κλασσικοί παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες είναι τα βασικά της κατηγορίας.

Το γιουβαρλάκι

Αχ βρε μάνα με τα γιουβαρλάκια σου…
​Μια τα έφτιαχνες σούπα, την άλλη τα αυγόκοβες…
Το αγαπημένο μου ήταν και θα είναι το αυγοκομμένο!
Αυτό με την βελούδινη κρέμα με την ξινίλα από την λεμονιά του κήπου που με έστελνες και τα έκοβα …
Κάθε φορά που τα φτιάχνω μου έρχεται η γλυκιά σου ανάμνηση !!!
Το άγχος σου να τα προλάβεις πριν γυρίσει ο μπαμπάς από την δουλειά να τα βρει ζεστά της ώρας που έλεγες !
Και να φανταστείς ότι τότε τα ψιλοσνομπάριζα και σου έλεγα…
Πάλι γιουβαρλάκια θα φάμε ?

Τώρα που τα φτιάχνω μοναχός καταλαβαίνω το άγχος σου !
Πολύ δουλειά θέλει το άτιμο το γιουβαρλάκι!
Αλλά έτσι νομίζω ότι όχι μόνο τιμώ την μνήμη σου, αλλά νιώθω και την ζεστή σου αγκαλιά  να με τυλίγει και να μου ζεσταίνει την καρδιά!
Θυμάμαι την οικογένεια χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα…
Το ένα της απλής σούπας και το δεύτερο με το αυγολέμονο…
Και εσύ αν και ανήκες στην πρώτη έκανες τις πιο πολλές φορές την δεύτερη, για να ευχαριστήσεις πατέρα και γιό.
​Η κλασσική ελληνίδα μάνα!
Αλλά όλα τα όμορφα και γευστικά θέλουν και λιγάκι κόπο και έτσι τα απολαμβάνουμε περισσότερο. 

Η συνταγή από το τετράδιο…


Συστατικά:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο.
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ.
1/4 φλιτζάνι ρύζι γλασέ για την σούπα.
2 ασπράδια αυγών.
4 κρεμμύδια στον τρίφτη.
3 καρότα.
4 κ.σ. βούτυρο.
4 κ.σ. ελαιόλαδο.
1/2 ματσάκι άνηθο.
2/3 ματσάκια μαϊντανό.
1/2 ματσάκι δυόσμο.
αλάτι & πιπέρι.

Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
χυμό από δύο λεμόνια

Η παρασκευή


Βάζουμε το κιμά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τα δυο ασπράδια, το ρύζι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ανάλογο πιπέρι.
Κρατάμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό για το τελείωμα.
Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μεγάλα στρογγυλά γιουβαρλάκια όσο περίπου ένας μεγαλούτσικος κεφτές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα καρότα κομμένα καρεδάκια ή στρογγυλά, το επιπλέον ρύζι. Τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια σε δυο στρώσεις προσθέτουμε  βραστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα γιουβαρλάκια..
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρις ότου απορροφηθούν τα πολλά υγρά και απομείνει αυτό που χρειαζόμαστε για τη σάλτσα.
Κατεβάζουμε το φαΐ από την φωτιά.
​Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε μορφή σούπας…

γιουβαρλάκια αυγολέμονο σερβιρισμένα

​Και τώρα για τους πιο γκουρμέ τους κλασσικούς με το κλασσικό παραδοσιακό αυγολέμονο!!!
Σε ένα βαθύ πιάτο, χτυπάμε τους 2 κρόκους των αυγών με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά λίγη από τη ζεστή σάλτσα που υπάρχει στην κατσαρόλα. Τα αδειάζουμε σιγά σιγά πίσω στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια.
Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα ώσπου να δέσει το αυγολέμονο. Δεν το ξαναβάζουμε επάνω στην φωτιά να μην πάρει βράση το φαγητό μας γιατί θα κόψει το αυγολέμονο.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Φυσικά ελιές φέτα και φρέσκο ψωμί, που δεν λείπουν γενικά από το ελληνικό τραπέζι, ταιριάζουν απόλυτα!!!
Καλή μας όρεξη και να ευλογούμε τις μανούλες μας που μας έβαλαν στο δρόμο της γεύσης…

Κείμενα φωτογραφίες GiorgioGrigor

Σχετικές δημοσιεύσεις

μακαρούνες με σιτάκα και τσίκνωση
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Makarounes pasta with sitaka cheese and onion

Οι μακαρούνες με κασιώτικη σιτάκα και τσίκνωση ίσως να είναι ένα από τα πιο δυσεύρετα παραδοσιακά εδέσματα και αυτό όχι για τις μακαρούνες που μπορείτε εύκολα να τις αντικαταστήσετε με ένα ζυμαρικό, όπως κάνουν πολλοί, αλλά για την σιτάκα αυτό το σπάνιο τυρί που φτιάχνεται μόνο στην Κάσο!

Read More »
Κυκλαδίτικη Φουρτάλια
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Cycladic fourtalia

Would you like to try a Cycladic omelet with sausages and potatoes? A fourtalia or froutalia as most people paraphrase it.

Read More »
Μπιάνκο με πατάτες
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Bianco Traditional Corfu island recipe

Δοκιμάστε αυτήν την παραδοσιακή Κερκυραϊκή συνταγή του μπιάνκο. Θα σας ενθουσιάσει με την απλότητα και την γεύση της.

Read More »
Κερκυραϊκό σοφρίτο
Traditional cuisine
GiorgioGrigor

Traditional sofrito from Corfu

Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα Κερκυραϊκό σοφρίτο και τότε θα καταλάβετε γιατί επιβάλλεται ένα ταξίδι στην Κέρκυρα για να το απολαύσετε όπως μόνο εκεί το φτιάχνουν μοναδικά.

Read More »

Στο Taste Local Greece δοκιμάζουμε και προβάλουμε όλα τα αγαπημένα μας στέκια, τα τοπικά προϊόντα που ανακαλύπτουμε, τα μέρη που επισκεπτόμαστε και ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας και στις γευστικές μας αναζητήσεις. Τα άρθρα μας δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος και πολλές φορές τα καταστήματα που επισκεπτόμαστε δεν γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αναφορά σε αυτά. Οι περιγραφές, αναφέρονται  στην συγκεκριμένη εποχή που γράφτηκε το άρθρο και μπορεί κατά την διάρκεια του χρόνου να έχουν αλλάξει πολλά, γι αυτό πριν αποφασίσετε να πάτε τηλεφωνήστε τους για μία απλή ενημέρωση. Είναι όλα προσωπικές μας εμπειρίες και τα μοιραζόμαστε μαζί σας για να αναδείξουμε τις ξεχασμένες γεύσεις, τη γνησιότητα και την απλότητα που έχει χαθεί από τη ζωή μας.

© COPYRIGHT 2025      ​ALL RIGHTS RESERVED.